Ako volite bolonjeze špagete - napravite ih sa pečenim povrćem i sočivom

Špagete bolonjeze su mnogima omiljeno jelo, ali je nekad dobro napraviti malu promenu.
Ako volite bolonjeze špagete - napravite ih sa pečenim povrćem i sočivom
Foto: Screenshot (Youtube/Tastes with Taylor)
Verzija koju vam predlažemo zadržava srž klasičnog jela, ali mu daje moderan i zanimljiv oblik. Ovo je odlična opcija i za one koji žele nešto lakše ili vegetarijansko.
Sastojci (za 4 osobe):
 
300 g špageta (običnih ili integralnih)
 
1 srednji patlidžan, isečen na kockice
 
1 tikvica, isečena na kolutiće
 
1 crvena paprika, isečena na trake
 
1 glavica crnog luka, sitno seckana
 
2 čena belog luka, usitnjena
 
1 šargarepa, narendana
 
150 g crvenog sočiva
 
500 ml pasiranog paradajza
 
1 kašika paradajz pirea
 
1/2 kašičice dimljene paprike (opciono za dimljeni šmek)
 
Maslinovo ulje
 
So, biber, origano, bosiljak
 
Sveži bosiljak za serviranje
 
Parmezan ili veganski sir po želji (opciono)
Priprema:
 
Pečenje povrća: Rernu zagrejte na 200°C. Patlidžan, tikvicu i papriku rasporedite po plehu, prelijte s malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite. Pecite oko 25 minuta dok povrće ne omekša i ne porumeni.
 
Sočivo: U međuvremenu, crveno sočivo skuvajte u posoljenoj vodi oko 10-15 minuta dok ne omekša (ne treba ga prekuvati). Procedite i ostavite sa strane.
 
Priprema sosa: U velikom tiganju na malo maslinovog ulja propržite crni i beli luk, dodajte šargarepu i kratko dinstajte. Dodajte paradajz pire, dimljenu papriku i začine po ukusu. Umešajte pasirani paradajz, kuvano sočivo i pečeno povrće. Krčkajte sve zajedno 10-ak minuta da se ukusi prožmu.
 
Špagete: Skuvajte špagete po uputstvu sa pakovanja. Sačuvajte malo vode od kuvanja da razblažite sos ako zatreba.
Poslednji korak: Pomešajte špagete sa sosom, dodajte malo vode od kuvanja ako treba da se sve lepo sjedini. Pospite svežim bosiljkom i narendanim sirom, ukoliko želite.
 
Ako volite jače začine, slobodno dodajte i malo čili pahuljica.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti

Jedna varijanta pite s krompirom ili krompiruše

Krompiruša je jedno od onih jela koje miriše na detinjstvo, na dom i jednostavnu, toplu kuhinju. Skromna, a bogata ukusom, ova pita idealna je za doručak, lagani ručak uz čašu jogurta, ili večeru.

Krofne na malo zdraviji način

Danas vam donosimo recept za zdrave krofne koje su pečene (ne pržene), napravljene od zdravih sastojaka, ali i dalje ukusne.