Menu 021

Ukusan i brz kolač od rogača

Rogač je najbolja zamena za čokoladu.
Život 21.02.2016. | 08:26

Ova namirnica popularna je u Dalmaciji, ali prihvaćena je i u ostatku regiona gde mogu da se pronađu različite poslastice od rogača.

Rogač je bogat vlaknima i antioksidansima i prirodno je sladak, a pritom je i veoma zdrav. Dokazano je da pomaže u snižavanju holesterola i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, piše.

Predstavljamo vam jedan od recepata za kolač od rogača.

PODLOGA:

150 grama keksa po izboru
50 grama otopljenog putera
šaka seckanih lešnika

FIL:

6 kašika sitno mlevenog rogača
2 kašike brašna od kokosa
4 kašike skrobnog brašna
4 kašike mlevenih lešnika
šaka seckanih lešnika
2 kašike šećera
200 grama pirea od jabuka
3 kašike bademovog mleka
malo soli

Priprema:

1. Sameljite keks i pomešajte s otopljenim puterom. Zatim dodajte naseckane lešnike. Smesu utisnite u kalup po želji i ostavite da malo odstoji kako bi se stegla.

2. 200 grama jabuka naseckanih na kockice pospite jednom kašičicom šećera, zatim sa malo limunovog soka i 2 dl vode. Stavite na vatru i pustite da se krčka dok jabuke potpuno ne omekšaju. Zatim ih procedite i pretvorite u pire.

3. Pomešajte sve suve sastojke za krem (rogač, kokosovo i skrobno brašno, mlevene i seckane lešnike, šećer, so). Dodajte pire od jabuka i bademovo mleko i sjedinite sa suvim sastojcima.

4. Smesu izlijte u kalup s podlogom od keksa.

Pečenje:

1. Stavite ga u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite otprilike 20 minuta ili dok se površina ne stvrdne. Kada je kolač pečen površina će ličiti na onoj kao kod hladnog pudinga, a na dodir će biti mekana.

2. Kolač možete da ispečete i u mikrotalasnoj - ubacite ga u mikrotalasnu na dva i po minuta.

3. Posle pečenja kolač prvo treba da ohladite na sobnoj temperaturi. Dlanom i prstima proverite toplinu na sredini kalupa - ako je hladan onda kolač ubacite u frižider još sat vremena. Ako primetite da vam nije dovoljno sladak, slobodno ga prelijte medom ili javorovim sirupom.

Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar



Preostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
O nama Oglašavanje Kontakt Impresum Uslovi i pravila korišćenja Pošalji vest