Način na koji kuvate pirinač možete biti opasan po zdravlje

Jedan od najčešćih načina kuvanja pirinča je i najopasniji i povećava rizik od zdravstvenih problema.

Milioni ljudi svakodnevno rizikuju svoje zdravlje neispravnim načinom kuvanja pirinča, naročito ako se ta namirnica često nalazi na njihovom stolu, upozoravaju naučnici.

Nedavno je istraživanje pokazalo kako česta metoda kuvanja pirinča - u loncu kipuće vode dok ona ne ispari, izlaže one koji ga jedu tragovima otrovnog arsena. On kontaminira pirinač tokom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida.

Arsen, pa čak i u tragovima, povezuje se s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju i najopasniji je za decu, upozorava Endi Meharg, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Belfast. On je testirao različite načine kuvanja pirinča kako bi otkrio koji je među njima najzdraviji.

U prvoj metodi stavio je jednu šoljicu pirinča i dve šoljice vode i voda je isparila tokom kuhanja - kako se i pirinač najčešće kuva. Otkrio je da je tom metodom u pirinču ostalo najviše arsena. U drugoj metodi stavio je jednu šoljicu pirinča i pet šoljica vode a zatim izbacio višak vode, a nivo arsena se prepolovila.

U trećoj metodi pirinač se kuvao tako da se natapala preko noći, ujutro isprala sve dok voda nije bila čista i potom skuvala - s čime se udeo toksina smanjio za 80 odsto.

Istraživanja na evropskom tržištu otkrivaju kako čak 58 odsto proizvoda s pirinčem sadrži visoke nivoe arsena, pa se preporučuje da pirinač uvek prethodno potopite i isperete kako bi se smanjila verovatnoća da bude štetnih posledica po zdravlje.

OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Nutela bi mogla da poskupi zbog mraza u Turskoj

Ljubitelji slatkog namaza Nutela će verovatno morati da uskoro plaćaju više za svoj omiljeni proizvod pošto je najjači prolećni mraz u poslednjoj deceniji značajno smanjio rod lešnika u Turskoj.

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.