Kanada objavila novi vodič za ishranu, mlečni proizvodi potpuno izbačeni

Kanada je objavila novi vodič za ishranu, u kojem jedna stvar nedostaje: dnevna doza mlečnih proizvoda.
Kanada objavila novi vodič za ishranu, mlečni proizvodi potpuno izbačeni
Foto: Pixabay
Vodič je u potpunosti uklonio ovu prehrambenu grupu i umesto toga podstiču ljude da jedu razne neprerađene namirnice. Naime, vodič nudi prehrambene savete za optimalno zdravlje.
 
Kanadski vodič za hranu poslednji put je objavljen 2007. godine, a verzija koja je ugledala svetlo dana ove nedelje rezultat je trogodišnjih konsultacija. 
 
Zagovornici ishrane bazirane na biljkama hvale ovu promenu, ali ona je izazvala gnev mlekarskog lobija. 
 
U vodiču se govori i o drugim prehrambenim grupama, preporučenoj veličini porcije, a stoji i napomena da sok od stopostotnog udela voća ne može zameniti cele plodove.
 
"Bili smo vrlo jasni kad smo rekli da nećemo koristiti izveštaje koje su finansirale mesna i mlečna industrija", izjavio je dr Hana Hačinson, direktor kancelarije "Health Canada" za prehrambenu politiku i promociju.
 
Otkako je vodič po prvi put objavljen 1942. godine, Kanađani su ohrabrivani da konzumiraju mleko i mlečne proizvode nekoliko puta u danu. Ali više ne. Naime, stručnjaci koji su pravili vodič sada preporučuju stanovnicima te zemlje da pola tanjira napune voćem i povrćem, četvrtinu skrobom ili žitaricama, a četvrtinu proteinima.
 
Sličan potez napravljen je i u SAD-u gde je 2011. prehrambena piramida zamenjena dijagramom "My Plate". Tanjir je podeljen na četiri dela, ali za razliku od kanadskog vodiča, na slici se nalazi i čaša mleka.
 
U novom vodiču proziva se i čokoladno mleko kao jedan od glavnih krivaca za porast broja gojazne dece. Roditelji decenijama deci daju mleko s ukusom čokolade kako bi konzumirali mlečne proizvode, ali stručnjaci tvrde da šećer u njemu nadmašuje prehrambene vrednosti.
 
Ovaj pomak hvale vegani i vegetarijanci uključujući dr Dejvida Dženkinsa sa katedre za ishranu i metabolizam Univerziteta u Torontu.
 
"Mislim da se vodič kreće u smeru ishrane na biljnoj bazi što smatram pravcem kojim treba ići", pojasnio je dr Dženkins i dodao da je pogrešno to što se kravlje mleko poredi sa majčinim mlekom u smislu njegove važnosti za ljudsko zdravlje. 
 
Potrošnja mleka u padu od 2009. godine
 
Početkom meseca kanadski proizvođači mleka izdali su saopštenje u kojem upozoravaju da bi novi vodič mogao naštetiti poljoprivrednicima, naročito nakon nedavnih trgovinskih ustupaka SAD-u tokom pregovora o sporazumu Sjedinjenih Američkih Država, Meksika i Kanade.
 
"Ne postoji naučno opravdanje za minimiziranje uloge mlečnih proizvoda u zdravoj ishrani", navode proizvođači mleka i mlečnih proizvoda i svoju tvrdnju potkrepljuju brojnim studijama koje promovišu zdravstvene prednosti mleka. 
 
Vodič je objavljen u vreme kada mnogi Kanađani smanjuju konzumaciju mesnih i mlečnih proizvoda zbog ekoloških, zdravstvenih ili etičkih razloga. 
 
Potrošnja mleka je od 2009. pala, prema statističkim podacima Kanade, dok je porasla popularnost biljnih alternativa.
 
"Ovo nije radikalna stvar jer nije novost savetovati ljudima da jedu više voća i povrća", zaključio je dr Dženkins.
  • mika brankov

    30.01.2019 13:54
    svim znalcima
    Ako već ne znate ništa o Kanadi, nemojte pisati glupe komentare! Health Canada, kojoj pripada navedeni gospodin, je kanadska zdravstvena organizacija ne federalnom nivou, koje obezbeđuje besplatnu zdravstvenu zaštitu svim Kanađanima, za razliku od Amerike. Optuživati nekog takvog za pripadnost bilo kakvom lobiju, veganima ili slično, je potpuna glupost, a još veća proglašavati ovakve ljude za nenadležne. Naprotiv, objaviti ovako nešto, što je protiv interesa moćne mlekarske industrije, jeste znak nezavisnosti mišljenja i preovlađujućeg medicinskog stava o ishrani danas. I da, to će se verovatno menjati i u budućnosti, kako budemo više saznavali o ljudskoj ishrani.
  • Pera

    27.01.2019 18:23
    Netačno Bravo!
    Ljudski organizam posle treće godine života gubi enzime za varenje mleka.Može da nastavi da koristi kiselo-mlečne proizvode,oni su svarljivi i korisni ceo život.
  • Merlo

    27.01.2019 18:08
    Prilično zastareo pogled na zdravu ishranu, zasnovan na internet blogovima i neproverenim istraživanjima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima