Od neprodatog hleba mese nove proizvode

Najveći britanski lanac supermarketa Tesko pokušaće da umanji bacanje hrane, tako što će neprodate vekne iz svojih pekara pretvarati u nove proizvode.
Od neprodatog hleba mese nove proizvode
Foto: Pixabay
Višak hleba jedan je od najvećih problema u maloprodaji hrane, prema britanskoj državnoj savetodavnoj službi Vrap, naročito kada su u pitanju sveže pečena peciva kratkog roka trajanja.
 
Najnoviji podaci Vrapa pokazuju da viškovi iz pekara predstavljaju skoro trećinu (67.500 tona) ukupne hrane koja se baca u UK godišnje, piše Gardijan.
 
Hleb je druga hrana po tome koliko se baca u domovima, sa procenjenih milion vekni bačenih dnevno. Takođe je jedan od najčešće bacanih proizvoda u bilo kom stadijumu lanca nabavke.
 
Tesko kaže da su svež baget i kifle, iako među najpopularnijim pecivima u Britaniji, najčešće oni proizvodi koji ostaju na policama neprodati. Maloprodajni lanac saopštio je kako je odlučio da iskoristi neprodate proizvode za pravljenje tosta s maslinama i pudinga od hleba koji će se od sledeće nedelje prodavati u 24 prodavnice. Kompanija procenjuje da će na taj način prepoloviti količinu hleba koji se baca, ako se ponuda proširi na sve njihove prodavnice.
 
Sada se Teskovi viškovi hleba prodaju po sniženoj ceni, a deo se šalje centrima za besplatnu distribuciju hrane istog dana kada su proizvedeni. Potom se nudi zaposlenima besplatno, pa se na kraju ono što preostane koristi za ishranu životinja.
  • Deda Pera

    07.07.2019 10:22
    Kada bi pravili HLEB onako kako treba da se pravi a ne ovaj hemijski, ne bi morao jutarnji već uveče da se baci, jer se raspao. Nekada, kad se pekao HLEB, bio je dobar i jestiv i nakon tri dana. Onim što (eventualno) treba da se baci, hranila se stoka i živina. Ne treba otkrivati toplu vodu ponovo.
  • Kaćanka

    06.07.2019 20:27
    Novokomponovani pekari
    Pitajte nase experte, mi smo u tome nenadmasivi. Jednostavno je, za pocetak ga pretvoris u rezani a posle menjas one klipove sa datumom dok beli ne postane crni ili zeleni
  • ...

    06.07.2019 18:05
    Sto preostane stavis u zamrzivac pa prodajes jeftinije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima