Da li treba jesti hranu koja ima tragove zamrzavanja?

Pre nego što krenete da sređujete zamrzivač i bacate sve ono što ima sloj kristala od leda ili bezbojne suve tačke na sebi, ima nekoliko stvari koje treba da znate o ovim kristalima: oni se zovu tragovi zamrzavanja.
Da li treba jesti hranu koja ima tragove zamrzavanja?
Foto: Pixabay
Šta su uopšte tragovi zamrzavanja?
 
Kad se namirnice nepravilno odlažu ili se tokom dužeg perioda čuvaju u zamrzivaču - mesecima ili čak godinama - molekuli vode u hrani počinju da isparavaju. Pošto su ti molekuli u zamrzivaču, para se kristališe i formira tanak sloj leda preko hrane. Ponekad i molekuli vazduha mogu da pobegnu iz ambalaže, što dovodi do tragova zamrzavanja na spoljašnjoj površini namirnice.
 
Različite namirnice imaju različite tragove zamrzavanja, kaže njujorška dijetetičarka Megan Stauc. Hranljivi sadržaj namirnica može da ih učini podložnijim stvaranju tragova zamrzavanja u odnosu na neke druge. Na primer, niskokalorični sladoled će pre dobiti tragove zamrzavanja zato što je vazdušastiji i ređi, kaže Stauc. Ima više molekula vode koji nisu vezani za masti, što ih čini sklonijim smrzavanju kad je izložen vazduhu, dodaje ona.
 
"Kvalitetan, punomasan, tradicionalan sladoled ima manje šansi da dobije tragove zamrzavanja zato što u njemu ima manje vazduha", kaže ona. 
 
Pored toga, molekuli masti i vode u kremastom i gustom sladoledu su prošli kroz proces emulzifikacije, što ovoj namirnici pomaže da zadrži gustu, kohezivnu strukturu.
 
Da li je bezbedno jesti hranu sa tragovima zamrzavanja?
 
"Savršeno je bezbedno jesti hranu sa tragovima zamrzavanja", kaže Stauc. "Tragovi zamrzavanja utiču samo na kvalitet namirnice", dodaje ona. Kvalitet namirnice podrazumeva ukus, teksturu i boju. Ukus može biti slabijeg intenziteta, a na mesu ili ribi se mogu pojaviti blede, bezbojne tačke.
 
Sladoled od čokolade će i dalje imati ukus čokolade, kaže Stauc, ali upozorava da možda neće biti najukusniji sladoled koji ste ikad probali.
 
Kako pripremati namirnice sa tragovima zamrzavanja?
 
Ako vam ne smeta da jedete hranu sa tragovima zamrzavanja, koja može da izgleda malo drugačije, sa blago izmenjenim ukusom i teksturom, ima načina koji pomažu da se sakriju posledice tragova zamrzavanja. Ako je zahvaćena površina mala, istružite kristale ili isecite zahvaćeni deo, kaže Stauc.
 
Ako je cela namirnica zahvaćena, možete da napravite gulaš ili supu, ili da je prelijete sosom, predlaže ona.
 
Kako izbeći stvaranje tragova zamrzavanja?
 
S obzirom na to da tragove zamrzavanja izaziva vazduh koji dospeva u namirnicu, najbolji način da se to izbegne jeste da se hrana dobro spakuje i čuva u ambalaži bez vazduha. Za to možete da koristite kese za zamrzivače koje su napravljene da štite od vazduha i vlage.
 
"Kad je reč o sladoledu, zadržite tanak plastični poklopac da biste ga zaštitili od vazduha", dodaje Stauc. "Ali čak i zapakovana hrana vremenom dobija tragove zamrzavanja. Pravilno pakovanje i ranije korišćenje će sprečiti da se tragovi zamrzavanja stvore tako brzo."
 
A za one koji vole da se rashlade otvaranjem zamrzivača tokom vrelih letnjih meseci, imajte na umu da držanje otvorenih vrata može da učini namirnice podložnijim stvaranju tragova zamrzavanja. Budite brzi: otvorite vrata, uzmite ono što vam treba i dobro zatvorite vrata.
  • Andrija Šrek

    18.08.2019 14:13
    @Dr Milanče...
    Niđe veze...
  • Dr Milanče Mitovski

    18.08.2019 09:59
    ДАНАШЊИЦА, СА УГЛА ГЛАДНИХ!
    Наша данашњица је слика голих, босих, гладних и жедних. Кратковидост омогућава да се поменути не виде и не знају какви су, као да нису адамисти? Медијски маркетинг мајсторски нас обмањује.

    • Рад је створио од човека пензионера, а пензије га довеле до глади.
    • Пензионери се не жале. Живе скромно, од данас до сутра.
    • Отимачина пензија је најјача реформа власти. Многи пензионери гладују реформно.
    • Нисмо угрожени беснилом. Нема ни пас зашта да нас уједе.
    • Много наши садашњи руководиоци имају одсуство. Памети, за дипломе се снашли!
    • У правосуђу суде судије који су протерали правду. Божију још увек не могу!
    • Код нас, ко није до сада полудео, тај није нормалан.
    • Није страшно што се не види светло на крају “Борског тунела”. Не брините, челник уводи помрачење.
    • Док олимпијци обарају рекорде у спорту, министри обарају, у исто време, рекорде у свађама.
    • Олимпијски пламен још није распаљен. Жар борбе се распламсао међу министрима.
    • Министарство трговине под хитним да уведе ПДВ на купопродаји диплома и доктората.
    • Савремени "прелетач" мења партије, али не мења ћуд!
    • Код нас се стварно живи као у бајци. Председник прича, а народ слуша бајке!
    • Углавном сви имају боље сутра. Ми, на жалост, имамо боље јуче.
    • Ако престану са лажима да ли ћемо бити нормалнији?
    • Aутопут "Милош Велики" је метафора успеха свих нас. Неће ваљда, да од радости и превеликог успеха почне, да пуца асфалт (сузи).
    • Вођа би био одличан сценариста. Не постоји дан да не смисли неку драму.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.