Da li treba jesti hranu koja ima tragove zamrzavanja?
Pre nego što krenete da sređujete zamrzivač i bacate sve ono što ima sloj kristala od leda ili bezbojne suve tačke na sebi, ima nekoliko stvari koje treba da znate o ovim kristalima: oni se zovu tragovi zamrzavanja.
Foto: Pixabay
Šta su uopšte tragovi zamrzavanja?
Kad se namirnice nepravilno odlažu ili se tokom dužeg perioda čuvaju u zamrzivaču - mesecima ili čak godinama - molekuli vode u hrani počinju da isparavaju. Pošto su ti molekuli u zamrzivaču, para se kristališe i formira tanak sloj leda preko hrane. Ponekad i molekuli vazduha mogu da pobegnu iz ambalaže, što dovodi do tragova zamrzavanja na spoljašnjoj površini namirnice.
Različite namirnice imaju različite tragove zamrzavanja, kaže njujorška dijetetičarka Megan Stauc. Hranljivi sadržaj namirnica može da ih učini podložnijim stvaranju tragova zamrzavanja u odnosu na neke druge. Na primer, niskokalorični sladoled će pre dobiti tragove zamrzavanja zato što je vazdušastiji i ređi, kaže Stauc. Ima više molekula vode koji nisu vezani za masti, što ih čini sklonijim smrzavanju kad je izložen vazduhu, dodaje ona.
"Kvalitetan, punomasan, tradicionalan sladoled ima manje šansi da dobije tragove zamrzavanja zato što u njemu ima manje vazduha", kaže ona.
Pored toga, molekuli masti i vode u kremastom i gustom sladoledu su prošli kroz proces emulzifikacije, što ovoj namirnici pomaže da zadrži gustu, kohezivnu strukturu.
Da li je bezbedno jesti hranu sa tragovima zamrzavanja?
"Savršeno je bezbedno jesti hranu sa tragovima zamrzavanja", kaže Stauc. "Tragovi zamrzavanja utiču samo na kvalitet namirnice", dodaje ona. Kvalitet namirnice podrazumeva ukus, teksturu i boju. Ukus može biti slabijeg intenziteta, a na mesu ili ribi se mogu pojaviti blede, bezbojne tačke.
Sladoled od čokolade će i dalje imati ukus čokolade, kaže Stauc, ali upozorava da možda neće biti najukusniji sladoled koji ste ikad probali.
Kako pripremati namirnice sa tragovima zamrzavanja?
Ako vam ne smeta da jedete hranu sa tragovima zamrzavanja, koja može da izgleda malo drugačije, sa blago izmenjenim ukusom i teksturom, ima načina koji pomažu da se sakriju posledice tragova zamrzavanja. Ako je zahvaćena površina mala, istružite kristale ili isecite zahvaćeni deo, kaže Stauc.
Ako je cela namirnica zahvaćena, možete da napravite gulaš ili supu, ili da je prelijete sosom, predlaže ona.
Kako izbeći stvaranje tragova zamrzavanja?
S obzirom na to da tragove zamrzavanja izaziva vazduh koji dospeva u namirnicu, najbolji način da se to izbegne jeste da se hrana dobro spakuje i čuva u ambalaži bez vazduha. Za to možete da koristite kese za zamrzivače koje su napravljene da štite od vazduha i vlage.
"Kad je reč o sladoledu, zadržite tanak plastični poklopac da biste ga zaštitili od vazduha", dodaje Stauc. "Ali čak i zapakovana hrana vremenom dobija tragove zamrzavanja. Pravilno pakovanje i ranije korišćenje će sprečiti da se tragovi zamrzavanja stvore tako brzo."
A za one koji vole da se rashlade otvaranjem zamrzivača tokom vrelih letnjih meseci, imajte na umu da držanje otvorenih vrata može da učini namirnice podložnijim stvaranju tragova zamrzavanja. Budite brzi: otvorite vrata, uzmite ono što vam treba i dobro zatvorite vrata.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Čokoladni Deda Mraz ove godine skuplji i do 25 odsto
09.11.2025.•
0
Istraživanja su pokazala da prodaja božićnih proizvoda u Nemačkoj ide sporije nego prošle godine, pre svega zbog rasta cena.
Finci potrošili milijardu evra na slatkiše
09.11.2025.•
2
Finci su prošle godine potrošili više od milijardu evra na slatkiše i čokoladu, pokazuju podaci "S grupe".
VIDEO: Naskuplji pirinač na svetu - poklanja se da biste nekog impresionirali
09.11.2025.•
0
Pirinač se u Japanu tri hiljade godina smatra svetom namirnicom. Širom ove zemlje se uzgaja više od 300 sorti pirinča dok se stalno razvijaju nove vrste.
Veliki broj ugostitelja ne obeležava hranu sa biljnim uljima
08.11.2025.•
0
Od 1. avgusta do 8. oktobra Uprava za veterinu sprovela je pojačanu kontrolu primene Uredbe o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda koji sadrže palmino ulje, palminu mast ili druga biljna ulja i masti.
Sir može da sadrži mikroplastiku: Pogledajte koje vrste su više kontaminirane
01.11.2025.•
2
Sir je mnogima neizostavan deo svakodnevne ishrane, ali iako deluje bezopasno, može predstavljati opasnost po zdravlje.
Moguće poskupljenje Nutele
30.10.2025.•
8
Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.
Objavljena lista najboljih čokolada na svetu: Italija i Francuska na vrhu
26.10.2025.•
6
Prema najnovijem rangiranju sajta TasteAtlas, najbolje ocenjene čokolade na svetu dolaze iz Evrope, a dominiraju Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska.
Italija i dalje proizvodi i izvozi najviše testenine
26.10.2025.•
0
Evropska unija proizvela je tokom prošle godine ukupno šest miliona tona testenine, u vrednosti od 9,1 milijarde evra, pre svega zahvaljujući ključnom doprinosu Italije, objavio je Evrostat.
Naučnici otkrili zašto je "najskuplja kafa na svetu" posebnog ukusa
26.10.2025.•
0
Kopi luvak, poznata i kao "kafa iz izmeta cibetke", već godinama važi za jednu od najskupljih i najegzotičnijih kafa na svetu.
Francuskom farmeru ukradeno dva miliona oraha vrednih 8.000 evra
26.10.2025.•
3
Jedan francuski farmer podneo je tužbu nakon što mu je ukradeno dva miliona oraha, pri čemu je pretrpeo neto gubitak između 6.000 i 8.000 evra.
Mekić: Proja zasluženo svrstana u 50 najboljih hlebova sveta, u Srbiji je nezaobilazna
23.10.2025.•
4
Profesor poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Cvijan Mekić istakao je da je CNN, svrstavši proju u 50 najboljih hlebova sveta, napravio dobar izbor jer je proja visokokvalitetan nutritivni proizvod.
Pad broja dece alergične na kikiriki zbog preporuka nutricionista
22.10.2025.•
0
Ažurirane prehrambene smernice u SAD značajno su smanjile broj dece sa specifičnim alergijama na hranu.
Objavljena nova lista 10 najgorih jela koja se jedu u Srbiji
19.10.2025.•
12
Prema najnovijoj listi gastro-vodiča TasteAtlas čak deset jela našlo se na listi najlošije ocenjenih specijaliteta iz Srbije, prema mišljenju korisnika širom sveta.
Skinula lososa sa trona: Pogledajte koja riba se smatra najzdravijom
15.10.2025.•
3
Ljubitelji morskih plodova biće oduševljeni kada otkriju da jedna posebna vrsta ribe donosi izvanredne zdravstvene koristi.
"Plazma" u Nigeriji: "Bambi" proizvodi keks u Africi
15.10.2025.•
7
Kompanija "Bambi" saopštila je da je u Lagosu, u Nigeriji, počela proizvodnja njenog poznatog brenda, keksa "Plazma".
Ako vam rižoto ispada slepljen: Sigurno pravite jednu od ovih grešaka
12.10.2025.•
1
Priprema rižota možda izgleda jednostavno, ali svi koji su ga barem jednom kuvali znaju da između kremastog i lepljivog postoji tanka granica.
Komentari 2
Andrija Šrek
Dr Milanče Mitovski
• Рад је створио од човека пензионера, а пензије га довеле до глади.
• Пензионери се не жале. Живе скромно, од данас до сутра.
• Отимачина пензија је најјача реформа власти. Многи пензионери гладују реформно.
• Нисмо угрожени беснилом. Нема ни пас зашта да нас уједе.
• Много наши садашњи руководиоци имају одсуство. Памети, за дипломе се снашли!
• У правосуђу суде судије који су протерали правду. Божију још увек не могу!
• Код нас, ко није до сада полудео, тај није нормалан.
• Није страшно што се не види светло на крају “Борског тунела”. Не брините, челник уводи помрачење.
• Док олимпијци обарају рекорде у спорту, министри обарају, у исто време, рекорде у свађама.
• Олимпијски пламен још није распаљен. Жар борбе се распламсао међу министрима.
• Министарство трговине под хитним да уведе ПДВ на купопродаји диплома и доктората.
• Савремени "прелетач" мења партије, али не мења ћуд!
• Код нас се стварно живи као у бајци. Председник прича, а народ слуша бајке!
• Углавном сви имају боље сутра. Ми, на жалост, имамо боље јуче.
• Ако престану са лажима да ли ћемо бити нормалнији?
• Aутопут "Милош Велики" је метафора успеха свих нас. Неће ваљда, да од радости и превеликог успеха почне, да пуца асфалт (сузи).
• Вођа би био одличан сценариста. Не постоји дан да не смисли неку драму.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar