Alkohol najskuplji na Islandu, najjeftiniji u Severenoj Makedoniji

Alkoholna pića u evropskom zemljama najskuplje plaćaju građani Islanda, a najjeftinije Severne Makedonije, pokazuju podaci Evrostata, prenosi portal A1on.
Alkohol najskuplji na Islandu, najjeftiniji u Severenoj Makedoniji
Foto: Pixabay
Kada je reč o zemljama EU, alkoholna pića su najskuplja u Finskoj, a najjeftinija u Bugarskoj i Rumuniji.
 
Na osnovu analize Evrostata, prosečna cena alkoholnih pića u najskupljim državama članicama EU je bila dva puta više od proseka cena u EU.
 
Kada se cene u državama uporede sa srednjom cenom alkoholnih pića u EU sa indeksom vrednosti 100, rezultati pokazuju da je 2018. godini cena žestokih pića, vina i piva bila najviša u Finskoj sa indeksom cene od 812, nakon čega slede Irska (177) i Švedska (152).
 
Cena alkoholnih pića na nivou EU u 2018. godini bila je najniža u Bugarskoj i Rumuniji, sa indeksom 74, nakon čega slede Mađarska (77), Češka (82) i Španija (84).
 
Na nivou cele Evrope, računajući i zemlje koje nisu članice EU, najniža cena alkoholnih pića zabeležena je u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, dok je najskuplja na Islandu i u Norveškoj.
 
U državama regiona najskuplje cene alkoholnih pića plaćaju građani Grčke (132), Crne Gore (105) i Hrvatske (100), Srbije (84), Slovenije (92) i Albanije (99).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima