Pivara stara 400 godina zatvorena zbog virusa korona

Pivara Vernek iz istoimenog gradića u Bavarskoj osnovana još 1617. godine, prestala je da radi zbog korona virusa.
Pivara stara 400 godina zatvorena zbog virusa korona
Foto: Pixabay
Preživela je svetske ratove, ekonomske krize i decenije pada potrošnje piva, ali se posle 400 godina postojanja suočila sa izazovom, koji ne može da prebrodi.
 
Ta mala pivara koja je vlasništvo iste porodice od 1861. godine, otpustila je 15 stalno zaposlenih i više honoraraca i prekinula lokalnu tradiciju u mestu od 10.000 stanovnika.
 
Male pivare su pre svega živele od snabdevanja kafana, a kako su kafane zatvorene, to će verovatno izazvati masovno zatvaranje tih svojevrsnih kućnih manufaktura, koje su umnogome zavisile i od održavanja lokalnih festivala. Nemačka vlada je naložila da zabrana masovnih skupova važi bar do 1. septembra, a procenjuje se da bi posle bilo potrebno najmanje godinu dana da se male pivare vrate na nivo proizvodnje i prodaje pre izbijanja pandemije.
 
Nije im pomogla ni dostava piva i čaša na kućne adrese da bi se kupci mogli pridružiti online degustaciji. Kristin Lang, iz porodice vlasnika pivare u Verneku, rekla je da je odluka o zatvaranju doneta uz "mnogo suza".
 
"Na tržištu piva je već bila teška borba sa žestokom konkurencijom. Niko ne zna koliko će dugo trajati korona virus, kada će doći do poboljšanja i da li će se restorani uopšte otvoriti", rekla je ona.
 
Po istraživanju udruženja pivara Nemačke, 87 odsto pivara skraćuje radno vreme, koristeći vladin program koji isplaćuje do 60 odsto neto plate tokom ove krize. Ali drugi programi poput olakšavanja dobijanja kredita i odlaganja naplate poreza su im manje korisni, kažu pivari. 
 
Holger Ajhele, generalni sekretar Nemačkog udruženja pivara, rekao je da mnoge pivare neće preživeti ovu krizu.
 
''Pored pivara koji su fokusirane na restorane, ima mnogo i tzv. zanatskih pivara, koje još nisu profitabilne, i koje su pozajmile novac za finansiranje svog pokretanja". Te pivare su doprinele da poslednjih godina ukupan broj proizvođača piva u Nemačkoj poraste na preko 1.500.
 
Generalni direktor porodične pivare "Felde" u blizini Hajdelberga, Maks Špilman koji je deveta generacija iste porodice na tom mestu, procenjuje da će prodaja u aprilu, maju i junu pasti za 30-40 odsto. "Ako 85 odsto piva prodajete restoranima, onda vam sada preostaje samo 15 odsto prihoda", rekao je on i dodao da polaže nadu u prodaju piva po kućama.
 
Špilman se nada da će kriza motivisati ljude da podrže svoje lokalne pivare, proizvođače hrane, restorane i hotele i takvu perspektivu kombinacije globalnog i lokalnog nazvao je "glokalnom".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima