Zašto imamo želju za šećerom nakon obroka?

Objašnjenje za ovu potrebu velikog broja ljudi dali su dr Majkl Krupejn i Mehmet Oz.
Zašto imamo želju za šećerom nakon obroka?
Foto: Pixabay
Moć navike
 
Kako se pokazalo, žudnja za šećerom je zapravo stvar navike.
 
"Imate podsticaj, ponašanje i nagradu. U slučaju žudnje za šećerom, podsticaj bi mogao da bude završetak večere, ponašanje je konzumiranje slatkiša, a nagrada je osećaj koji imate nakon toga", kaže dr Krupejn.
 
Hormon odgovoran za dobar osećaj koji se oslobađa nakon uživanja u omiljenom desertu je dopamin, a hormon koji reguliše nivo šećera u krvi je insulin.
 
"Kada jedemo šećer, insulin se povećava u mozga, što je naš put do nagrade. To prouzrokuje povećano oslobađanja dopamina, zbog čega se osećamo dobro. Takođe pretvara naše ponašanje unosa šećera u naviku. Kao rezultat toga, navikavamo se da ćemo se svaki put kada pojedemo obrok osećati dobro samo ako pojedemo nešto slatko", objašnjava doktor i dodaje:
 
"Umesto slatkiša koji sadrže preteranu dozu šećera, možete uzeti kocku crne čokolade, koja može da zadovolji želju za slatkim".
 
Hormoni gladi
 
"Drugi razlog zašto se javlja žudnja za desertom mogao bi da bude povezan sa grelinom, koji je hormon gladi", kaže dr Oz.
 
"Ako ne jedete dovoljno ili nemate uravnoteženu ishranu, moguće je da telo ne oslobađa dovoljno grelina. Osim toga, prebrzo konzumiranje hrane može da pojača želju za hranom, ali i za slatkišima", dodao je doktor.
 
Nizak nivo serotonina
 
Ako ste se ikada zapitali zašto svaki put nakon teškog radnog dana imate potrebu da konzumirate nešto nezdravo ili nešto slatko, to bi moglo da bude povezano sa nivoom serotonina, piše Real Simple.
 
Serotonin pomaže u regulisanju raspoloženja, pa je potpuno logično da telo žudi za njim kada smo, pod stresom ili smo depresivni.
 
"Poznato je da niži nivo serotonina u mozgu može da prouzrokuje žudnju za šećerom. Ishrana bogata šećerom poboljšava raspoloženje i ublažava teskobu", kaže dr Oz.
 
Nedostatak sna
 
"Nedostatak sna povezan je sa prejedanjem, naročito nezdravom hranom. Pokušajte da spavate bar osam sati, to može da smanji žudnju za nezdravim i slatkim namirnicama", kaže dr Krupejn.
 
Nedostatak hranljivih supstanci
 
Vrti vam se u glavi bez šećera ili imate hronično jaku želju za slatkim? Uzrok može da bude neravnoteže šećera u krvi, poput hipoglikemije.
 
Ne bi trebalo odmah donositi zaključke. Kada telu nedostaju određeni minerali koji su uključeni u regulisanje nivoa insulina, to takođe može da utiče na želju za slatkim.
 
Kada telo ne dobija dovoljno magnezijuma, imaćete problema sa snadbevanjem ćelija energijom, pa će se javiti žudnja za šećerom koji pomaže u podizanju nivoa energije.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi