Kada se koristi meko, a kada oštro brašno?

Iako je lišeno većeg dela vitamina i minerala, pšenično brašno u glatkoj ili oštroj formi idealno je za pečenje.
Kada se koristi meko, a kada oštro brašno?
Foto: Pixabay
Za razvučeno testo sirnice i štrudle koristi se meko brašno, kao i kod pripreme hleba i peciva, kao i lisnatog testa.
Oštro brašno, s druge strane, idealno je za pripremu njoka, hrskavih testa i kolača od dizanog testa ili za pohovanje.
I dok su za većinu tipova testa ili poslastica postavljena jasna pravila o tome kakvo se pšenično brašno koristi, još se vode polemike oko palačinki. Čini se da u ovom slučaju svako ima svoj recept i neki kažu da je bolje upotrebiti glatko, a drugi oštro brašno. Ako niste sigurni u to koji tip brašna koristiti, probajte da eksperimentišete s pola glatkog i pola oštrog dok ne pronađete formulu koja vam odgovara.
 
Oštro brašno:
 
– kolači od dizanog testa
 
– njoke
 
– uštipci
 
– pohovanje
 
– keks
 
– palačinke
 
– hrskavi kolači
 
– biskviti
 
– kuvano testo (princes krofne, ekleri)
 
– zgušnjavanje jela i umaka
 
Meko brašno:
 
– hleb
 
– peciva
 
– savijače
 
– krofne
 
– testenina
 
– mafini
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • Slucaj

    20.04.2022 13:39
    Nikad necu zapamtiti. Bar mogu da krivim brasno kad mi ne uspeju vanilice.
  • Kira

    20.04.2022 13:13
    Hvala
    Za ovu informaciju, uvek me je zanimalo, a nikako da proverim negde :-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Šta ne treba piti na prazan stomak

Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.