Kada se koristi meko, a kada oštro brašno?

Iako je lišeno većeg dela vitamina i minerala, pšenično brašno u glatkoj ili oštroj formi idealno je za pečenje.
Kada se koristi meko, a kada oštro brašno?
Foto: Pixabay
Za razvučeno testo sirnice i štrudle koristi se meko brašno, kao i kod pripreme hleba i peciva, kao i lisnatog testa.
Oštro brašno, s druge strane, idealno je za pripremu njoka, hrskavih testa i kolača od dizanog testa ili za pohovanje.
I dok su za većinu tipova testa ili poslastica postavljena jasna pravila o tome kakvo se pšenično brašno koristi, još se vode polemike oko palačinki. Čini se da u ovom slučaju svako ima svoj recept i neki kažu da je bolje upotrebiti glatko, a drugi oštro brašno. Ako niste sigurni u to koji tip brašna koristiti, probajte da eksperimentišete s pola glatkog i pola oštrog dok ne pronađete formulu koja vam odgovara.
 
Oštro brašno:
 
– kolači od dizanog testa
 
– njoke
 
– uštipci
 
– pohovanje
 
– keks
 
– palačinke
 
– hrskavi kolači
 
– biskviti
 
– kuvano testo (princes krofne, ekleri)
 
– zgušnjavanje jela i umaka
 
Meko brašno:
 
– hleb
 
– peciva
 
– savijače
 
– krofne
 
– testenina
 
– mafini
  • Slucaj

    20.04.2022 13:39
    Nikad necu zapamtiti. Bar mogu da krivim brasno kad mi ne uspeju vanilice.
  • Kira

    20.04.2022 13:13
    Hvala
    Za ovu informaciju, uvek me je zanimalo, a nikako da proverim negde :-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.