Studija: Proizvodnja sira veliki zagađivač životne sredine

Podatak će možda naljutiti ljubitelje ove namirnice, ali proizvodnja sira životinjskog porekla mogla bi biti zaslužna za najveći doprinos emisijama CO2 u atmosferu, prema novom istraživanju.
Studija: Proizvodnja sira veliki zagađivač životne sredine
Foto: Pixabay
Samo jedan kilogram najpopularnijih vrsta sira koje možete pronaći u prodavnicama, kao što su čedar, mocarela, feta i parmezan, proizvodi između 6,5 i 12,8 kilograma ugljen-dioksida, prema studiji konsultantske kompanije "Quantis".
Ta količina emisije navodno je ista onoj do koje dolazi pri vožnji automobila oko 11 kilometara.
Poređenja radi, autori studije otkrili su da bi proizvodnja kilograma veganskog sira uzrokovala 3,7 kilograma CO2 manje.
 
Svetski ekonomski forum upozorava na to da mlečni sirevi slede odmah iza govedine i jagnjetine kao najveći generatori gasova sa efektom staklene bašte među namirnicama, ispred proizvodnje piletine, svinjetine i jaja.
 
"Uticaj mlečnih proizvoda na životnu sredinu često prođe ispod radara", upozorila je stručnjakinja Sali Smit, a piše "The New York Post".
 
Šest stvari koje će se dogoditi ako prestanete da jedete sir
 
Ako ste razmišljali da promenite ishranu i pripremite telo za sezonu godišnjih odmora, sada je pravo vreme za to. Proverite šta može da se dogodi u vašem organizmu ako izbacite sir iz ishrane.
 
Bolji tonus i tekstura kože
 
"Redukcija unosa sira i mlečnih proizvoda može imati pozitivno dejstvo na tonus i teksturu vaše kože. Mlečni proizvodi se povezuju sa većom proizvodnjom masnoće na koži, stoga konzumacija sira može uzrokovati izbijanje bubuljica ili začepljivanje pora", kaže dr Mija Belinger, specijalistkinja interne medicine.
 
Manje glavobolja i migrena
 
Ako s vremena na vreme patite od migrena, ishrana bogata sirom i mlečnim proizvodima može biti krivac za to.
 
"Smanjenje konzumacije sira može smanjiti glavobolje i migrene uzrokovane dejstvom tiramina koji se nalazi u siru", objašnjava Belinger.
 
Možda ćete smršati
 
Konzumiranje većih količina sira takođe može negativno da utiče na vaš cilj da smršate. Na primer, jedna porcija čedara od 100 grama može sadržati do 33 grama masti čineći ga jednim od kaloričnijih vrsta sira iz široke primene.
 
Manji rizik od raka
 
Smanjenjem unova sira smanjuje se i količina kazeina koju unosite, proteina koji se nalazi u mleku i koji može biti povezan sa nekim zdravstvenim problemima.
 
"Pokazalo se da kazein povećava stope rasta tumora za određene vrste, kao što je rak prostate i potencijalno rak dojke", kaže dr Dana Elis Hjuns, dijetetičarka u medicinskom centru UCLA.
 
Manji rizik od pojava upalnih procesa u telu
 
Dijetetičarka Bes Berger ističe da sir i mlečni proizvodi sadrže puno aditiva, konzervansa i hormona koji mogu uzrokovati upale u telu.
 
"Nažalost, kvalitet mlečnih proizvoda danas je znatno lošiji i oni su modifikovaniji u odnosu na pre dvadeset godina - to utiče na zdravlje, što pogotovo primećujem kod žena", kaže Berger.
 
Možda ćete biti manje naduti
 
"Mlečni proizvodi mogu uzrokovati želudačne smetnje i nadutost zbog nedostatka adekvatnih enzima za razgradnju mlečnog šećera ili zbog pojave alergije. Nekim ljudima nedostaje potrebna količina laktaze u telu, enzima koji vari laktozu, a ta pojava se često klasifikuje kao netolerancija na laktozu", kaže dijetetičarka Trista Best.
 
U tom slučaju, dobra opcija su biljne zamene za sir.

Teme

sir
  • Lola

    11.06.2022 17:33
    Da se zna
    Ima li ista da ne proizvodi stetne gasove a vezano je za ishranu ljudi , po tim studijama? Znaci polako se uvodi agenda Gejtsa da ce covek jesti plastiku. Vrv je proizvodnja plastike bezbednija.Kakve budalastine kojima se dokoni matori i bogati mocnici bave .
  • Mihajlo

    06.06.2022 15:42
    Samo pitam
    Da li ima neka studija o tome koliko C02 proizvede vojna industrija? Koliko samo americka vojska proizvede C02, uvodeci "slobodu i ravnopravnost" po svetu? Koliko C02 posredno naprave velike privatne banke svojim mesetarenjem velikim kompanijama i investicionim fondovima? I dalje se ulazu stotine milijardi u istrazivanja novih naftnih nalazista po okeanima. Ne, nego su krave problem za klimu....
  • Dr

    06.06.2022 09:42
    Ne mešam se u politiku
    Ali se pitam da "studiju" nisu slučajno platili proizvodjači lažnog (biljnog) sira. Verovatno ćemo u bliskoj budućnosti pročitati "studiju" da su preradjevine od fekalijama veoma zdrave, ne goje i dobre su zbog očuvanja životne sredine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.