Kečap, senf ili majonez: Kako utiču na vaše zdravlje

Premazi mogu imati povoljno dejstvo na fizičko i mentalno zdravlje.
Kečap, senf ili majonez: Kako utiču na vaše zdravlje
Foto: Pixabay
Nutricionistkinja Sign Svanfeldt podelila je zdravstvene benefite popularnih premaza koje ljudi najčešće konzumiraju uz svoje obroke.
Kečap
Utvrđeno je da ljuti kečap potencijalno podstiče plodnost muškaraca. Antioksidans likopen, koji paradajzu daje boju, može povećati broj spermatozoida do 70 odsto, prema jednoj studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Šefildu.
 
Američko istraživanje iz 2002. sprovedeno na 47.000 muškaraca pokazalo je da jedenje kečapa dva ili više puta nedeljno takođe može smanjiti rizik od razvoja raka prostate za oko 20 odsto.
 
Međutim, Sign upozorava da kečap može imati velike količine dodatih šećera. Ona kaže: "Ako želite da smanjite unos šećera, pronađite marke bez šećera ili sa smanjenim udelom dodatih šećera."
 
Senf
 
Senf se smatra jednim od najstarijih poznatih premaza na svetu, a istorijski zapisi sugerišu da je izumljen u starom Egiptu.
 
Senf je prepun selena i magnezijuma, koji mogu imati protivupalna svojstva. Neke studije takođe su otkrile da semenke gorušice mogu štititi od bakterija i gljivica poput E. coli.
 
Međutim, druge studije tvrde da senf nema zaštitnih efekata. Uz to, varijacije senfa mogu imati visok udeo soli pa ga treba jesti u umerenim količinama.
 
"Visoki unos soli može povisiti krvni pritisak i dovesti do kardiovaskularnih bolesti", upozorila je Sign.
 
S druge strane, slađi senf u sebi sadrži visok udeo šećera, što takođe može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i gojenja.
 
Majonez
 
Uprkos tome što se smatra nezdravim zbog visokog udela masti, majonez se proizvodi od nutritivno korisnih namirnica.
 
"Majonez se tradicionalno pravi od biljnog ulja i jaja, a obe namirnice su hranjive. Ulje sadrži nezasićene zdrave masti, a jaje osigurava proteine, kao i hranjive materije poput vitamina D", rekla je Svanfeldt.
 
Majonez takođe ima visok nivo vitamina E, za koji je jedna studija pokazala da može da zaštiti žene u postmenopauzi od moždanog udara. Istraživači iz Intergroupa iz Arizone i Univerziteta u Minnesoti otkrili su da žene u postmenopauzi sa značajnim količinama vitamina E u ishrani imaju manju verovatnoću da će umreti od moždanog udara. Najkoncentrisaniji izvor hrane vitamina E koji je konzumirala grupa žena u studiji bio je majonez.
 
Dakle, kao i sa svim dobrim stvarima u životu, umerenost je ključna.
  • Lilly

    04.08.2022 11:04
    Kakve besmislice. Sad još samo fali da se uradi studija koja pokazuje da je fast food zdrav.
    Nijedan indistrijski proizvod nema dovoljno vitamina i veća je šteta nego korist od konzumacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.