Pravilo pet sekundi staro je 900 godina - evo šta o njemu kaže nauka

Velike su šanse da ste se u nekom trenutku oslonili na pravilo pet sekundi. Prilično je jednostavno: ako vam hrana padne na pod, a vi je podignete u roku od pet sekundi, možete je pojesti.
Pravilo pet sekundi staro je 900 godina - evo šta o njemu kaže nauka
Foto: Pixabay
Zanimljivo je da istorijska osnova za pravilo od pet sekundi seže vekovima unazad, u dane Džingis-kana i Mongolskog Carstva.
Prema Polu Dosonu i Brajanu Šeldonu, autorima knjige "Did You Just Eat That?", kada Džingis-kan nije bio zauzet ubijanjem ljudi ili pravljenjem dece, izmišljao je pravila poput onog koliko dugo hrana može ostati na tlu a da je pritom dobra za jesti. Iako nije odredio vremensko ograničenje, smatrao je da se hrana s poda može pojesti dokle god on tako smatra.
Što se tiče nauke, istina je da što duže hrana stoji na podu, to su veće šanse da će postati opasna za jelo. Ipak, razočaraćete se kad čujete da nauka kaže da klice počinju da prianjaju za hranu čim ona dotakne tlo. To znači da može biti kontaminirana čak i ako je na podu delić sekunde.
 
Naučnici koji su testirali pravilo pet sekundi otkrili su da su vrsta hrane i vrsta površine važniji od toga koliko je ostala na tlu, ali generalno je hrana bila manje sigurna za konzumaciju što se duže zadržala na tlu.
 
Otkrili su i da je voće posebno podložno skupljanju klica. S druge strane, za hranu koja padne na tepih je manje verovatno da će biti zaražena klicama.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Teme

HRANA
  • Džaba pravilo

    28.08.2022 08:42
    Kad...
    Džaba ti pravilo od 5 sekundi kada imaš psa od 3 sekunde...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Klasik turske kuhinje: "Imam se onesvestio"

Imam bayildi (imam se onesvestio) je jelo tradicionalne turske kuhinje. Njegov glavni sastojak je plavi patlidžan i pravi je jesenji gurmanluk koji krije vrlo zanimljivu priču.