Dani bureka počinju u Nišu: Specijaliteti sa kulenom i višnjom

Dani bureka počinju u Nišu sutra, 1. septembra i traju do nedelje, 4. septembra.
Dani bureka počinju u Nišu: Specijaliteti sa kulenom i višnjom
Foto: Pixabay
Predsednik unije pekara Bratislav Vukadinović najavio je da će osim bureka koji će pripremati pekare iz Niša, posetioci na platou ispred Oficirskog doma moći da probaju i burek jedne pekare iz Bugarske.
Po njegovim rečima, na "Buregdžijadi" moći će da se kupi burek s uobičajnim nadevima - sirom i mesom, ali i sa specifičnim: s piletinom, kulenom i šunkom, slatkim kremovima i s višnjama.
Cene će, rekao je Vukadinović, biti iste kao i u pekarama: burek sa sirom koštaće 160 dinara, a sa mesom 180.
 
Tokom Dana bureka nastupiće folklorni ansambli, rok-grupe i tamburaški orkestar iz Doljevca.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Teme

Burek
  • Tja

    03.09.2022 13:48
    @V, Zoran

    Upravo proverio kakve sve vrste bureka prave Turci, vi bi šlog doživeli. Svakakve vrste svežeg i kuvanog povrća, mesa, slatkih kremova. To samo ovde kod nas mrtva trka ko je veća konzerva. Te ne pravi se vako nego nako, te samo je sa mesom. Burek se na srpski prevodi kao gibanica ili savijača, tako da zovite kako oćete, po turski ili srpski, pita ko pita.
  • Marko

    01.09.2022 15:15
    Varijacije...
    Burek se odnosi na nacin pripreme, odnosno oblik jela. Nista mi ne smeta sto ima i sa visnjama i kulenom.
    Cak i turci ga pored osnovnih verzija sa feta sirom ili mlevenom govedinom prave jos i sa spanacem, sa krompirom, sa krompirom i sargarepom...
    I nije istina sto u Bosni kazu da je burek samo sa mesom i iskljucivo motan. U mnogo zemalja se burek slaze kao sto je specificno u nasim pekarama.
    Mislim da jaaaako preterujemo sa tim "samo tako i nikako drugacije..." forama.
  • Зоран

    01.09.2022 09:02
    Зоран
    Хвала Турцима на Буреку и Сарми! Али Срби и то умеју да упропасти...са Вишњама,Јабукама,Коленицама,....стварно смо,сиротиња раја,били и остали!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Puding od hleba

Ovaj recept za puding pomalo je neobičan, a obično se služi sa sladoledom od vanile.

Kad su ljudi počeli da kuvaju?

Danas ne postoji poznata ljudska populacija koja živi bez prakse kuvanja, što sugeriše da je to moćna i neophodna veština.

Na ove krokete se čeka 30 godina

Ako naručite kutiju smrznutih kobe goveđih kroketa iz Asahije, porodične mesare u gradu Takasago u prefekturi Hjogo u zapadnom Japanu, biće potrebno 30 godina pre nego što dobijete porudžbinu.