Mali vodič kroz tipove pšeničnog brašna - za šta se koje koristi

Pšenica (Triticum) je rod jednogodišnjih biljaka iz porodice trava, a najčešća vrsta pšenice je obična pšenica (Triticum aestivum).
Mali vodič kroz tipove pšeničnog brašna - za šta se koje koristi
Foto: Pixabay
Za hleb, kolače, testeninu i pravljenje alkohola i biogoriva koristi se plod, odnosno pšenično zrno. Pšenično zrno sastoji se od ljuske, središnjeg dela (endosperma) i klice, a razne vrste brašna dobijamo u zavisnosti od delova zrna koji se koriste za mlevenje i o načinu na koji su samleveni. 
Da postoje različiti tipovi pšeničnog brašna verovatno svi znamo, ali koja se tačno vrsta za šta koristi nije uvek najjasnije. 
Vrste pšeničnog brašna
 
Na našim se prostorima razni tipovi pšeničnog brašna tradicionalno označavaju oznakom T i brojem. U zavisnosti od stepena usitnjavanja, na srpskom tržištu nailazimo na belo pšenično brašno (tip 400 i tip 550), polubelo pšenično brašno (tip 700 i tip 850), crno pšenično brašno (tip 1100 i tip 1600) i brašno celog zrna pšenice. Ove se oznake odnose na količinu pepela u brašnu, a što je broj veći, veći je i sadržaj pepela, a boja tamnija.
 
Tip 400 i tip 550
 
Belo pšenično brašno proizvodi se isključivo od središnjeg dela zrna pšenice ili endosperme, a deli se na glatko i oštro. Sadrži relativno male količine hranjivih materija i dijetnih vlakana jer su ona smeštena u spoljašnjem delu zrna. Iako nutritivno siromašnije, belo brašno ima izuzetna svojstva pri pečenju. T-400 ili oštro brašno najbolje je za pravljenje hrskavih kolača i keksa. T-500 (ponekad i T-550) ili glatko brašno najbolje je za pravljenje hleba, peciva i kolača i pita od dizanog testa.
 
Tip 700 i tip 850 
 
Pri pravljenju polubelog brašna koriste se i spoljašnji delovi pšeničnog zrna, odnosno njegova ljuska. Ima veću prehrambenu vrednost od belog brašna, a prvenstveno se koristi za izradu domaćeg hleba, ali i tankih testa za pite, gibanice i baklave.
 
Tip 1100 i tip 1600
 
Crno pšenično brašno ima visok sadržaj vitamina i minerala, a naročito je bogato vlaknima. U domaćinstvu se prvenstveno upotrebljava za dizana testa, a hleb pripremljen od crnog brašna imaće vlažniju sredinu, pun ukus i duže će ostati svež.
 
Brašno od celog zrna pšenice 
 
Kao što i samo ime kaže, brašno celog zrna pšenice sadrži sve delove samlevenog zrna pšenice i bogato je vlaknima, vitaminima i mineralima i ima povećan sadržaj proteina. Na tržištu se nalazi i pod nazivima graham brašno ili integralno pšenično brašno. Hleb od ovog brašna biće zbijeniji, a struktura će mu biti grublja. Preporučuje se da se meša s belim ili polubelim pšeničnim brašnom kako bi mu se poboljšala svojstva pri pečenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.