Austrijanci bi mogli da ostanu bez bečke šnicle: Poskupljenja su ogroman pritisak na ugostitelje

Velika poskupljenja predstavljaju ogromno opterećenje za ugostitelje u Austriji, pa poneki razmišljaju da sa jelovnika skinu i poznate "klasike".
Austrijanci bi mogli da ostanu bez bečke šnicle: Poskupljenja su ogroman pritisak na ugostitelje
Foto: Pixabay
Mnogi ugostitelji se nalaze pred dilemom da drastično povećaju cene svojih jela ili da ih uklone sa jelovnika.
Vlasnik restorana Šternberg Štefan Šternad iz pokrajine Koruška zapretio je da će uskoro skinuti sa jelovnika bečku šniclu.
"Ako se nastavi rast cena, onda iduće godine više nećemo imati ništa što se sprema na ulju, jer će ta jela postati neisplativa. Suočeni smo sa rastom cena do 300 odsto, što ne možemo preneti na goste", kazao je on javnom servisu ORF.
 
Ugostiteljka Barbara Prilisauer iz Beča ukazala je da je morala cene na jelovniku u toku ove godine već dva puta da menja.
 
"Sada teleća šnicla košta 20,50 evra, a u januaru je koštala 18,50 evra", prenela je ona.
 
Istakla je da je kupovina za rad lokala od februara postala za 227 odsto skuplja. I pored te skupoće ona kaže da u Beču ne bi mogla odustati od pravljenja bečke šnicle.
 
I poznati ugostitelj Ervin Šajflinger ukazuje na "eksploziju" cena sastojaka potrebnih za pravljenje šnicle.
 
"Pored skupoće ulja imamo drugi problem, a to je dramatičan rast cene struje. Friteze troše mnogo struje", objasnio je on.
 
Šajflinger je ukazao da pojedine kolege, kako bi zadržale bečku šniclu u ponudi, štede na drugim mestima, odnosno mnogi sa jelovnika brišu pomfrit.
 
Iako je u Beču bečka šnicla ostala u jelovnicima gotovo svih restorana, 35 odsto ugostitelja je sa jelovnika izbrisalo neka jela zbog visokih cena.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Svetlana

    07.09.2022 09:55
    Tako smo pricali i za Sloveniju kad se otcepila, da ce umreti od gladi!
    Istorija je pokazala da li smo bili u pravu!
  • Realista

    07.09.2022 07:13
    'Oće li ostati šta za jelo?
    Prvo palačinke, sad šnicle...teško im se piše! Srećom mi imamo svega, osim mleka, ulja, šećera, vode, uglja, drva, peleta, mesa i tako toga...
  • Dr

    07.09.2022 07:09
    Pa vi uvodite sankcije rusiji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi