Austrijanci bi mogli da ostanu bez bečke šnicle: Poskupljenja su ogroman pritisak na ugostitelje

Velika poskupljenja predstavljaju ogromno opterećenje za ugostitelje u Austriji, pa poneki razmišljaju da sa jelovnika skinu i poznate "klasike".
Austrijanci bi mogli da ostanu bez bečke šnicle: Poskupljenja su ogroman pritisak na ugostitelje
Foto: Pixabay
Mnogi ugostitelji se nalaze pred dilemom da drastično povećaju cene svojih jela ili da ih uklone sa jelovnika.
Vlasnik restorana Šternberg Štefan Šternad iz pokrajine Koruška zapretio je da će uskoro skinuti sa jelovnika bečku šniclu.
"Ako se nastavi rast cena, onda iduće godine više nećemo imati ništa što se sprema na ulju, jer će ta jela postati neisplativa. Suočeni smo sa rastom cena do 300 odsto, što ne možemo preneti na goste", kazao je on javnom servisu ORF.
 
Ugostiteljka Barbara Prilisauer iz Beča ukazala je da je morala cene na jelovniku u toku ove godine već dva puta da menja.
 
"Sada teleća šnicla košta 20,50 evra, a u januaru je koštala 18,50 evra", prenela je ona.
 
Istakla je da je kupovina za rad lokala od februara postala za 227 odsto skuplja. I pored te skupoće ona kaže da u Beču ne bi mogla odustati od pravljenja bečke šnicle.
 
I poznati ugostitelj Ervin Šajflinger ukazuje na "eksploziju" cena sastojaka potrebnih za pravljenje šnicle.
 
"Pored skupoće ulja imamo drugi problem, a to je dramatičan rast cene struje. Friteze troše mnogo struje", objasnio je on.
 
Šajflinger je ukazao da pojedine kolege, kako bi zadržale bečku šniclu u ponudi, štede na drugim mestima, odnosno mnogi sa jelovnika brišu pomfrit.
 
Iako je u Beču bečka šnicla ostala u jelovnicima gotovo svih restorana, 35 odsto ugostitelja je sa jelovnika izbrisalo neka jela zbog visokih cena.
  • Svetlana

    07.09.2022 09:55
    Tako smo pricali i za Sloveniju kad se otcepila, da ce umreti od gladi!
    Istorija je pokazala da li smo bili u pravu!
  • Realista

    07.09.2022 07:13
    'Oće li ostati šta za jelo?
    Prvo palačinke, sad šnicle...teško im se piše! Srećom mi imamo svega, osim mleka, ulja, šećera, vode, uglja, drva, peleta, mesa i tako toga...
  • Dr

    07.09.2022 07:09
    Pa vi uvodite sankcije rusiji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.