Tri najsigurnija načina za odmrzavanje mlevenog mesa: Ako imate 12 sati, jedan sat ili pet minuta

Mleveno meso jedna je od onih namirnica koje često imamo u zamrzivaču, ali treba imati na umu da odmrzavanje na sobnoj temperaturi može dovesti do razvoja štetnih bakterija.
Tri najsigurnija načina za odmrzavanje mlevenog mesa: Ako imate 12 sati, jedan sat ili pet minuta
Foto: Pixabay
Temperaturni raspon između 5°C i 60°C često se naziva opasnom zonom jer bakterije koje uzrokuju trovanje hranom mogu u tom rasponu brzo da narastu. Frižider je uvek najsigurnije mesto za odmrzavanje svih vrsta mesa, uključujući odreske, mleveno meso i meso živine.
Ako imate 12 sati
Kada unapred znate da ćete pripremati mleveno meso, najsigurnije je odmrznuti ga u frižideru. Za potpuno odmrzavanje pola kilograma mlevenog mesa u frižideru potrebno je oko 12 sati. Obavezno ga stavite na tanjir ili u zdelu kako biste uhvatili svu tečnost koja će iscuriti dok se meso odmrzava. Ako vam se planovi promene, odmrznuto meso će u frižideru ostati dobro između jednog i dva dana.
 
Ako imate jedan sat
 
Ako imate pola kilograma smrznutog mlevenog mesa, a ručak bi trebalo da bude gotov uskoro, možete ga odmrznuti u zdeli hladne vode. Prvo proverite da li je smrznuto meso u ambalaži koja ne propušta vodu, a zatim ga potopite u zdelu hladne vode iz slavine.
 
Vodu bi trebalo da menjate na svakih pola sata ili joj dodati nekoliko kockica leda kako ne bi postala previše topla. Pola kilograma mlevenog mesa u posudi s hladnom vodom odmrznuće se za otprilike jedan sat, a zatim ga treba odmah pripremati.
 
Ako imate pet minuta...
 
Ako ste jako gladni, a u kući nemate ništa osim smrznutog mlevenog mesa, možete ga na brzinu odmrznuti u mikrotalasnoj rerni. Uklonite svu ambalažu, stavite meso na tanjir i stavite ga u mikrotalasnu na 50 odsto snage između dva i tri minuta.
 
Meso okrećite svakih 45 sekundi dok se u potpunosti ne odmrzne. Spoljašnjii delovi mesa mogli početi da se kuvaju, zbog čega mleveno meso upotrebite odmah nakon odmrzavanja na ovaj način.
 
Ponovno zamrzavanje
 
Ako odlučite da ne koristite mleveno meso nakon što ste ga polako odmrzli u frižideru, možete ga u roku od 48 sati vratiti u zamrzivač bez opasnosti od razvoja bakterija. Ako ste meso odmrzli u hladnoj vodi ili mikrotalasnoj, obavezno ga pre ponovnog zamrzavanja temeljno termički obradite.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.