Zašto bademe uvek treba da potopite u vodu tokom noći?

Bademi su prava riznica hranljivih materija.
Zašto bademe uvek treba da potopite u vodu tokom noći?
Foto: Pixabay
Oni su bogati vitaminima i mineralima, a u manjim količinama i zdravih masti. Iznad svega, veoma su ukusni. Ali pre nego što im se prepustite, ostavite ih natopljene u vodi preko noći. Portal Aktivna.si otkriva zašto.
Postoji nekoliko razloga zašto je čuvanje badema u vodi preko noći dobro - od ukusa do povećane nutritivne vrednosti. Natopljeni bademi su mnogo ukusniji od suvih, što ćete primetiti ako ih probate nakon što su samo 20 minuta bili u vodi.
Glavni razlog leži u činjenici da ova praksa smanjuje količinu polifenola i kiselina u ljusci badema, koji mogu smanjiti apsorpciju nekih hranljivih materija. Posebno osetljive osobe mogu čak imati i crevne probleme zbog unosa velikih količina polifenola (koji se, između ostalog, nalaze i u čaju).
 
Iz vlažnih badema telo će bolje apsorbovati sve hranljive materije a oni će biti i svarljiviji nego inače. Pored toga, kada se namoče, bademi počinju da klijaju, što značajno povećava njihovu količinu hranljivih materija.
 
Kako pripremiti bademe?
 
Bademe možete čuvati u vodi 20 minuta ili nekoliko sati, ali je najbolje 24 sata.
 
Otprilike 250g badema stavite u staklenu teglu sa poklopcem i prelijte toplom vodom. Posle 12 sati promenite vodu i ostavite ih u tegli još 12 sati. Teglu možete čuvati u frižideru. Poželjno je i da dodate jednu do dve kašičice soli nakon promene vode.

Teme

badem

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.