Guščja pašteta zabranjena u kraljevskim rezidencijama u Britaniji

Specijalitet foa gra (foie gras) zabranjen je u svim kraljevskim rezidencijama, naredba je kralja Čarlsa Trećeg.
Guščja pašteta zabranjena u kraljevskim rezidencijama u Britaniji
Foto: Pixabay
Kralj Čarls je potvrdio da foa gra, koji se pravi od guščje ili pačje jetre, nije na meniju u kraljevskim domaćinstvima, uključujući Balmoral, Sandringem, zamak Vindzor, zamak Hilsboro i Bakingemsku palatu. Ovu zabranu potvrdila je i Bakingemska palata, nakon reakcije aktivista za dobrobit životinja, prenosi RTS
Britanskim farmerima zabranjeno je da proizvode paštetu koju prave od jetre prisilno hranjenih pataka ili gusaka, na način koji omogućava veći rast mase jetre.
 
Međutim, ova luksuzna hrana i dalje može da se uveze iz inostranstva.
Inače, zabrinutost zbog okrutnosti prema životinjama naterala je i Gradsko veće Njujorka da, većinom glasova, zabrani prodaju guščje i pačje džigerice. 
 
Njujork će se tako, kada ova zabrana stupi na snagu, pridružiti Kaliforniji u kojoj je takođe zabranjeno prodavati jetru uzgajanih patki i gusaka.
 
Stupanje zabrane na snagu zavisi od toga šta će se desiti sa tužbama koje su pokrenule dve farme.
 
Kada je reč o britanskoj kraljevskoj porodici, u pismu organizaciji za zaštitu životinja "Peta", domaćinstvo kralja Čarlsa je potvrdilo da ovo jelo više nije na meniju u kraljevskim domaćinstvima.
 
Elisa Alen, potpredsednica Pete, pozvala je druge da slede primer kralja Čarlsa i ovu paštetu skinu sa menija.
 
"Video snimak ptica koje se bolno i nasilno hrane dovoljan je da bilo ko izgubi apetit", navela je Alenova.
 
Specijalitet napravljen od jetre patke i guske koje su veštački utovljene prisilnim hranjenjem omiljen je među mnogim gurmanima.
 
Ali način na koji se proizvodi - korišćenjem metalnih cevi za prisilno hranjenje i do četiri puta dnevno - osudile su grupe za zaštitu životinja.
 
Ankete pokazuju da se dve trećine ljudi protivi prodaji foa gra u Britaniji.
 
Alternativa ovoj pašteti u nekim prodavnicama luksuzne hrane je pašteta "pateria de sousa" koja je napravljena od ptica sa farme u Španiji, gde se one podstiču da prirodno jedu na način koji bi povećao masu njihove jetre.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

  • Dzoni

    21.11.2022 20:20
    I kljukane guske kolju,zar ne?
    @Deks
    "kljukanje gusaka je ipak manje surovo od toga"
    Kako to misliš? Od čega je kljukanje manje surovo kad i kljukane guske takođe zakolju.
    Naprotiv: manji je problem guske zaklati neizmučene.
    Bravo za Čarlsa.
  • Deks

    21.11.2022 00:23
    Vojvodina je isto imala tradiciju proizvodnje guščje jetre kljukanjem, Mađarska je i danas veliki proizvođač. Ne vidim neki problem sa primenom kljukanja s tim da bi to trebalo raditi na što humaniji način. Meso je veoma bitno za ljudsku ishranu, jedenje mesa je omogućilo ljudsku inteligenciju i prosperitet. Da bi došli do mesa, ljudi moraju raditi i neke na prvi pogled surove radnje poput ubijanja životinja, a kljukanje gusaka je ipak manje surovo od toga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Klasik turske kuhinje: "Imam se onesvestio"

Imam bayildi (imam se onesvestio) je jelo tradicionalne turske kuhinje. Njegov glavni sastojak je plavi patlidžan i pravi je jesenji gurmanluk koji krije vrlo zanimljivu priču.