Sočni rižoto sa šampinjonima i vrganjima

Donosimo vam još jedan zanimljiv recept za ručak ili bilo koji obrok - sočni rižoto sa šampinjonima i vrganjem.
Za pripremu vam je potrebno pola kilograma običnih belih ili braon šampinjona, 30 grama sušenih vrganja, dve kašike maslinovog ulja, tri kašike putera, veći čen belog izgnječenog luka, veći fino iseckan luk, 300 grama pirinča, 120 mililitara belog suvog vina, litar i 200 mililitara pileće supe, 40 grama sveže izrendanog parmezana, so i biber.
Priprema:
 
U pola litre vruće vode potopite sušene vrganje i ostavite ih tako oko 30 minuta.
 
Očistite pečurke od zemlje, nemojte ih prati, nego uzmite vlažnu salvetu i njome ih brišite.
Stavite pileću supu zajedno sa vodom u kojoj su bili suvi vrganji u neku šerpu i zagrejte je, neka se kuva na tihoj vatri sve vreme dok pravite rižoto. Oceđene vrganje iseckajte.
 
U većem, dubljem, tiganju ili plićoj šerpi zagrejte maslinovo ulje i dve kašike putera, na srednje jakoj vatri. Stavite zgnječen čen belog luka u šerpu, mešajte ga sa masnoćom da poprimi šmek, a onda ga izbacite. 
 
Dodajte iseckan crni luk i pržite ga dok ne postane staklast, dva do tri minuta. 
 
Šampinjone zajedno sa sušenim vrganjima stavite da se prže oko pet minuta uz stalno mešanje.
 
Zatim stavite pirinač i sve mešajte drvenom varjačom. Posle tri minuta, pirinač ne sme da potamni, dodajte belo vino. Sve vreme mešajte rižoto, svaki put kad ponestane tečnosti u njemu, dodajte po jednu kutlaču supe. Kuvajte uz stalno mešanje oko 20 minuta, najbolje je da ga probate da bi utvrdili da li je gotov.
 
Trebalo bi da bude - ni prekuvan, ali ni tvrd. Ukoliko ponestane supe, dodajte vrelu vodu. Takođe, rižoto ne sme da bude ni previše tečan, a ni gust, više kremast. 
 
Na kraju dodajte so i biber, imajte na umu da je pileća supa slana, kao i parmezan. 
 
Sklonite rižoto sa vatre i onda na kraju umešajte kašiku preostalog putera i izrendan parmezan, malo ostavite za serviranje.
 
Rižoto služite odmah.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti