Namirnice koje prirodno suzbijaju apetit

Industrija mršavljenja prepuna je proizvoda i programa koji obećavaju da će nam pomoći da lako i brzo smršamo.
Namirnice koje prirodno suzbijaju apetit
Foto: Pixabay
Prava istina je da je za gubitak težine potrebno samo ostvariti kalorijski deficit, odnosno uneti manje kalorija u odnosu na one koje sagorimo. To je moguće ostvariti kombinacijom zdrave ishrane i fizičke aktivnosti.
Dakle, ne postoji čudesna pilula koja će nam pomoći da smršamo, ali dostupne su nam namirnice koje prirodno suzbijaju apetit, što pomaže da ređe osećamo glad.
Sirovo povrće
 
Jedan od najboljih načina da se duže osećamo siti je unos vlakana. Jedan od najhranjivijih izvora vlakana je sirovo povrće.
 
Voda
 
Telo se sastoji od 60 odsto vode i hidracija je ključna za njegovo optimalno funkcionisanje. Pijenje puno vode tokom dana pomaže da se osećamo siti i suzbijemo glad.
 
Čia semenke
 
Postoji razlog zbog kojeg se čia semenke nazivaju superhranom. Semenke su pune vlakana, proteina, antioksidansa, zdravih masti, vitamina i minerala. Dokazano je da pomažu u kontroli apetita.
 
Bademi
 
Popularan orašasti plod pun je proteina, zdravih masti i vlakana, što pomaže u suzbijanju gladi. Pokušajte da svako jutro pojedete šaku badema.
 
Ovsena kaša
 
Ovsene pahuljice dobar su izvor vlakana. Studije sugerišu da su pojedinci koji jedu ovsene pahuljice zdraviji i imaju manju telesnu težinu u poređenju s onima koji ih ne konzumiraju.
 
Avokado
 
Polovina avokada pruža dijetalna vlakna, vitamine, minerale i zdrave masti. Prema jednoj studiji, upravo kombinacija masti i vlakana poboljšava osećaj sitosti.
 
Tamna čokolada
 
Neočekivano, ali da, tamna čokolada suzbija glad. Prema naučnicima, stearinska kiselina, koja se nalazi u tamnoj čokoladi, usporava varenje, što može pomoći da se duže osećamo siti. Važno je birati čokoladu s najmanje 70 ossto kakaa.
 
Đumbir
 
Đumbir je vrlo popularan u mnogim kulturama jer oplemenjuje i slatka i slana jela. Osim toga, odličan je saveznik u kontroli apetita.
Lubenica
 
Lubenica je odlična i za hidrataciju i za osećaj zadovoljstva. Osim što smanjuje apetit, kriška lubenice obezbeđuje nam antioksidanse i elektrolite.
 
Zeleni čaj
 
"Cochrane Systematic Review" objavio je studiju koja je pokazala da zeleni čaj pomaže kod mršavljenja. Grupa učesnika koja je pila zeleni čaj izgubila je u proseku 0,2 do 3,5 kilograma više od onih u kontrolnoj grupi tokom 12 nedelja. Osim toga, zeleni čaj bogat je antioksidansima, podiže energiju i jača fokus.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.