
Evo zbog čega slavski kolač "puca": Suva površina i rerna, nedovoljan razvoj glutena i malo vode...
Ukoliko vam se nekada desilo da vam slavski kolač pukne, bitno je znati razloge kako biste mogli da rešite ovaj problem.
Kada saznate ovo, svaki sledeći će vam biti sve bolji i bolji.
Suva površina
Ako vidite da je testo napuklo tokom narastanja pred pečenje, vrlo je moguće da će se te pukotine proširiti kasnije tokom pečenja, pa rezultat neće biti tako lep.
Ako je testo puklo tokom prvog nadolaženja, to nije veliki problem jer ćete ga oblikovati ponovo i pustiti ga da opet naraste.
Mogući uzrok je suva površina testa jer, kada se površina testa osuši, ono postaje manje elastično i čvršće. Površina postaje tvrđa od testa ispod i puca, tj. cepa se kako se testo diže.
Površina testa se obično dosta osuši kada ono nije dobro pokriveno ili je u veoma suvom okruženju.
Dakle, ako testo nije potpuno pokriveno, rizikujete da izgubite i to malo vlage oko njega, a ako uopšte nije pokriveno, postoji veliki rizik da će pući.
Nedovoljan razvoj glutena
Gluten stvara strukturu kolača i omogućava mu da pravilno naraste, a bez njega će biti veoma tvrd komad pečenog testa.
Zato treba da u potpunosti razvijete gluten da bi rezultati bili dobri. U suprotnom, testo će početi da se cepa, tj. puca dok se diže jer struktura nije dovoljno jaka za gas koji proizvodi kvasac.
Pekari amateri često ili ne mese dovoljno dugo svoje testo ili koriste brašno koje neće proizvesti dovoljno glutena u testu. A sve to ima značajnu ulogu u tome koliko je dobar vaš kolač kada je pečen.
Premalo vode
Suvo testo će mnogo pre pući jer neće moći da razvije mnogo glutena. Da bi se gluten razvio, potrebno mu je dovoljno vode, tako da bez te vode neće moći da se pravilno razvija. Brašno u testu mora biti potpuno hidrirano da bi se dovoljno razvijao gluten.
Suva rerna
Kada vam slavski kolač pukne tokom pečenja, obično nema povratka jer su ukrasi pokvareni. Da se to ne bi desilo, korisno je znati zašto se to dešava u rerni kako biste to izbegli.
Bitna stvar u vezi sa rernom dok pečete slavski kolač je vlažnost. Bez vlage vaše testo će prebrzo porumeneti i veći je rizik da će delovi testa popucati.
Kada je vlaga (para) u rerni, testo porumeni mnogo sporije i kori treba duže da se stegne što omogućava da se testo više diže tokom pečenja i samim tim sprečava pucanje.
Rerna je pretopla
Ukoliko se kora na kolaču stvori i stegne pre nego što on naraste, sredina kolača će za vreme pečenja da pođe kroz koru i onda ona može da pukne.
Zato proverite kolika je temperatura pećnice i smanjite je ako treba ukoliko je previše vruća.
Takođe, temperatura koja stoji u receptu nekada nije kako treba.
Uz to, vrlo je važno da kolač stavite na srednju policu u rerni jer toplota može biti previše jaka ako ga stavite na vrh rerne da se peče.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Sezona kukuruza je počela: Mali saveti kako da ispadne savršeno kuvan i pečen
30.07.2025.•
2
Miris kuvanog kukuruza pravi je simbol leta, kom se radujemo cele godine. Na moru, u parku, u dvorištu - kukuruz je hrskava poslastica koju malo ko ne voli.
Čokolada s belim "mrljama": Zašto se javlja i da li je treba jesti?
21.07.2025.•
0
Tokom leta često se desi da otvorimo čokoladu, a ona na sebi ima bele mrlje usled topljenja i ponovnog hlađenja.
Kako da zamrznuti grašak sačuva ukus i vitamine: Evo rešenja
20.07.2025.•
0
Kuvanje zamrznutog graška je standardan postupak za mnoge, ali on često postane gnjecav. Na sreću, postoji jedan trik zahvaljujući kojem ćete to sprečiti.
Tramp najavio da će "Koka-kola" u SAD koristiti šećer od trske
17.07.2025.•
3
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je kompanija "Koka-kola" na njegov predlog pristala da koristi šećer od trske u svom popularnom gaziranom piću, iako kompanija to nije zvanično potvrdila.
Poznata čokolada u Nemačkoj odnela titulu za najveću obmanu potrošača
15.07.2025.•
5
Nemačka organizacija za zaštitu potrošača "Foodwatch" dodelila je ovogodišnju "nagradu" za najobmanjujući proizvod, takozvani Zlatni vindbojtel, poznatoj čokoladi Milka.
Proizvođači sladoleda u SAD izbacuju veštačke boje iz upotrebe
15.07.2025.•
1
Američke kompanije za proizvodnju sladoleda, koje pokrivaju 90 odsto tržišta, saopštile su da će za manje od tri godine izbaciti veštačke boje iz svojih proizvoda, naveli su zvaničnici federalnih zdravstvenih službi.
Nemačka našla hepatitis A u voću iz Srbije
14.07.2025.•
9
Nemačka je izdala upozorenje da je pronašla viruse hepatitisa A u zamrznutom voću iz Srbije, objavljeno je na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).
Američke carine na brazilsku robu mogle bi da povećaju cenu kafe
14.07.2025.•
2
Planirano uvođenje američkih carina na robu iz Brazila može dovesti do povećanja cena kafe u svetu, usled rekordno visokih cena u celom svetu, ocenjuju stručnjaci.
Lepinje iz Srbije među 10 najboljih peciva sveta
13.07.2025.•
2
Taste Atlas svrstao je lepinje iz Srbije među najbolje hlebove Evrope.
Za najukusnije palačinke: Smesu stavite da odstoji u frižideru
13.07.2025.•
0
Ukoliko često pravite palačinke, bitno je da pre nego što ih stavite na tavu koristite i trik koji preporučuju stručnjaci.
VIDEO: Najskuplji sladoled na svetu košta kao polovan automobil
13.07.2025.•
0
"Byakuya", što na japanskom znači "Bela noć", najskuplji je sladoled na svetu.
Pronađena listerija u proizvodu iz Srbije
08.07.2025.•
8
Italija je izdala upozorenje da je pronašla bakteriju listeriju u dimljenom lososu iz Srbije.
Da li pivo osvežava bolje od drugih pića: Evo šta kažu nutricionisti
06.07.2025.•
8
Prema rečima naučnika i nutricionista, razlog zbog kojeg nas pivo toliko osvežava krije se u njegovom sastavu.
Da vam jelo bude bogatijeg ukusa: Jedan sastojak dodajte kada dinstate luk
06.07.2025.•
0
Luk je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima i često je osnova gotovo svake pripreme u kuhinji.
Nutela bi mogla da poskupi zbog mraza u Turskoj
04.07.2025.•
1
Ljubitelji slatkog namaza Nutela će verovatno morati da uskoro plaćaju više za svoj omiljeni proizvod pošto je najjači prolećni mraz u poslednjoj deceniji značajno smanjio rod lešnika u Turskoj.
Straćatela nije samo sladoled - to je naziv za još dve namirnice
02.07.2025.•
0
Kada neko spomene straćatelu, većina ljudi odmah pomisli na sladoled - kremastu mlečnu bazu prošaranu tankim komadićima čokolade.
Ako ste kupili avokado koji je još tvrd: Evo kako da dozre u 10 minuta
02.07.2025.•
0
Svima onima koji vole i kupuju avokado sigurno se bar jednom dogodilo da pazare primerak koji je još relativno tvrd i nije za konzumaciju.
Kafa bez kofeina - mnogi ne znaju kako nastaje
02.07.2025.•
5
Za neke je nezamisliva, a tu su i uobičajena pitanja "koji je onda smisao kafe?" Za druge, to je jedini način da uživaju u ukusu kafe bez nervoze, nesanice ili ubrzanog pulsa.
Kilogram mača čaja košta i po nekoliko hiljada evra: Ovo su razlozi
22.06.2025.•
2
Uživanje u zelenom mača čaju je japanska tradicija, a sve je popularniji širom sveta.
Pet "zdravih" namirnica koje sabotiraju mršavljenje i metabolizam
20.06.2025.•
1
Mnoge svakodnevne namirnice koje imamo u kuhinji – pa čak i one koje se često reklamiraju kao "zdrave" – mogu usporiti metabolizam i na duge staze doprineti gojenju.
"Šopska salata" na listi najboljih na svetu: Ovo je ceo spisak
19.06.2025.•
1
Salata kao jelo potiče još iz antičkog doba - stari Rimljani su uživali u zelenom lišću koje su umakali u so i zvali ga "herba salata", što u prevodu znači posoljeno bilje.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar