Komplet lepinja specijalitet zapadne Srbije: Zamaste se i prsti i brada i sve, ali se uživa

Međunarodni kulinarski magazin "Tejst atlas" objavio je listu najboljih jela iz Srbije, a na prvom mestu se našla komplet lepinja.
Komplet lepinja specijalitet zapadne Srbije: Zamaste se i prsti i brada i sve, ali se uživa
Foto: Pixabay (ilustracija)
Komplet lepinja je specijalitet zapadne Srbije. U njoj su isključivo domaći sastojci, čak i lepinja mora biti napravljena u domaćoj radinosti i u tome jeste čar, kaže za RTS Katarina Petrović iz emisije "Gastronomad".
"Peče se u onim starinskim, zidanim pećima i to da budu bukova drva, jer se kaže da su najukusnije lepinje kada se peku na bukova drva. A čuvena porodica iz Užica koja je napravila komplet lepinju, njihovi potomci i oni koji su nasledili njihov posao, sigurno žale što nisu to zaštitili kao svoj lični brend. Ali i ovako su mnogo doprineli srpskoj gastronomiji time što su šezdesetih godina prošlog veka napravili tu čuvenu komplet lepinju", navodi.
Lepinja se zaseče po horizontali sa blagim udubljenjem prema sredini, tako da bude otprilike kao posuda, a gornji deo kao poklopac. Donji deo se premaže starijim kajmakom. Jaje se umuti i prelije preko kajmaka. Zatim se donji deo lepinje stavi u zagrejanu pećnicu i peče oko 10 minuta (zavisno od toga da li volite rešiju lepinju).
 
Poklopac se stavi u pećnicu neposredno pred izvlačenje lepinje da se zagreje. Nakon pečenja, lepinja se izvadi iz pećnice i prelije zagrejanim pretopom, bilo jagnjećim ili svinjskim.
 
Pretop se dobija tako što se uhvati mast posle pečenja jagnjeta i praseta. Kako se pretop hladi, mast izlazi na površinu, a želatin tamno mrke boje (veoma slan sa odgovarajućim procenatom vode) pada na dno. Originalan pretop se dobija pečenjem jagnjeta ili praseta u furuni.
 
"Danas se praktikuje i da se doda malo pršute ili različitih priloga. Lepinja se jede prstima, tako što se tim hrskavim poklopcem vadi sočni deo iz lepinje. Naravno, zamaste se i prsti i brada i sve, ali se uživa u tome", naglašava Petrovićeva.
 
Listu 10 najboljih jela iz Srbije po magazinu "Tejst atlas" možete videti OVDE.

Teme

HRANA
  • Roni

    30.01.2023 08:18
    Roni
    Probao sam je više tri četiri puta ukusna je samo bi izbacio svinjsku mast koju upotrebljavaju! Inače sličan proizvod ima u Norveskoj Holandiji Italiji i zastupljen je u seoskim podrucju najviše gde umesto svinjske masti koriste rastopljen maslac i malo ljute paprike! Po meni nista posebno ukusno je ali nije za svaki dan sem ako nemate novca za raznovrsnu hranu jer ovo se smatra hrana za siromašne!
  • Mira

    30.01.2023 07:48
    Komplet lepinja
    Prelep srpski specijalitet. Za svaku pohvalu. Vredi probati nećete se pokajati.
  • Mira

    29.01.2023 23:03
    Komplet lepinja
    Fantastično

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.