Komplet lepinja specijalitet zapadne Srbije: Zamaste se i prsti i brada i sve, ali se uživa
Međunarodni kulinarski magazin "Tejst atlas" objavio je listu najboljih jela iz Srbije, a na prvom mestu se našla komplet lepinja.
Foto: Pixabay (ilustracija)
Komplet lepinja je specijalitet zapadne Srbije. U njoj su isključivo domaći sastojci, čak i lepinja mora biti napravljena u domaćoj radinosti i u tome jeste čar, kaže za RTS Katarina Petrović iz emisije "Gastronomad".
"Peče se u onim starinskim, zidanim pećima i to da budu bukova drva, jer se kaže da su najukusnije lepinje kada se peku na bukova drva. A čuvena porodica iz Užica koja je napravila komplet lepinju, njihovi potomci i oni koji su nasledili njihov posao, sigurno žale što nisu to zaštitili kao svoj lični brend. Ali i ovako su mnogo doprineli srpskoj gastronomiji time što su šezdesetih godina prošlog veka napravili tu čuvenu komplet lepinju", navodi.
Lepinja se zaseče po horizontali sa blagim udubljenjem prema sredini, tako da bude otprilike kao posuda, a gornji deo kao poklopac. Donji deo se premaže starijim kajmakom. Jaje se umuti i prelije preko kajmaka. Zatim se donji deo lepinje stavi u zagrejanu pećnicu i peče oko 10 minuta (zavisno od toga da li volite rešiju lepinju).
Poklopac se stavi u pećnicu neposredno pred izvlačenje lepinje da se zagreje. Nakon pečenja, lepinja se izvadi iz pećnice i prelije zagrejanim pretopom, bilo jagnjećim ili svinjskim.
Pretop se dobija tako što se uhvati mast posle pečenja jagnjeta i praseta. Kako se pretop hladi, mast izlazi na površinu, a želatin tamno mrke boje (veoma slan sa odgovarajućim procenatom vode) pada na dno. Originalan pretop se dobija pečenjem jagnjeta ili praseta u furuni.
"Danas se praktikuje i da se doda malo pršute ili različitih priloga. Lepinja se jede prstima, tako što se tim hrskavim poklopcem vadi sočni deo iz lepinje. Naravno, zamaste se i prsti i brada i sve, ali se uživa u tome", naglašava Petrovićeva.
Listu 10 najboljih jela iz Srbije po magazinu "Tejst atlas" možete videti OVDE.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Predlog za ukusan ručak: Seckani pileći sendviči u roštilj sosu
22.04.2024.•
0
Predlog za ručak uvek je dobrodošao, te vam i mi donosimo jedan zanimljiv recept za seckani pileći sendvič u roštilj sosu.
Da li biste šolju kafe platili 310 evra?
21.04.2024.•
1
Mala kafedžinica u Londonu odlučila je da ponudi svojim mušterijama nešto nesvakidašnje i to po isto tako nesvakidašnjoj ceni.
Pravilno skladištenje ulja može produžiti njegovo trajanje: Gde je najbolje da ga držimo?
20.04.2024.•
0
Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.
Titanijum-dioksid u ukrasima za torte iz Srbije, pošiljka zadržana na granici
19.04.2024.•
4
Hrvatska je zadržala na granici pošiljku ukrasa za torte poreklom iz Srbije, objavio je RASFF - evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Sočno i brzo: Piletina sa tikvicama za ručak ili večeru
18.04.2024.•
0
Uz mirisne note belog luka i bogate arome začina, ovaj recept za kockice piletine sa tikvicama donosi jednostavno, ali ukusno jelo koje će oživeti vašu kuhinju.
Izveštaj pokazao: Nestle dodaje šećer i mleko u hranu za bebe u siromašnijim zemljama
17.04.2024.•
4
Nestle, najveća svetska kompanija robe široke potrošnje, dodaje šećer i med u mleko i proizvode od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama.
Objavljena lista 10 najboljih sireva na svetu, na njoj je i jedan koji prave komšije
17.04.2024.•
2
Objavljena je lista 10 najboljih sireva na svetu u 2023. i 2024. godini, prema podacima koje je prikupio kulinarski sajt Taste Atlas.
Gomboce uvrštene među najbolje - knedle: I, šta ćemo sad?
15.04.2024.•
26
Debata o tome da li su "gomboce" ili "knedle sa šljivama" mogla bi da dobije novu dimenziju.
Da li je bela čokolada zaista čokolada?
14.04.2024.•
2
Ako ste ljubitelj čokolade, nesumnjivo imate omiljenu poslasticu - možda ste ljubitelj tamne čokolade, mlečne ili obožavalac bele.
VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit
14.04.2024.•
1
Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.
Vinska vizija Otvorenog Balkana i ove godine na Sajmu vina u Veroni
13.04.2024.•
0
Sajam "Vinska vizija Otvorenog Balkana" predstaviće se po drugi put na prestižnom sajmu vina "Vinitaly" u Veroni od 14. do 17. aprila.
VIDEO: Reklama u kojoj časna sestra jede čips umesto hostije izazvala bes vernika
10.04.2024.•
8
Italijanska reklama koja prikazuje časne sestre kako jedu čips umesto hostije, dok se pričešćuju, kritikovana je za bogohuljenje od ljutih članova organizacije katoličkih gledalaca.
VIDEO: Ova pica se prvo zapali, a zatim seče makazama
08.04.2024.•
1
Na Tiktoku se pojavio snimak "bomba pice", navodno najbolje pice u Koreji.
Maslinovo ulje najviše se krade iz supermarketa u Španiji
07.04.2024.•
1
Maslinovo ulje kliza iz ruku španskih trgovaca. Kuhinjski proizvod je dobio nadimak "tečno zlato" jer je postao najkradeniji proizvod iz španskih supermarketa.
Prolećna supica od povrća koja će vam baš prijati
04.04.2024.•
0
Ova supa je savršena za prolećne dane, puna svežeg povrća i lagane arome.
Zdrav prolećni doručak: Ovsena kaša sa voćem i orašastim plodovima
03.04.2024.•
1
Pronalaženje zdravih i hranjivih opcija za doručak postaje ključno za održavanje energije, koncentracije i dobrobiti tokom dana.
Taste Atlas objavio 14 najgore rangiranih srpskih jela: Na prvom mestu desert iz Vojvodine
02.04.2024.•
112
Popularni portal za gastronomiju, Taste Atlas, objavio je listu najlošije rangiranih srpskih jela, na osnovu ocena korisnika ovog sajta.
Zbog prisustva komada plastike povučena morska so sa tržišta Hrvatske
30.03.2024.•
0
Državni inspektorat Hrvatske povukao je sa tržišta mlin jodirane morske soli u pakovanju od 92 grama, austrijskog proizvođača Kotani, zbog prisustva stranog tela od polioksimetilena.
Popularna čokoladica povučena sa tržišta u Hrvatskoj
28.03.2024.•
1
Državni inspektorat Hrvatske povukao je s tržišta Nestle Kit Kat Mini vafel proizvod zbog prisustva mineralnih ulja.
Sarajevska inspekcija u bureku sa junetinom pronašla svinjsko meso
27.03.2024.•
10
Federalni veterinarski inspektorat na području Kantona Sarajevo saopštio je da je u jednoj pekari u Vogošći u bureku, za koji je navedeno da je sa junećim mesom, pronađen DNK trag svinjetine.
Kakao skuplji od bakra: Očekuje se viša cena čokolade za Uskrs
27.03.2024.•
1
Kakao nastavlja da postiže rekordne cene, premašivši 9.000 dolara (8.307 evra) po toni po prvi put u istoriji, dok nedovoljna ponuda potresa tržište.
Komentari 4
Roni
Mira
Mira
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar