Četiri vrste sira koje možete jesti iako imate visok holesterol

Visok nivo holesterola doprinosi razvoju srčanih bolesti, koje su vodeći uzrok smrti.
Četiri vrste sira koje možete jesti iako imate visok holesterol
Foto: Pixabay
Naravno, ishrana je bitna u sprečavanju ovog problema. Postoje određene vrste sireva koje bez straha možete jesti ako imate visok holesterol.
Mocarela sadrži malu količinu zasićenih masti. Nutricionistkinja Šeril Musato je u razgovoru za Eat This, Not That rekla da ova vrsta sira može očuvati zdravlje srca, a korisna je i za varenje.
Sveži kravlji sir je takođe koristan zato što ima malo masti, a puno proteina. Istraživanja su pokazala i da može smanjiti rizik od raka dojke. U njemu se nalazi i fosfor, koji je naročito koristan za trudnice.
 
Nutricionistkinja Lesli Bonci preporučuje feta sir: 30 grama sadrži otprilike pet grama masti, što je znatno manje u odnosu na druge sireve. Feta i čeri paradajz idealna su kombinacija ukoliko želite da jedete zdravo i sačuvate srce.
 
Rikota isto tako spada u sireve s niskim udelom masti. Međutim, treba napomenuti da ona zapravo nije sir zato što se pravi od surutke koja ostane nakon pripreme drugih sireva. Jedno pakovanje sadrži otprilike 50 kalorija i četiri grama masti.
  • pera kalenić

    31.01.2023 20:56
    A koje vrste sira smemo jesti ako statinima držimo holesterol i ostale lipide na normali ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.