Kako grickalice i slatkiši menjaju vaš mozak

Nezdrava hrana preoblikuje vaš mozak kako biste se vraćali po još, pokazuje studija Maks Plank Instituta za istraživanje metabolizma u Kelnu nastala u saradnji s Univerzitetom Jejl.
Kako grickalice i slatkiši menjaju vaš mozak
Foto: Pixabay
Masnoća i šećer u čokoladicama, grickalicama i slatkišima pokreću sistem nagrađivanja tela, učeći ga da ih preferira u odnosu na drugu hranu, pokazuje nova studija.
Nemački istraživači su pratili moždanu aktivnost dve grupe dobrovoljaca koji su dobijali jogurte, a jednoj je data verzija s većim sadržajem masti i šećera.
Reakcija mozga na hranu sa visokim sadržajem masti i šećera nakon osam nedelja bila je znatno povećana u grupi koja je jela jogurte s visokim sadržajem šećera i masti. Ovo je posebno aktiviralo regiju u mozgu odgovornu za motivaciju i nagradu.
 
Dr Mark Titgemejer sa Instituta Maks Plank rekao je da nezdrava hrana stvara "nove veze" u mozgu koje je teško "odučiti".
 
"Naša merenja moždane aktivnosti pokazala su da se mozak prepravlja kroz konzumaciju masne hrane. Podsvesno se uči da preferira hranu koja nagrađuje. Kroz ove promene u mozgu, nesvesno ćemo uvek preferirati hranu koja sadrži puno masti i šećera", pojasnio je.
 
Prethodne studije na miševima su pokazale da su ove promene u mozgu takođe uzrokovale povlačenje kada im je oduzeta hrana s visokim udelom masti, povećavajući nivo anksioznosti.
 
Redovno jedenje hrane sa visokim sadržajem masti može povećati rizik od gojaznosti, kao i od smrtonosnih bolesti srca i moždanog udara.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi