Postoje i roze i plave: 10 zanimljivosti o bananama koje možda niste znali

Banana je možda najpopularnija "hrana za poneti" kada nam je potrebno da nešto gricnemo na brzaka, a nismo u prilici da dođemo do nekog sadržajnijeg obroka.
Postoje i roze i plave: 10 zanimljivosti o bananama koje možda niste znali
Foto: Pixabay
Osim što je praktična, i te kako je i zdrava. Ova voćka je dobra za srce i krvni pritisak, poboljšava rad creva, daje energiju, poboljšava koncentraciju i pamćenje, a može pomoći i protiv gorušice.
Banane takođe popravljaju raspoloženje (i to ne samo kada ste gladni), zahvaljujući magnezijumu u njihovom sastavu. Prema jednoj studiji, čak i miris banane može ublažiti glad i smanjiti apetit.
Danas je Ekvador najveći izvoznik, a SAD najveći uvoznik banana na svetu, a ovo voće je i zvanično četvrta najvažnija namirnica u svetu, posle pirinča, pšenice i kukuruza.
 
Najfiniji prst
 
Banane su ime dobile od arapskog naziva "banan" što znači prst, a smatra se da je prvi Evropljanin koji je probao banane bio Aleksandar Veliki.
 
Nije za jelo
 
Hiljadama godina pre nego što su banane postale obožavano voće imale su drugačiji ukus, a i "nisu ličile na sebe". Nisu bile jestive, a plodovi su bili puni crnih semenki. Umesto za jelo, banane su se koristile za pravljenje užadi i odeće zahvaljujući vlaknima koje sadrži njihova stabljika.
 
Alergija na lateks
 
Ako ste alergični na banane, velika je verovatnoća da imate i alergiju na lateks, a razlog alergija su specifični, zajednički proteini. Isto važi i za avokado, kao i za kestenje, ali u manjoj meri.
 
Žute su tek početak...
 
Na svetu ima više od 1.000 različitih vrsta banana, podeljenih u 50 grupa. Osim žutih i zelenih, na koje smo navikli, postoje i narandžaste, crne, roze, plave, kao i crvene banane.
 
Minijaturne banane
 
Banana hiljadu prstiju naziv je za minijaturne banane od tek nekoliko centimetara. Fine su i slatke, a rastu u ogromnom grozdu koje broji i stotine banana, a može biti dugačak i nekoliko metara.
 
Sok od banane?
 
Jedna banana u proseku je teška oko 125 grama, a iako sadrži čak 75 odsto vode, od nje ne možete napraviti sok bez dodatka vode ili neke druge tečnosti.
 
Neobične bobice
 
Banane se ubrajaju u bobičasto voće, što znači da su u istoj grupi s paradajzom, grožđem i brusnicama.
 
Možete li brže?
 
Britanka Lea Šutkever je osoba koja najbrže na svetu može da smaže bananu - i to bez ruku. Ako poželite da oborite njen rekord i upišete se u Ginisovu knjigu rekorda, moraćete da pojedete bananu za manje od 20,33 sekundi.

 

 Pazi, kora! 

 

 
Vicevi o bananama pojavili su se u popularnoj kulturi nakon brojnih animiranih filmova i šala komičara, ali znate li kako su se pojavili? Navodno su za sve krivi Amerikanci koji su bacali kore banana na ulicu, umesto u smeće. Kako bi se tome stalo na kraj, roditelji su počeli da insistiraju da deca bacaju koru banane u smeće, kako bi izbegli povrede u slučaju da ih zgaze i okliznu se.
 
Plave banane
 
Plave banane nisu klasično plave kao što često izgledaju na fotografijama (nakon što su obrađene sa nekoliko filtera). Kora banana sazrevanjem gubi plavičasto-beličastu boju, ali unutrašnjost nije mnogo drugačije boje od banana koje nalazimo u prodavnicama. Plavu bananu s Jave često nazivaju i sladolednom bananom jer je kremasta, a može da miriše na vanilu.
  • Građanin

    04.05.2023 15:33
    Da li neko može da objsani
    Zašto se srčanim bolesnicima u Srbiji prepisuje dijeta u kojoj je konzumiranje banane najstrožije zabranjeno?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima