Kako najlakše ukloniti pesticide i nečistoće s lisnatog povrća

Koliko puta ste posegnuli za lisnatim povrćem iz frižidera i samo ga na brzinu isprali? Možda ste se u tom trenutku upitali da li je to dovoljno ili bi ga ipak trebalo oprati malo temeljnije.
Kako najlakše ukloniti pesticide i nečistoće s lisnatog povrća
Foto: Pixabay
Postoje brojni načini na koje proizvodi mogu biti kontaminirani. Na primer, tokom faze rasta mogu ih kontaminirati životinje, dok tokom faze žetve i kasnije to mogu učiniti radnici koji ne paze na higijenu s obzirom na to da povrće prolazi kroz mnogo ruku pre nego što dođe do nas.
Bez obzira na to da li se radi o kelju, spanaću ili zelenoj salati, stručnjaci ističu kako lisnato povrće zahteva temeljno čišćenje. Temeljno pranje povrća pomaže da se uklone preostala prljavština i bakterije koje mogu uzrokovati bolesti. Takođe, može ukloniti ostatke pesticida i insekticida koji mogu biti štetni po zdravlje.
Kako prati lisnato povrće
 
Kao opšte pravilo predlažemo pranje svog povrća, uključujući i onog koje će se ljuštiti i seći, u hladnoj tekućoj vodi 15 do 20 sekundi. Pazite da to učinite pre nego što isečete voće ili povrće kako ne biste preneli bakterije ili pesticide s površine u unutrašnjost. Pre pranja povrća temeljno operite ruke kako biste izbegli prenošenje bakterija ili prljavštine. Uklonite oštećene ili sluzave delove i povrće pažljivo isperite hladnom vodom pre sečenja.
 
Za uklanjanje ostataka zemlje, peska i prljavštine potopite lisnato povrće u hladnoj vodi na nekoliko minuta. Prema američkoj saveznoj agenciji odgovornoj za zaštitu javnog zdravlja kroz kontrolu i nadzor sigurnosti hrane, nije potrebno koristiti sapun ili posebna sredstva za pranje.
 
Nakon pranja lisnato povrće osušite čistim papirnatim ubrusom ili koristite centrifugu za salatu. Ako povrće ne poslužujete odmah, osigurajte da je potpuno suvo pre nego što ga stavite u frižider kako biste sprečili rast bakterija i ubrzano kvarenje. Suvo povrće duže zadržava svežinu, pa je dobro dodati papirni ubrus prilikom skladištenja kako bi upio višak vlage.
 
Korišćenje sode bikarbone
 
Međutim, ako su pesticidi prodrli kroz kožu i dospeli u unutrašnjost voća i povrća, pranje vodom ima samo ograničen efekat u njihovom uklanjanju.
 
Ako želite da ubrzate svoju rutinu čišćenja, pesticide možete ukloniti i sodom bikarbonom, koja je svestran pomoćnik u kuhinji. Napunite veliku činiju vodom, dodajte kašičicu sode bikarbone i dobro natopite povrće pre ispiranja.
 
Istraživanja pokazuju da soda bikarbona deluje vrlo dobro u uklanjanju pesticida, ali zahteva malo duže natapanje. Iako je studija objavljena u časopisu "Agricultural and Food Chemistry" usmerena na jabuke, a ne na lisnato povrće, pokazala je da natapanje u rastvoru sode bikarbone za dva minuta uklanja više pesticida nego ispiranje u hladnoj tekućoj vodi. Ipak, za potpuno uklanjanje svih pesticida povrće je potrebno natapati u mešavini sode bikarbone između 12 do 15 minuta.
 
Trebate li prati prethodno oprano lisnato povrće?
 
Ako je lisnato povrće označeno kao prethodno oprano ili spremno za jelo, prema Američkoj agenciji za hranu i lekove (FDA), nema potrebe za ponovnim pranjem. Zapravo, ponovno pranje može dovesti do opasnosti od kontaminacije bakterijama s kuhinjskih površina ili posuđa koje nije potpuno čisto.
Ipak, uvek pažljivo pregledajte povrće i uverite se da još izgleda sveže. Odbacite lisnato povrće koje je sluzavo, promenilo boju ili ima neugodan miris.
 
Voće i povrće je važno temeljno oprati čak i ako je organsko ili ste ga uzgojili u svom vrtu.
 
Ekološki uzgajivači suočavaju se s istim pretnjama i problemima kao i oni konvencionalni. Iako su mnogi pesticidi zabranjeni u organskoj poljoprivredi, organski uzgajivači još mogu da koriste prirodne pesticide za zaštitu svojih useva. Pranje organski uzgojenog voća i povrća može ukloniti te prirodne pesticide, kao i svu prljavštinu i mikroorganizme.
  • frka

    11.05.2023 13:18
    drugi nacin
    Ako u nekoj drzavi pravni sistem funkcionise i imate poverenje stanovnika u istu, dovoljno je kupiti BIO proizvod i oprati ga od eventualne prasine. U suprotno ako zivite negde gde nema kolektora za preciscavanje voda i unosenje hemikalija u proizvode neograniceno, nista vam ne vrede navedeni nacini pranja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.