Sačuvajte namirnice od bakterija: Važno je da je frižider namešten na pravu temperaturu

Nedavno istraživanje je pokazalo da mnogi ljudi podešavaju frižider i zamrzivač na nesigurne temperature.
Sačuvajte namirnice od bakterija: Važno je da je frižider namešten na pravu temperaturu
Foto: Pixabay
Istraživači sa Univerziteta RMIT u Australiji su se bavili ovim problemom. Rezultati su pokazali da gotovo 20 odsto domaćinstava podešava frižidere na nesigurne temperature.
Preporučena temperatura za frižider je od dva do sedam stepeni Celzijusa. 
Lekar Bhavna Mida, koji je jedan od autora istraživanja, naveo je da se bakterije brže razmnožavaju kada je hrana topla.
 
Takođe je navedeno da Australijanci godišnje bace najmanje 140.300 tona mesa koje se zbog ovog problema pokvarilo u frižideru. 
 
U domaćinstvima s decom su se temperature često menjale jer se frižider otvarao i do 20 puta dnevno. Kada je reč o zamrzivaču, optimalna temperatura je -15 do -20 stepeni Celzijusa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće