Namirnice koje nikada ne bi trebalo da se podgrevaju u mikrotalasnoj

Iako se čini kao najbrža i najjednostavnija opcija kada ste veoma gladni i užurbani, podgrevanje namirnica u mikrotalasnoj nije uvek dobra ideja.
Namirnice koje nikada ne bi trebalo da se podgrevaju u mikrotalasnoj
Foto: Pixabay
Iako neke od ovih namirnica izgledaju potpuno bezopasno, bolje je izbegavati njihovo podgrevanje u mikrotalasnoj, a evo o kojima je reč.
 
Čili paprike
 
Ljute, narandžaste ili zelene paprike sadrže jedinjenje zvano kapsaicin. Kada se paprike zagreju, posebno ultra ljute, kapsaicin isparava u zatvorenom vazduhu mikrotalasne. Otvaranje vrata mikrotalasne izlaže vas isparenjima koja mogu iritirati i spaliti vaša pluća, grlo, oči i nos.
Tvrdo kuvana jaja
 
Kuvano jaje koje ste zagrejali u mikrotalasnoj može vrlo lako da eksplodira tokom sečenja. Bilo da su u ljusci ili oljuštena, jaja iz mikrotalasne oslobađaju paru. Para ne može da izađe iz belanca, pa se pritisak povećava. Kada isečete (ili još gore, zagrizete) jaje, odmah se oslobađa para, što može da vas opeče.
Šolja vode
 
Mnogo je brže zagrejati vodu za čaj u mikrotalasnoj, ali to ipak treba preskočiti. Voda zagrejana u mikrotalasnoj može se brzo pregrejati. Iako možda nećete videti nikakve mehuriće, oni se mogu brzo formirati kada dodate kesicu čaja, kašiku ili čak samo pomerite vodu. 
 
Paradajz sos
 
Zagrevanje sosa od paradajza u mikrotalasnoj često se završava prskanjem. Toplota i para koju proizvodi sos kada se zagreje izlaze kroz sos. Para se nakuplja sve dok ne postane dovoljno jaka da prodre kroz zidove mikrotalasne. U nekim slučajevima, sos može čak i eksplodirati kada ga promešate, što može dovesti do opekotina i mrlja na odeći.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.