Jaje u sarmi - da ili ne?

Evo kako na to pitanje odgovara recept iz 1952. godine.
Jaje u sarmi - da ili ne?
Foto: 021.rs
Svaka domaćica ili domaćin ima svoju malu tajnu kad priprema neko jelo, ali kod pripreme sarme velikih tajni ne bi trebalo da bude. Ipak, strasti na internetu uzburkala je rasprava - ide li u smesu za sarme ide ili ne ide jaje?
 
Po društvenim mrežama se povela rasprava o sarmi. Jedni kažu da stavljaju jaje u smesu kako bi bila čvršća, odnosno da poveže sastojke. Drugi pak tvrde da jaje nema šta da traži u sarmi.
Ovaj recept 24sata.hr pronašao je u "Knjizi za svaku ženu" koja je izdata davne 1952. godine u Zagrebu, u Hrvatskoj seljačkoj štampariji. Po njoj u sarmu ide jaje.
 
Sastojci:
 
3 glavice kiselog kupusa
 
Smesa za sarmu:
 
1/2 kg iseckane govedine
1/2 kg iseckane svinjetine
4 kašike u sitne kocke nasečene suve slanine
2 kašike masti
1 glavica sitno nasečenog luka (treba izdinstati)
1 celo jaje
1 kašika soli
1/2 kašike bibera
6 kašika pirinča
Za zapršku:
 
5 kašika masti
3 kašike brašna
1 kašika paprike
2 do 3 litre supe od suvog mesa ili vode
isečeni kiseli kupus
2 velike kašike soli
Priprema:
 
U posudi pomešati sve sastojke smese za sarmu. Od svake glavice kupusa listovi se skinu i malo iseku rebra, da budu tanja, a da se ne ošteti list.
 
Staviti list kiselog kupusa na dlan, a na list jednu kašiku nadeva. Sa one strane ruke gde je mali prst složiti kraj lista. Onaj kraj lista koji je najbliži zglobu zamotati. Preostaje još jedan kraj koji nije zamotan. Taj utisnuti prstima.
 
Napraviti zapršku, zaliti je vodom ili supom, dodati iseckani kupus, posoliti, prokuvati, složiti sarme preko kupusa, pokriti posudu i kuvati polagano tri do četiri sata. Ako je kupus previše kiselog ukusa, staviti jednu do dve kocke šećera, a ako imate surutke, dodati je umesto vode.

Teme

sarma
  • sonja

    14.12.2023 20:38
    jaje nikako
    Jaje mi nikako ne ide u kombinaciji sa sarmom, ali zato stavljam dosta pirinča, više nego što je normalno, jer je skuvam u Solis kuvalu za pirinač, tako je rastresita i ukusna
  • Sremac

    29.11.2023 10:04
    Ne stavljaju svi u Sremu
    Evo kod nas ne stavljaju, niti su ikad...
  • Ko ne stavlja

    29.11.2023 08:59
    u Sremu svi stavljaju
    Od moje babe, mame evo i ja pa i moja cerka svi stavljamo jaje u smesu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.