Čaj od nane iz Hrvatske sa sastojcima iz Srbije - opasan po zdravlje

Sistem Evropske unije za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane (RASFF) objavio je na svojim stranicama da se povlači još jedan proizvod.
Čaj od nane iz Hrvatske sa sastojcima iz Srbije - opasan po zdravlje
Foto: Pixabay
U pitanju je čaj od nane iz Hrvatske sa sirovinom, lišćem nane, nabavljenom u Srbiji. Radi se o rinfuznom čaju Menta list, hrvatskog proizvođača Agristar.
 
U čaju su pronađeni pirolizidinski alkaloidi.
 
Kako upozorava RASFF, a prenosi N1, rizik za zdravlje može biti ozbiljan.
Pirolizidinski alkaloidi (PA) mogu biti vrlo toksični za ljude, navodi EPO, nezavisna kompanija koja proizvodi visokokvalitetne botaničke ekstrakte. Pirolizidinske alkaloide proizvode biljke kako bi se odbranile od štetočina i biljojeda, a identifikovani su u oko 6.000 botaničkih vrsta.
 
Ovi sastojci mogu biti vrlo opasni za jetru i pluća, a slučajevi toksičnosti jetre zbog gutanja biljaka s ovim supstancama datiraju još od 1920-ih.
Najveći su rizici za velike konzumente čajeva, biljnih infuzija i meda, ali i stočna hrana može biti kontaminirana. Pirolizidinski alkaloidi mogu dospeti u ove namirnice putem samoniklog bilja ili u slučaju meda.
 
Hrvatska agencija za hranu (HAH) navodi da PA-ovi pri visokim dozama mogu dovesti do zastoja u radu jetre što može rezultirati i smrtnim ishodom. Uobičajeno hronično dejstvo PA-ova uključuje štetno delovanje na jetru, ali i na pluća.
  • /

    07.12.2023 11:43
    /
    ih, ta jos je raul amon prodavao caj od deteline iz njegove avlije
  • PetarPP

    06.12.2023 16:32
    Nemam čega da se bojim, ne kupujem njihove prozvode.
  • Zamenik zamenika

    06.12.2023 13:15
    Jedini garant opstanka Srbije je njeno punopravno članstvo u EU, zoni Šengena i eura.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.