Stručnjaci: Nemojte jesti zagoreli tost

Ako volite reš pečenu hranu, niste jedini. Mnogi vole da pojedu zagoreli komad tosta, ali stručnjaci upozoravaju da je to opasno.
Stručnjaci: Nemojte jesti zagoreli tost
Foto: Pixabay
Zašto? Problem je u Majarovoj reakciji, koja se odvija na temperaturama od oko 120°C.
 
Problem s ovom reakcijom dolazi zbog aminokiseline poznate kao asparagin, koja je prisutna u krompirima, hlebu, žitaricama, kolačićima i kafi. U studiji koju su sproveli naučnici u Švedskoj 2002. godine otkriveno je da Majarova reakcija koristi asparagin i proizvodi materiju poznatu kao akrilamid. Baš ta materija, koja nastaje kad nam tost zagori, označena je kao vrlo otrovna, prema CAMEO Chemicalsu.
Akrilamid uzrokuje potencijalna oštećenja nervnog sistema, a dugotrajna izloženost može čak da poveća rizik od razvoja demencije.
 
"Akrilamid prolazi kroz sva tkiva, uključujući placentu, jer ima malu molekularnu težinu i topiv je u vodi", rekla je Federika Laguci sa Karolinska instituta u Švedskoj.
Postoje i nagađanja da visok nivo akrilamida povećava rizik od raka, ali Rašmi Sinha iz Nacionalnog instituta za rak poručuje: "Da biste zaista mogli da kažete da nešto uzrokuje rak, morate sprovesti klinička ispitivanja. Ali ne sprovodite klinička ispitivanja sa stvarima koje su možda kancerogene."
 
Ipak, za svaki slučaj izbegavajte zagoreli tost.
  • Andrija Šrek

    07.12.2023 11:31
    ...
    A ja baš primetio da se u poslednje vreme sve teže setim nekih stvari...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Nemačka i Turska "zaratile" oko kebaba

Nemačka i Turska su ušle u sukob oko tradicionalnog specijaliteta kebaba, pri čemu je Berlin uložio žalbu na pokušaj Turske da ovo popularno ulično jelo dobije zaštićeni status u EU.

Znatno opala prodaja šampanjca

Prodaja šampanjca snažno je pala u prvoj polovini godine budući da su građani manje trošili, a trgovci su nagomilali zalihe.

Cene kafe će nastaviti da rastu

Cene kafe za krajnje potrošače nastaviće da rastu pošto klimatske promene, poremećaji u snabdevanju i novi propisi EU dovode do povećanja troškova za pržionice.