
Recept za jedan od najlepših kolača - Breskvice
Breskvice su starinski kolač. Sastav je sličan vanilicama, a ukus ipak različit.
Oni koji vole ovu slatku poslasticu, a nikada nisu probali da je naprave, možda pomoću ovog recepta na portalu Danasa mogu da se oprobaju u ovom poduhvatu.
Sastojci
Za prvi deo ovog recepta potrebna su 2 jajeta, 150 g šećera, 2 dl ulja, 3 kašike mleka, 3 kašike brašna, prašak za pecivo.
Za drugi deo potrebno je da imate kesicu vanilin šećera i 500 g mekog brašna.
Ono što vam je još potrebno za ovaj recept su 1 dl ruma, 7-8 kašika džema od kajsija, žuta i crvena jestiva boja (po potrebi ili arome jagode i kruške), kristal šećer po potrebi.
Priprema
Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo. Umutite sve sastojke, prekrijte posudu i držite 2-3 sata u frižideru ili na hladnom mestu.
Potom dodajte vanilin šećer i brašno. Brašno dodajte postepeno i mešajte varjačom (mikserom) dok je moguće, a potom umesite testo rukama.
Po potrebi dodajte još 1-2 kašike brašna dok mesite testo.
Testo treba da bude kompaktno i da se ne lepi, ali ne treba da bude jako čvrsto.
Pravite kuglice željene veličine, npr. ako pravite manje od ove količine možete dobiti 55 gotovih breskvica, tj. 110 kuglica.
Kuglice ređajte u pleh obložen papirom za pečenje, ali ostavljajte dosta razmaka između kako se kuglice tokom pečenja ne bi spojile.
Pecite ih 7-8 minuta u zagrejanoj rerni na 150 stepeni (ili u zavisnosti od jačine vaše rerne).
Mlake keksiće izdubite oštrim nožićem pažljivo kako se ne bi polomili. U mrvice koje ste dobili nakon dubljenja, dodajte rum i džem i sve lepo sjedinite.
(U ovaj deo možete dodati kako prah ili još nešto drugo po izboru pored ruma i džema.)
Napunite poslastičarsku kesu bez nastavka i punite izdubljenje polovine, pa spajajte po dve. U dve činijice sipajte po 1 dl mleka i po malo crvene i žute boje (ili arome).
Jednu stranu umačite u crvenu boju, drugu u žutu i uvaljate u kristal šećer. Po želji, breskvice dekorišite listićima.
Napomene
Da biste lakše oblikovali jednake kuglice, napravite rolnicu, secite na jednake komade i oblikujte kuglice.
Smesa za spajanje kuglice treba da bude srednje čvrsta, postepeno dodajte džem. Sve zavisi i od toga koliko ste izdubili keksiće, ako ste ih dubili manje, biće vam potrebno manje džema i ruma.
U testo možete dodati i rendanu koricu limuna.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Sezona kukuruza je počela: Mali saveti kako da ispadne savršeno kuvan i pečen
30.07.2025.•
2
Miris kuvanog kukuruza pravi je simbol leta, kom se radujemo cele godine. Na moru, u parku, u dvorištu - kukuruz je hrskava poslastica koju malo ko ne voli.
Čokolada s belim "mrljama": Zašto se javlja i da li je treba jesti?
21.07.2025.•
0
Tokom leta često se desi da otvorimo čokoladu, a ona na sebi ima bele mrlje usled topljenja i ponovnog hlađenja.
Kako da zamrznuti grašak sačuva ukus i vitamine: Evo rešenja
20.07.2025.•
0
Kuvanje zamrznutog graška je standardan postupak za mnoge, ali on često postane gnjecav. Na sreću, postoji jedan trik zahvaljujući kojem ćete to sprečiti.
Tramp najavio da će "Koka-kola" u SAD koristiti šećer od trske
17.07.2025.•
3
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je kompanija "Koka-kola" na njegov predlog pristala da koristi šećer od trske u svom popularnom gaziranom piću, iako kompanija to nije zvanično potvrdila.
Poznata čokolada u Nemačkoj odnela titulu za najveću obmanu potrošača
15.07.2025.•
5
Nemačka organizacija za zaštitu potrošača "Foodwatch" dodelila je ovogodišnju "nagradu" za najobmanjujući proizvod, takozvani Zlatni vindbojtel, poznatoj čokoladi Milka.
Proizvođači sladoleda u SAD izbacuju veštačke boje iz upotrebe
15.07.2025.•
1
Američke kompanije za proizvodnju sladoleda, koje pokrivaju 90 odsto tržišta, saopštile su da će za manje od tri godine izbaciti veštačke boje iz svojih proizvoda, naveli su zvaničnici federalnih zdravstvenih službi.
Nemačka našla hepatitis A u voću iz Srbije
14.07.2025.•
9
Nemačka je izdala upozorenje da je pronašla viruse hepatitisa A u zamrznutom voću iz Srbije, objavljeno je na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).
Američke carine na brazilsku robu mogle bi da povećaju cenu kafe
14.07.2025.•
2
Planirano uvođenje američkih carina na robu iz Brazila može dovesti do povećanja cena kafe u svetu, usled rekordno visokih cena u celom svetu, ocenjuju stručnjaci.
Lepinje iz Srbije među 10 najboljih peciva sveta
13.07.2025.•
2
Taste Atlas svrstao je lepinje iz Srbije među najbolje hlebove Evrope.
Za najukusnije palačinke: Smesu stavite da odstoji u frižideru
13.07.2025.•
0
Ukoliko često pravite palačinke, bitno je da pre nego što ih stavite na tavu koristite i trik koji preporučuju stručnjaci.
VIDEO: Najskuplji sladoled na svetu košta kao polovan automobil
13.07.2025.•
0
"Byakuya", što na japanskom znači "Bela noć", najskuplji je sladoled na svetu.
Pronađena listerija u proizvodu iz Srbije
08.07.2025.•
8
Italija je izdala upozorenje da je pronašla bakteriju listeriju u dimljenom lososu iz Srbije.
Da li pivo osvežava bolje od drugih pića: Evo šta kažu nutricionisti
06.07.2025.•
8
Prema rečima naučnika i nutricionista, razlog zbog kojeg nas pivo toliko osvežava krije se u njegovom sastavu.
Da vam jelo bude bogatijeg ukusa: Jedan sastojak dodajte kada dinstate luk
06.07.2025.•
0
Luk je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima i često je osnova gotovo svake pripreme u kuhinji.
Nutela bi mogla da poskupi zbog mraza u Turskoj
04.07.2025.•
1
Ljubitelji slatkog namaza Nutela će verovatno morati da uskoro plaćaju više za svoj omiljeni proizvod pošto je najjači prolećni mraz u poslednjoj deceniji značajno smanjio rod lešnika u Turskoj.
Straćatela nije samo sladoled - to je naziv za još dve namirnice
02.07.2025.•
0
Kada neko spomene straćatelu, većina ljudi odmah pomisli na sladoled - kremastu mlečnu bazu prošaranu tankim komadićima čokolade.
Ako ste kupili avokado koji je još tvrd: Evo kako da dozre u 10 minuta
02.07.2025.•
0
Svima onima koji vole i kupuju avokado sigurno se bar jednom dogodilo da pazare primerak koji je još relativno tvrd i nije za konzumaciju.
Kafa bez kofeina - mnogi ne znaju kako nastaje
02.07.2025.•
5
Za neke je nezamisliva, a tu su i uobičajena pitanja "koji je onda smisao kafe?" Za druge, to je jedini način da uživaju u ukusu kafe bez nervoze, nesanice ili ubrzanog pulsa.
Kilogram mača čaja košta i po nekoliko hiljada evra: Ovo su razlozi
22.06.2025.•
2
Uživanje u zelenom mača čaju je japanska tradicija, a sve je popularniji širom sveta.
Pet "zdravih" namirnica koje sabotiraju mršavljenje i metabolizam
20.06.2025.•
1
Mnoge svakodnevne namirnice koje imamo u kuhinji – pa čak i one koje se često reklamiraju kao "zdrave" – mogu usporiti metabolizam i na duge staze doprineti gojenju.
"Šopska salata" na listi najboljih na svetu: Ovo je ceo spisak
19.06.2025.•
1
Salata kao jelo potiče još iz antičkog doba - stari Rimljani su uživali u zelenom lišću koje su umakali u so i zvali ga "herba salata", što u prevodu znači posoljeno bilje.
Komentari 1
Pele
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar