Recept za jedan od najlepših kolača - Breskvice

Breskvice su starinski kolač. Sastav je sličan vanilicama, a ukus ipak različit.
Oni koji vole ovu slatku poslasticu, a nikada nisu probali da je naprave, možda pomoću ovog recepta na portalu Danasa mogu da se oprobaju u ovom poduhvatu.
Sastojci 
 
Za prvi deo ovog recepta potrebna su 2 jajeta, 150 g šećera, 2 dl ulja, 3 kašike mleka, 3 kašike brašna, prašak za pecivo.
 
Za drugi deo potrebno je da imate kesicu vanilin šećera i 500 g mekog brašna.
 
Ono što vam je još potrebno za ovaj recept su 1 dl ruma, 7-8 kašika džema od kajsija, žuta i crvena jestiva boja (po potrebi ili arome jagode i kruške), kristal šećer po potrebi.
Priprema
 
Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo. Umutite sve sastojke, prekrijte posudu i držite 2-3 sata u frižideru ili na hladnom mestu.
 
Potom dodajte vanilin šećer i brašno. Brašno dodajte postepeno i mešajte varjačom (mikserom) dok je moguće, a potom umesite testo rukama.
 
Po potrebi dodajte još 1-2 kašike brašna dok mesite testo.
 
Testo treba da bude kompaktno i da se ne lepi, ali ne treba da bude jako čvrsto.
 
Pravite kuglice željene veličine, npr. ako pravite manje od ove količine možete dobiti 55 gotovih breskvica, tj. 110 kuglica.
 
Kuglice ređajte u pleh obložen papirom za pečenje, ali ostavljajte dosta razmaka između kako se kuglice tokom pečenja ne bi spojile.
 
Pecite ih 7-8 minuta u zagrejanoj rerni na 150 stepeni (ili u zavisnosti od jačine vaše rerne).
 
Mlake keksiće izdubite oštrim nožićem pažljivo kako se ne bi polomili. U mrvice koje ste dobili nakon dubljenja, dodajte rum i džem i sve lepo sjedinite.
 
(U ovaj deo možete dodati kako prah ili još nešto drugo po izboru pored ruma i džema.) 
 
Napunite poslastičarsku kesu bez nastavka i punite izdubljenje polovine, pa spajajte po dve. U dve činijice sipajte po 1 dl mleka i po malo crvene i žute boje (ili arome).
 
Jednu stranu umačite u crvenu boju, drugu u žutu i uvaljate u kristal šećer. Po želji, breskvice dekorišite listićima.
Napomene
 
Da biste lakše oblikovali jednake kuglice, napravite rolnicu, secite na jednake komade i oblikujte kuglice.
 
Smesa za spajanje kuglice treba da bude srednje čvrsta, postepeno dodajte džem. Sve zavisi i od toga koliko ste izdubili keksiće, ako ste ih dubili manje, biće vam potrebno manje džema i ruma.
 
U testo možete dodati i rendanu koricu limuna.
  • Pele

    08.01.2024 15:03
    Voyaz na aparatima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.