Ove namirnice bi mogle da nestanu u narednih 100 godina

Novija istraživanja ističu da bi određene namirnice mogle nestati do 2123. godine jer se ljudi u svetu sve više preusmeravaju na održivost i etičku ishranu.
Ove namirnice bi mogle da nestanu u narednih 100 godina
Foto: Pixabay
Naime, futurolozi predviđaju da će namirnice poput čokolade, avokada i plodova mora prestati da se koriste, a to je zato što sve više ljudi brine o važnosti ishrane.
 
Istraživanje LNER-a pokazalo je da jedan od sedam Britanaca veruje da će do 2123. godine svi obroci biti na biljnoj bazi, a mnogi ukazuju na negativan uticaj ishrane koja sadrži meso. 
Futurolog Robin Fegen navodi da uprkos tome što mnogi ljudi ne mogu da zamisle svoj život bez čokolade, ona bi ipak mogla "izumreti". Umesto toga, održivi kakao može postati nova zamena, pružajući iste slatke i ugodne ukuse kao čokolada, ali s manjim uticajem na životnu sredinu.
 
"Održivost, etika i ishrana postaju sve važniji kada je reč o hrani. Genetska modifikacija mogla bi značiti da ove sastojke možemo učiniti jednako dobrog ukusa kao što je čokolada, omogućujući nam da uživamo u ukusnom desertu, a da pritom nudi i zdravstvene prednosti", navodi Fegen.
Takođe objašnjava da osim što će stablo kakaovca biti teško nabaviti, biće mu potrebni i posebni uslovi kako bi se uzgajao, pa pretpostavlja da će se ljudi okrenuti jednostavnijim alternativama iz svog okruženja.
 
"Zahvaljujući klimatskim promenama već vidimo dramatično smanjenje stabala kakaovca pa je vrlo moguće da će se čokolada prirodno filtrirati iz naše ishrane postepeno zamenjena lako proizvedenim, održivijim alternativama", dodao je on.
 
Ipak, dok se očekuje da će neke namirnice nestati, mogle bi ih zameniti crvi i insekti. Prema istom istraživanju, čak 52 odsto Britanaca spremno je da jede jela koja se temelje na insektima.
 
Zanimljivo je da 30 odsto Britanaca predviđa da do 2123. godine neće postojati nešto poput takozvane nezdrave hrane zahvaljujući genetskoj modifikaciji i zamenama. Britanci su takođe spremni da smanje konzumaciju mesa, a 38 odsto ih je reklo da bi razmislilo o tome da postanu vegetarijanci ili vegani.
Na kraju, jedan od pet Britanaca očekuje da će avokado potpuno nestati iz naše ishrane do 2123. godine, zajedno s plodovima mora i pilećim nagetsima.
 
Prema istraživanju LNER-a, prvih 10 namirnica kojima preti izumiranje 2123. godine su: plodovi mora/riba (36 odsto), pileći nagetsi (32 odsto), govedina 30 odsto, svinjetina (28 odsto), tofu (27 odsto), med (22 odsto), avokado (20 odsto), leblebije (16 odsto), čokolada (11 odsto) i mleko (11 odsto).
  • w/e

    13.02.2024 17:56
    cool
    Znaci da su im uspesno isprani mozgovi.

    Nece biti nezdrave hrane, ali ne znamo da li je hrana koja ce je zameniti nezdrava. Pritom se bezuslovno prihvata pretpostavka da je meso nezdravo, sto se protivi svemu sto znamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Jogurt efikasan u smanjenju stresa

Istraživači Medicinskog fakulteta u Virdžiniji otkrili su da Lactobacillus - bakterija pronađena u jogurtu, kao i u fermentisanoj hrani može pomoći telu u upravljanju stresom i sprečiti depresiju.