Objavljena lista 10 najboljih sireva na svetu, na njoj je i jedan koji prave komšije

Objavljena je lista 10 najboljih sireva na svetu u 2023. i 2024. godini, prema podacima koje je prikupio kulinarski sajt Taste Atlas.
Objavljena lista 10 najboljih sireva na svetu, na njoj je i jedan koji prave komšije
Foto: Pixabay
Na prvom mestu je italijanski parmezan (parmigiano reggano), kom su posetioci spomenute stranice dali ocenu 4,68. Parmezan je tvrdi, polumasni žuti sir od kravljeg mleka. Potiče iz okoline italijanskog grada Parme, odakle mu potične ime.
 
Sledi još italijanskih sireva - mozzarella di bufala campana i stracchino di crescenza, kao i grčki sir graviera naxou. Oni su zapravo dobili istu ocenu - 4,64.
Na petom mestu je portugalski queijo serra de estrella (4,63), na šestom italijanski sir buratta (4,62), na sedmom francuski saint-andre (4,61), a na osmom reblochon (4,55), takođe francuski.
 
Pljevaljski sir, koji se proizvodi u Crnoj Gori, zauzeo je deveto mesto s ocenom 4,55. Pljevaljski sir je glavna namirnica mnogih crnogorskih jela. On se tradicionalno pravi od sirovog kravljeg mleka. Ima jak ukus i kremastu teksturu.
Njegove jedinstvene arome rezultat su procesa sazrevanja koji se odvija u posebno dizajniranim drvenim buradima. Nasečeni sir se posoli, stavi u drvenu burad, a zatim potopi u salamuru.
 
Treba mu 15 dana da sazri, nakon čega je spreman za konzumaciju. Toliko je popularan da postoji i godišnja manifestacija Dani pljevaljskog sira.
 
Deseto mesto na listi Taste Atlasa je zauzeo francuski mont d'or s ocenom 4,54.

Teme

sir
  • Banderaš

    17.04.2024 14:16
    Sbrinz mild mmmm
  • Tulipan

    17.04.2024 13:33
    Nemojte slučajno da spomenete Paški (čisto ovčiji sir).Magareći i kitov sir ne mora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Nemačka i Turska "zaratile" oko kebaba

Nemačka i Turska su ušle u sukob oko tradicionalnog specijaliteta kebaba, pri čemu je Berlin uložio žalbu na pokušaj Turske da ovo popularno ulično jelo dobije zaštićeni status u EU.

Znatno opala prodaja šampanjca

Prodaja šampanjca snažno je pala u prvoj polovini godine budući da su građani manje trošili, a trgovci su nagomilali zalihe.

Cene kafe će nastaviti da rastu

Cene kafe za krajnje potrošače nastaviće da rastu pošto klimatske promene, poremećaji u snabdevanju i novi propisi EU dovode do povećanja troškova za pržionice.