VIDEO: Slatke kineske grickalice koje su hit na mrežama

Znate li štoa je tanghulu? Ova tradicionalna kineska grickalica, koja se obično poslužuje na kineskim dečjim rođendanima, neverovatno je hrskava i slatka.
VIDEO: Slatke kineske grickalice koje su hit na mrežama
Foto: Pixabay
Reč je o voću nabodenom na štapiće koje se umoči u rastopljeni šećer.
 
Ova poslastica postala je viralna na društvenim mrežama, a od voća se može koristiti baš sve - od grožđa i jagoda do borovnica, kivija i pomorandži, a najbolje funkcioniše bobičasto voće otprilike iste veličine.
Kako napraviti tanghulu?
 
Voće koje se najčešće koristi su jagode i grožđe. Voće se prvo dobro opere i obriše (ako nije suvo, na kraju neće biti hrskavo) i nabode se na štapiće od ražnjića, a zatim se u posebnoj posudi skuva oko 400 g belog šećera i 200 ml vode.
 
Šećer kuvajte na laganoj vatri bez mešanja dok ne dobijete konzistenciju sirupa svetlosmeđe boje. Ražnjiće zatim umočite u sirup od šećera i lagano ih okrenite kako bi celi bili prekriveni sirupom, a zatim ih odmah umočite u ledenu vodu kako bi se šećer stvrdnuo. I to je to - na kraju ćete dobiti hrskave i slatke voćne ražnjiće.
Odakle potiče ova poslastica?
 
Ovaj desert dolazi iz severne Kine i posebno je popularan u Pekingu, a prema legendi, potiče još od dinastije Song. Kineski car Song Guangzong imao je konkubinu po imenu Huang Guifei, a ona se jednog dana razbolela - odbijala je da jede i pije i delovalo je da će svakog trenutka umreti. 
 
@feedmi Tanghulu—Chinese candied fruit with the most satisfying cronch! INGREDIENTS: 1 lb strawberry, grape, or other fruit 10 skewers 2 cup sugar 1 cup water The syrup can be tricky to get just right (it took me 4 attempts ) so here are some of my tips: ⊹ pat the fruit dry before dipping ⊹ don’t stir the sugar & water syrup ⊹ don’t dip til syrup is amber (300F) #tanghulu #candiedfruit #snackideas #chinesefood #mukbang #easyrecipes ♬ Unwritten - Natasha Bedingfield
 
Carski doktori bili su zbunjeni i nisu znali kako da je izleče, sve dok nije došao novi lekar koji je kubarima naredio da pripreme glog umočen u šećer. Savetovao je Huang Guifei da pre svakog obroka pojede nekoliko komada ove poslastice, a nakon nekoliko dana ona se u potpunosti oporavila. Uskoro su ovaj desert počeli da prodavaju i na ulici i tako se proširio po ostatku Kine, a sada i po celom svetu.
 
  • Vanja

    10.06.2024 22:59
    Ovde u Šukovu ima ringlov umočen u topljeni šećer, ne znam kako se zove, mi smo ga zvali ringelšlajzna, ide i po sto komada na dugačkoj žici.
  • mile

    10.06.2024 11:48
    Mi u Kovilju , umocimo celu lubenicu u rastopljen secer
  • Zemlja čudesa

    09.06.2024 17:39
    Pre pet decenija sam kao klinac na Detelinari jeo ovako spremljene jabuke na štapiću. Bile su široko dostupne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Nemačka i Turska "zaratile" oko kebaba

Nemačka i Turska su ušle u sukob oko tradicionalnog specijaliteta kebaba, pri čemu je Berlin uložio žalbu na pokušaj Turske da ovo popularno ulično jelo dobije zaštićeni status u EU.

Znatno opala prodaja šampanjca

Prodaja šampanjca snažno je pala u prvoj polovini godine budući da su građani manje trošili, a trgovci su nagomilali zalihe.

Cene kafe će nastaviti da rastu

Cene kafe za krajnje potrošače nastaviće da rastu pošto klimatske promene, poremećaji u snabdevanju i novi propisi EU dovode do povećanja troškova za pržionice.