Revolucija u pravljenju čokolade: Švajcarci izmislili novi recept

Zamislite da uberete sočnu jabuku, ali umesto da zaronite zube u nju, vi sačuvate semenke i bacite ostatak – to proizvođači čokolada uobičajeno rade sa plodom kakaovca.
Revolucija u pravljenju čokolade: Švajcarci izmislili novi recept
Foto: Pixabay
Sada su naučnici u Švajcarskoj smislili novi način da naprave čokoladu koristeći čitav plod, a ne samo semenje i tp bez dodavanja šećera, prenosi RTS.
 
Čokolada koju je napravio naučnik Kim Mišra i njegov tim na prestižnom Federalnom institutu za tehnologiju u Cirihu koristi pulpu, sok, pa čak i koru kakaovca.
Novi način pripreme već je izazvao veliku pažnju, posebno zbog neefikasnosti u tradicionalnoj proizvodnji čokolade prilikom koje se koristi samo seme, a ostatak ploda veličine bundeve i pun hranljivih supstanci se ostavlja da trune na poljima.
 
Ključ nove čokolade leži u njenom izuzetno slatkom soku, koji ima "voćni ukus, pomalo kao ananas".
Ovaj sok, koji sadrži 14 odsto šećera, se destiluje u veoma koncentrovani sirup i meša sa pulpom i osušenom korom i daje veoma sladak žele.
 
Kada se žele doda kakao semenkama da se dobije čokolada, potpuno se eliminiše potreba za šećerom.
 
Mišra gleda na svoj izum kao poslednju u dugom nizu inovacija švajcarskih proizvođača čokolade.

U 19. veku Rudolf Lint, čije je prezime postalo sinonim za dobru čokoladu, slučajno je razvio ključni korak specifičnog načina mešanja tople čokoladne mase – kako bi se učinila ujednačenom i smanjila njena kiselost – ostavljajući mikser kakaa da radi preko noći. Rezultat – ukusna, slatka čokolada.

OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • Dexter

    28.08.2024 22:00
    kockica do kockice .. .
    Biće da je sad u labu na Islandu muk i neverica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.