Tri promene na krompiru koje znače - nije siguran za jelo

Krompir je nezaobilazna namirnica u mnogim kuhinjama širom sveta zbog svoje svestranosti i ukusa. Međutim, ponekad se dogodi da krompir koji smo zaboravili u ostavi počne da klija ili postane zelen.
Tri promene na krompiru koje znače - nije siguran za jelo
Foto: Pixabay
Iako ovakve promene mogu izgledati zabrinjavajuće, u većini slučajeva krompir je i dalje siguran za konzumaciju, pod uslovom da znamo kako prepoznati i ukloniti potencijalno štetne delove.
 
Proklijali krompir može biti siguran za jelo ako su klice male i krompir nije omekšao ili postao smežuran. Ovaj toksin može uzrokovati probavne smetnje, glavobolje i druge simptome ako se konzumira u velikim količinama.
Ako primetite da su klice na krompiru tek počele da rastu, jednostavno ih odstranite i krompir možete koristiti kao i obično. Ipak, ako su klice duže i ima ih više, najbolje je izbegavati konzumaciju takvog krompira.
 
Pozeleneli krompir nije siguran za jelo. Zelena boja na krompiru nastaje kao posledica izloženosti sunčevoj svetlosti, koja podstiče proizvodnju hlorofila. No, zelenilo nije samo znak hlorofila - takođe ukazuje na taloženje solanina, štetnog toksina.
Ako krompir ima male zelene mrlje, možete ih pažljivo odseći i ostatak krompira iskoristiti. Međutim, ako je zelenilo rašireno na većem delu krompira, najbolje je baciti ceo krompir.
 
Ako krompir uz to postane mekan i smežuran, to je jasan znak da je počeo da propada. U takvim slučajevima, krompir nije samo potencijalno opasan zbog toksina, već može izazvati i ozbiljne probleme sa varenjem. Krompir koji je u potpunosti omekšao i ima neprirodan miris svakako treba baciti.
 
Ukratko, manji nedostaci na krompiru, poput malih klica ili zelenih mrlja, mogu se ukloniti, ali ozbiljnija oštećenja ukazuju na to da krompir nije siguran za jelo.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi