
I jaja se mogu zamrznuti - evo kako
Mnogi biraju jaja za doručak ili neki drugi hranjivi obrok u danu, a znamo da ih u frižideru možemo držati i nekoliko nedelja. Međutim, da li ste znali da se jaja mogu zamrznuti?

Foto: Pixabay
Evo što treba da znate o njihovom zamrzavanju i korišćenju u budućnosti. Da li je sigurno zamrzavati jaja?
"Zamrznuta jaja jednako su sigurna kao i sveža", rekao je za Food&Wine dr Brajan Labus, docent na Školi javnog zdravlja na Univerzitetu Nevada u Las Vegasu i epidemiolog zaraznih bolesti.
Međutim, kao što je primetio, ključno je imati na umu da zamrzavanje jaja ne ubija nikakve patogene, pa ćete morati da ih skuvate nakon što se odmrznu. Bakterije lako prežive smrzavanje i počeće da se šire kada im se stvori odgovarajući uslovi.
Kako zamrznuti jaja na pravi način?
Ne možete samo staviti celo jaje u zamrzivač.
"Voda u njima se širi kada se smrzavaju i popucaće ljuska, što je nepraktično kada se odmrznu", objasnio je Labus.
Napukle ljuske nose povećan rizik od izlaganja bakterijama.
"Da biste zamrznuli cela jaja, treba da ih umutite u kajganu, ulijete u posude za zamrzavanje, čvrsto zatvorite, označite broj jaja i datum i zatim zamrznute", rekla je Elisa Maloberti, menadžerka za sigurnost hrane pri American Egg Boardu.
Tvrdo kuvana jaja ne treba zamrzavati jer belanca postanu žilava i vodenasta.
Takođe možete primeniti nekoliko tehnika kako biste osigurali da zamrznuta jaja ostanu upotrebljiva u budućnosti.
Kao što je Maloberti objasnila, morate preduzeti nekoliko dodatnih koraka ako zamrzavate žumanca i belanca odvojeno.
"Žumance se zgušnjava kada se zamrzne, tako da žumancima treba dati poseban tretman. Ako ih zamrznete takva kakva jesu, žumanca će vremenom postati toliko želatinasta da će ih biti gotovo nemoguće koristiti prema receptu", kaže Maloberti.
Kako biste to sprečili, Maloberti kaže da treba umutiti ili osminu kašičice soli ili jednu i po kašičicu šećera ili kukuruznog sirupa na jednu četvrtinu šoljice žumanca (oko četiri žumanca). Zatim na posudu označite broj žumanaca, datum i količinu soli (ako ih koristite samo za glavna jela) ili zaslađivač (ako ih koristite za kolače ili deserte).
Što se tiče belanaca, Maloberti savetuje da jednostavno razbijete i odvojite jaja jedno po jedno, pazeći da žumance ne ostane u belancima. Zatim belanca ulijte u posude za zamrzavanje, dobro ih zatvorite, označite brojem belanaca, datumom i zamrznite. Maloberti je čak ponudila ovaj savet: "Za brže odmrzavanje i lakše merenje, prvo zamrznite svako belance u standardnoj posudi za led, a zatim ga prebacite u posudu za zamrzavanje."
Kako odmrznuti i koristiti zamrznuta jaja?
Kako je napomenuo Labus, kao i kod svega što se odmrzava, važno je paziti na temperaturu hrane tokom procesa. Hranu nikada ne treba odmrzavati na pultu na sobnoj temperaturi. Umesto toga, ako su jaja zamrznuta i zatvorena u vodonepropusnoj kesi, ostavite ih da se odmrznu u frižideru ili pod hladnom vodom.
Maloberti takođe kaže da žumanca ili cela jaja treba koristiti čim se odmrznu. Odmrznuto belance može se bolje umutiti ako ga ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi otprilike 30 minuta.
Važno je napomenuti da se, kako bi se izbegao rizik od bolesti, odmrznuta smrznuta jaja smeju koristiti samo u jelima koja se temeljno kuvaju.
"Baš kao i kod svežih jaja, ne bi trebalo jesti nekuvane proizvode koji sadrže sirova jaja", kaže Maloberti.
Prema američkoj Agenciji za hranu i lekove (FDA), smrznuta jaja mogu se čuvati do godinu dana u kućnom zamrzivaču.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Nivoi malo poznate hemikalije u evropskim vinima alarmantno porasli poslednjih decenija
27.04.2025.•
1
Nivoi malo poznate hemikalije trifluorsirćetne kiseline poznate kao TFA u evropskim vinima su alarmantno porasli poslednjih decenija.
Šta su bele tačkice koje se nalaze na jagodama?
27.04.2025.•
0
Jagode su mnogima omiljeno voće, a da li ste se ikada zapitali šta su zapravo bele tačkice koje se nalaze na njima?
Treba li brašno prosejati pre svake upotrebe?
27.04.2025.•
1
Iako je prosejavanje brašna uobičajen korak u klasičnim receptima, da li je ono zaista neophodno u baš svakoj pripremi?
Pirinač postaje sve otrovniji
27.04.2025.•
4
Studijom, čiji su rezultati objavljeni u naučnom listu "Lancet", utvrđeno je da će pirinač biti sve otrovniji usled zagrevanja atmosfere, tj. povećanja emisije ugljen-dioksida (CO2).
Poslastice zbog kojih uništavamo planetu: "Svet pistaća je trenutno potpuno presušio"
25.04.2025.•
2
Pomama za Dubai čokoladom izaziva nestašicu pistaća, dok je opsesija Zapada mačom dovela do pritiska na proizvodnju japanskog čaja u prahu.
FOTO, VIDEO: Francuski poslastičari napravili kolač od jagode dug skoro 122 metra
24.04.2025.•
0
"Naoružani" sa 4.000 jaja i kamionom šećera i slatke pavlake, francuski poslastičari završili su u sredu kolač sa jagodama dug čak 121,8 metara, za koji tvrde da je najduži na svetu.
Dobro je znati: Kako da čuvate uskršnja jaja posle praznika
21.04.2025.•
3
Nakon Uskrsa, ostaci praznične hrane često se vade iz frižidera. Umesto da ih bacate, bilo bi pametno da ih iskoristite narednih dana – uključujući i kuvana jaja.
Globalna potrošnja vina pala na najniži nivo u poslednjih 60 godina
20.04.2025.•
3
Svetska potrošnja vina u 2024. godini pala je na najniži nivo za više od šest decenija, saopštila je Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).
Bobičasto voće ne bi trebalo da jedete svaki dan: Ovo su razlozi
20.04.2025.•
1
Bobičasto voće, poput jagoda, borovnica, malina i kupina, zasluženo je jedno od najzdravijih voća koje možemo uključiti u ishranu.
Zbog pomame za Dubai čokoladom - nestašica pistaća u svetu
20.04.2025.•
1
Promocija proizvoda na društvenoj mreži Tiktok je sada dovoljno moćna da utiče na poljoprivrede velikih država, kao što su Sjedinjene Američke Države i Iran.
Mača sve popularnije piće: Da li je zdravija od kafe?
20.04.2025.•
6
Iako je kafa vekovima nezaobilazan jutarnji ritual u gotovo svakom delu sveta, u poslednjih nekoliko godina mača preuzima pažnju ljubitelja zdravog života.
Prestaje proizvodnja Toblerone čokolade koja se pravila 56 godina
20.04.2025.•
6
Švajcarska čokolada Toblerone s tamnom čokoladom u pakovanju od 360 grama se ukida, što je rastužilo one koji vole ovu vrstu slatkiša.
Šta uraditi sa čuvarkućom od prošle godine?
19.04.2025.•
6
Na Veliki petak, tradicionalno se farbaju jaja za Vaskrs, a posebno mesto zauzima prvo ofarbano jaje - uvek crvene boje - koje se naziva čuvarkuća.
Još korisnih saveta: Kako skuvati jaja da ne ispucaju?
18.04.2025.•
1
Ako vam jaja tokom kuvanja redovno pucaju, ne brinite jer uz nekoliko jednostavnih trikova možete ih savršeno skuvati.
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
13.04.2025.•
0
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
Limun je nastao ukrštanjem dve voćke
13.04.2025.•
1
Limun je namirnica koju gotovo svi koristimo, a najpoznatiji je kao izvor vitamina C.
Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate
13.04.2025.•
0
Verovatno ste se barem jednom susreli s problemom pucanja ljuske jaja tokom kuvanja.
Širataki testenina - rezanci koji skoro da ne sadrže kalorije
06.04.2025.•
0
Ljubitelji testenine znaju da ne smeju da preteruju s unosom testenine ukoliko ne žele da se ugoje previše.
Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
06.04.2025.•
2
Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.
VIDEO Veliko uskršnje jaje od čokolade postavljeno u Napulju: Biće prodato za 12.000 evra
06.04.2025.•
0
U čast Napulju, poznata gradska fabrika čokolade "Gay-Odin" predstavila je uskršnje jaje od čokolade u sklopu kulturnog projekta Napoli Millenaria kojim se obeležava 2.500 godina postojanja tog grada.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar