
Za najbolji pomfrit važna su dva koraka u pripremi
Krompir je jedna od često korišćenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit.

Foto: Pixabay
No, priprema pomfrita nije uvek jednostavna jer mnogi ne mogu da postignu prepoznatljivu hrskavost ovog priloga.
Ukoliko volite pomfrit kao iz restorana, koji ostaje hrskav i nakon hlađenja, dva koraka su ključna.
Za pripremu domaćeg pomfrita najpre operite i ogulite željenu količinu krompira. Prvi ključni korak za hrskavost je da krompir isečete reckavim nožem na jednake komadiće. Iako nije vidljivo oku, ova metoda čini površinu krompira hrapavijom, stvarajući više površine za hrskavost.
Obično se savetuje da nasečene krompiriće potopite u vodi pre prženja, ali u ovom slučaju to nije potrebno. Dovoljno ih je samo kratko isprati pod vodom.
Drugi korak kojim ćete postići hrskavost je da desetak minuta kuvate krompir u vodi kojoj ste prethodno dodali jednu kašiku belog sirćeta. Nakon toga, izvadite ih iz vode i pržite ih dva puta u zagrejanom ulju.
Takozvano dvostruko prženje je bio način na koji su učenici podučavani u kulinarskoj školi i još je metoda koju koriste mnogi restorani.
Ova metoda će dati hrskave krompiriće kada su vrući i jedete ih odmah nakon prženja. Međutim, prvi problem je taj što unutar nekoliko minuta, pre nego što uopšte budu servirani, počnu da gube hrskavost, piše Klix.ba.
Takođe, ova klasična metoda zavisi od krompira. Zapravo, nivo hrskavosti zavisi od kvaliteta krompira, budući da nivo skroba varira tokom godine. To važi čak i ako koristite idealnu sortu krompira. Zbog toga je ključno da ga prethodno kuvate u vodi sa sirćetom. Ne morate brinuti da će se ukus sirćeta osetiti.
Dodatni saveti za pripremu pomfrita je da posolite vodu u kojoj kratko kuvate krompir, kako bi upeo začin od samog početka.
Kada je reč o ulju, najbolje je koristiti suncokretovo ili ulje uljane repice jer su neutralnog ukusa.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Da vas zagreje na kišni i prohladni dan - pileći paprikaš sa knedlama
08.05.2025.•
0
Ako do sada niste sami pravili paprikaš - uobičajeno jelo na trpezi mnogih u Srbiji i šire - evo klasičnog recepta za ovo fino jelo.
Malo drugačija, a jednako ukusna verzija mnogima omiljene brze hrane: Pica sa korom od karfiola
07.05.2025.•
0
Danas vam donosimo jednostavan i ukusan recept za koru pice od karfiola, što je dobra varijanta za one koji izbegavaju gluten ili žele da unesu nešto manje ugljenih hidrata.
Pikantni sataraš - Malo drugačija verzija tradicionalnog balkanskog jela
05.05.2025.•
4
Sataraš je tradicionalno balkansko jelo - lagano, zdravo, rpavi se od povrća, prvenstveno od paprike, paradajza i luka. Često se služi kao prilog ili lagano glavno jelo, posebno leti.
VIDEO: Puter od kroasana je novi hit na mrežama - evo kako ga možete sami napraviti
04.05.2025.•
3
Da li ste čuli za puter od kroasana? Reč je o namazu napravljenom od pečenih kroasana koji se blendaju s dodacima poput maslaca, šećera, vanile ili čokolade.
Za brzinsko prolećno osveženje: Krem od jagoda
04.05.2025.•
2
Danas vam donosimo jednostavan, a fin recept za krem od jagoda koji možete napraviti u zdravijoj verziji - bez dodatog šećera, ili se malo igrati sa sastojcima.
Domaće kiselo mleko od samo 3 sastojka
03.05.2025.•
0
Iako se kiselo mleko danas lako može kupiti u svakom marketu, većina ljudi se verovatno s nostalgijom seća detinjstva kada su ovaj mlečni proizvod mame i bake pravile kod kuće.
"Pistaćino": Napitak za ljubitelje kafe i pistaća u jednom
03.05.2025.•
0
Ako ste inače ljubitelj kafe, ali biste da isprobate nešto novo, "pisatićino" je pravi izbor za vas.
Hladna testenina salata sa fetom i povrćem, idealna za tople dane
02.05.2025.•
0
Visoke temperature traže lagane obroke, a hladna salata od testenine nameće se kao savršen izbor za tople dane – brzo se priprema, osvežava i može da stoji u frižideru i do dva dana.
Ukusan recept: Tiramisu sa jagodama
01.05.2025.•
0
Ukoliko razmišljate o nečem slatkom, evo predloga - tiramisu sa jagodama.
Za ukusan i zdrav početak dana: Kajgana sa avokadom i paradajzom
29.04.2025.•
3
Ova kajgana je bogata zdravim mastima i vitaminima, idealna za lagani obrok.
Za doručak, užinu i ručak: Slani mafini sa mladim lukom
28.04.2025.•
0
Slani mafini sa mladim lukom biće pravo osveženje na vašoj prolećnoj trpezi ukoliko tražite slani zalogaj koji se može jesti za doručak, užinu ili kao dodatak ručku.
Sočna piletina sa krompirom i kremastim sosom od pečuraka
27.04.2025.•
0
Celo jelo pravi se u samo jednom tiganju za maksimalan ukus i minimalno čišćenje.
Ako volite bolonjeze špagete - napravite ih sa pečenim povrćem i sočivom
24.04.2025.•
0
Špagete bolonjeze su mnogima omiljeno jelo, ali je nekad dobro napraviti malu promenu.
Brzi voćni desert u čaši
24.04.2025.•
0
Danas vam donosimo jednostavan i brz recept za voćni desert u čaši koji ne zahteva pečenje i može se praviti s bilo kojim sezonskim ili zamrznutim voćem.
Lazanja sa tikvicama - zdravija, a jednako ukusna varijacija klasika
23.04.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za zdraviju verziju lazanje koja je bogata vlaknima, niskokalorična i jednostavna za pripremu.
Da vas osveži za početak dana: Smuti sa bobičastim voćem i čia semenkama
22.04.2025.•
1
Uvek dobro dođe mala doza energije koja će učiniti da ste siti do ručka ili bar drugog doručka. Još ako su sastojci iole zdravi - pun pogodak.
Recept: Pasta sa piletinom i pečurkama u krem sosu
21.04.2025.•
0
Znamo da je na stolu ostalo svega od praznika, ali da podsetimo na jedan recept, možda će zatrebati u narednim danima.
Mediteranska voćna salata sa jogurt-prelivom i hrskavim semenkama
20.04.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za zdrav, brz i osvežavajuć desert koji možete spremiti za samo za 10 minuta.
Predlog za Uskršnji desert: Osvežavajuća torta sa limunom i malinama
19.04.2025.•
0
Uskršnji ručak svakako je jedan poseban događaj za porodicu, a dodatno može biti sladak uz fin desert da objedini ceo obrok.
Ideja za nedelju: Uskršnja pogača
18.04.2025.•
0
Uskršnja pogača je idealna za nedeljni doručak, uz kuvana jaja, šunku i sve što poslužujete.
Elegantna jaja za Uskrs: Potrebni su vam samo crveno vino i šećer
17.04.2025.•
1
Jaja kuvana u vinu i šećeru je stara tehnika farbanja koja daje jajima tamnu, elegantnu boju sa nežnim sjajem, obično braon do bordo nijanse.
Komentari 3
Ne
re123
Pikula
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar