Još korisnih saveta: Kako skuvati jaja da ne ispucaju?
Ako vam jaja tokom kuvanja redovno pucaju, ne brinite jer uz nekoliko jednostavnih trikova možete ih savršeno skuvati.
Pucanje ljuske tokom kuvanja obično se javlja iz nekoliko razloga, prenosi Net.hr.
Ako hladno jaje stavite direktno u ključalu vodu, iznenadna promena temperature uzrokuje da se vazduh u vazdušnom džepu (na širem kraju jajeta) širi, zajedno sa sadržajem unutra, stvarajući pritisak koji može da dovede do pucanja ljuske.
Takođe, ako voda ključa, jaja mogu da se sudare jedno sa drugim ili da udare o zidove lonca, što može da ih ošteti.
Koristi jaja koja nisu potpuno sveža
Iako može izgledati kontraintuitivno, jaja stara nekoliko dana do nedelju dana su zapravo bolji izbor za kuvanje od potpuno svežih.
Kako jaje stari, pH belančevine se povećava, a tanka membrana ispod ljuske se blago odvaja, što olakšava kasnije ljuštenje i smanjuje rizik od pucanja tokom kuvanja.
S druge strane, sveža jaja imaju čvršću membranu i niži pH, što ih čini lakšim za pucanje i teže za ljuštenje.
Temperirajte jaja
Jedan od najvažnijih koraka ako želite da izbegnete pucanje jaja je da sprečite temperaturni šok.
Najbolje je da jaja izvadite iz frižidera najmanje 15 do 30 minuta pre kuvanja kako bi se zagrejala na sobnoj temperaturi.
Tako će razlika između hladnog jajeta i tople vode biti manja, a ljuska će biti manje izložena naprezanju i pucanju.
Pazite na intenzitet temperature
Izbegavajte visoke temperature, jer to dovodi do sudaranja i odbijanja jaja u loncu prilikom ključanja i sigurno će doći do pucanja.
Umesto toga, kuvajte jaja na umerenoj temperaturi. Ovo je najsigurniji način da se jaja očuvaju celim.
Izbegavajte gužvu u loncu
Uverite se da jaja imaju dovoljno mesta u loncu. Najbolje ih je slagati u jedan sloj, sa malo razmaka između njih, kako se ne bi sudarale tokom kuvanja.
Ako je lonac pretrpan, veća je šansa da jaja popucaju, a kuvanje će trajati duže jer će hladna jaja brže sniziti temperaturu vode.
So i sirće u vodi
Često se kao koristan trik preporučuje dodavanje oko pola kašičice soli ili kašičice sirćeta po litru vode.
Iako ovo možda neće u potpunosti sprečiti pucanje ljuske, so i sirće mogu pomoći da se belanca brže zgrušaju ako dođe do pukotine.
Na ovaj način se "zatvara" pukotina i zaustavlja curenje belanca u vodu. Osim toga, sirće može malo omekšati ljusku, što može olakšati kasnije ljuštenje jaja.
Kuvanje na pari kao alternativa
Kuvanje jaja na pari je odlična alternativa tradicionalnom kuvanju u vodi i još jedan trik koji može smanjiti rizik od pucanja.
Sve što treba da uradite je da stavite jaja u posudu na iznad kipuće vode. Pošto nisu potopljena i ne udaraju jedna u drugu, manja je šansa da popucaju.
Pored toga, mnogi tvrde da se jaja kuvana na ovaj način mnogo lakše ljušte.
Šta posle kuvanja jaja?
Čim su jaja kuvana po vašem ukusu, odmah ih prebacite u posudu sa veoma hladnom vodom. Ovo na vreme zaustavlja kuvanje, sprečavajući da se jaja prekuvaju i stvaraju neugledni zelenkasti rub oko žumanca, prenosi Net.hr.
Hladna voda takođe uzrokuje da se unutrašnjost jajeta malo skuplja, što olakšava kasnije ljuštenje. Ostavite ih u vodi najmanje 10 do 15 minuta.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Šest namirnica koje nikada ne bi trebalo čuvati u plastičnim posudama
07.12.2025.•
0
Smanjenje bacanja hrane je odličan način da umanjite uticaj svog domaćinstva na životnu sredinu, a istovremeno uštedite na budžetu za namirnice.
Ovo su najguglaniji recepti u 2025. godini - piletina, začinjeni med i zdravi slatkiši među favoritima
07.12.2025.•
0
Google je objavio listu najtraženijih recepata u 2025. godini, otkrivajući šta je svet najviše kuvao, spremao i degustirao tokom godine.
TasteAtlas objavio listu najboljih svetskih kuhinja: Italija na vrhu, Srbija sve bolje kotirana
07.12.2025.•
2
Prestižna gastronomska platforma TasteAtlas, poznata kao svetska enciklopedija ukusa i jela, objavila je novu listu najboljih kuhinja sveta za sezonu 2025/2026.
"Karbonara rat" u Evropskom parlamentu: "Da i ne pominjemo pančetu u karbonari"
30.11.2025.•
3
Karbonara, italijanska pasta sa sosom od jaja, tvrdog sira, dimljenog mesa i bibera — bez pavlake, postala je predmet afere.
Četiri načina na koje topla čokolada može biti dobra po zdravlje
30.11.2025.•
0
Šolja tople čokolade može biti utešan napitak tokom jeseni i zime.
Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji
29.11.2025.•
0
Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.
Zamrzavate sir: Evo zašto to ne bi trebalo da radite
29.11.2025.•
1
Iako je dobar komad sira prilično vešt u konzervaciji i može dugo trajati u frižideru, postoji jedna ključna greška koja može da uništi njegov ukus i teksturu.
Ko pije rakiju iz Srbije: Najviše žestokih pića izvozi se u Hrvatsku
23.11.2025.•
1
Srbija je tokom 2024. godine izvezla 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara, što je oko 21 milion evra, pokazuje zvanična statistika.
Banane su uvek broj jedan na vagama u marketima - postoji razlog
23.11.2025.•
1
Kada se proizvodi u trgovinama numerišu abecednim redom, banane su na vrhu liste. Ali proizvodi poput artičoka, ananasa i avokada su abecednim redom ispred banana. Zašto su banane uvek numerisane brojem 1 u trgovinama?
Naučnici tvrde: Ovo je tačna količina soli za savršeno skuvanu testeninu
22.11.2025.•
0
Naučnici otkrili kako da skuvate testeninu, a da ne bude prekuvana i lepljiva.
NVO optužila Nestle da dodaje šećer u hranu za bebe namenjenu siromašnijim zemljama
21.11.2025.•
0
Švajcarska nevladina organizacija "Public Eye" ponovo je optužila Nestle da dodaje šećer u svoju hranu za bebe marke Cerelac, a tu optužbu je prehrambeni gigant odbacio.
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Čokoladni Deda Mraz ove godine skuplji i do 25 odsto
09.11.2025.•
0
Istraživanja su pokazala da prodaja božićnih proizvoda u Nemačkoj ide sporije nego prošle godine, pre svega zbog rasta cena.
Finci potrošili milijardu evra na slatkiše
09.11.2025.•
2
Finci su prošle godine potrošili više od milijardu evra na slatkiše i čokoladu, pokazuju podaci "S grupe".
VIDEO: Naskuplji pirinač na svetu - poklanja se da biste nekog impresionirali
09.11.2025.•
0
Pirinač se u Japanu tri hiljade godina smatra svetom namirnicom. Širom ove zemlje se uzgaja više od 300 sorti pirinča dok se stalno razvijaju nove vrste.
Veliki broj ugostitelja ne obeležava hranu sa biljnim uljima
08.11.2025.•
0
Od 1. avgusta do 8. oktobra Uprava za veterinu sprovela je pojačanu kontrolu primene Uredbe o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda koji sadrže palmino ulje, palminu mast ili druga biljna ulja i masti.
Komentari 1
Kiriljuk
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar