
Još korisnih saveta: Kako skuvati jaja da ne ispucaju?
Ako vam jaja tokom kuvanja redovno pucaju, ne brinite jer uz nekoliko jednostavnih trikova možete ih savršeno skuvati.
Pucanje ljuske tokom kuvanja obično se javlja iz nekoliko razloga, prenosi Net.hr.
Ako hladno jaje stavite direktno u ključalu vodu, iznenadna promena temperature uzrokuje da se vazduh u vazdušnom džepu (na širem kraju jajeta) širi, zajedno sa sadržajem unutra, stvarajući pritisak koji može da dovede do pucanja ljuske.
Takođe, ako voda ključa, jaja mogu da se sudare jedno sa drugim ili da udare o zidove lonca, što može da ih ošteti.
Koristi jaja koja nisu potpuno sveža
Iako može izgledati kontraintuitivno, jaja stara nekoliko dana do nedelju dana su zapravo bolji izbor za kuvanje od potpuno svežih.
Kako jaje stari, pH belančevine se povećava, a tanka membrana ispod ljuske se blago odvaja, što olakšava kasnije ljuštenje i smanjuje rizik od pucanja tokom kuvanja.
S druge strane, sveža jaja imaju čvršću membranu i niži pH, što ih čini lakšim za pucanje i teže za ljuštenje.
Temperirajte jaja
Jedan od najvažnijih koraka ako želite da izbegnete pucanje jaja je da sprečite temperaturni šok.
Najbolje je da jaja izvadite iz frižidera najmanje 15 do 30 minuta pre kuvanja kako bi se zagrejala na sobnoj temperaturi.
Tako će razlika između hladnog jajeta i tople vode biti manja, a ljuska će biti manje izložena naprezanju i pucanju.
Pazite na intenzitet temperature
Izbegavajte visoke temperature, jer to dovodi do sudaranja i odbijanja jaja u loncu prilikom ključanja i sigurno će doći do pucanja.
Umesto toga, kuvajte jaja na umerenoj temperaturi. Ovo je najsigurniji način da se jaja očuvaju celim.
Izbegavajte gužvu u loncu
Uverite se da jaja imaju dovoljno mesta u loncu. Najbolje ih je slagati u jedan sloj, sa malo razmaka između njih, kako se ne bi sudarale tokom kuvanja.
Ako je lonac pretrpan, veća je šansa da jaja popucaju, a kuvanje će trajati duže jer će hladna jaja brže sniziti temperaturu vode.
So i sirće u vodi
Često se kao koristan trik preporučuje dodavanje oko pola kašičice soli ili kašičice sirćeta po litru vode.
Iako ovo možda neće u potpunosti sprečiti pucanje ljuske, so i sirće mogu pomoći da se belanca brže zgrušaju ako dođe do pukotine.
Na ovaj način se "zatvara" pukotina i zaustavlja curenje belanca u vodu. Osim toga, sirće može malo omekšati ljusku, što može olakšati kasnije ljuštenje jaja.
Kuvanje na pari kao alternativa
Kuvanje jaja na pari je odlična alternativa tradicionalnom kuvanju u vodi i još jedan trik koji može smanjiti rizik od pucanja.
Sve što treba da uradite je da stavite jaja u posudu na iznad kipuće vode. Pošto nisu potopljena i ne udaraju jedna u drugu, manja je šansa da popucaju.
Pored toga, mnogi tvrde da se jaja kuvana na ovaj način mnogo lakše ljušte.
Šta posle kuvanja jaja?
Čim su jaja kuvana po vašem ukusu, odmah ih prebacite u posudu sa veoma hladnom vodom. Ovo na vreme zaustavlja kuvanje, sprečavajući da se jaja prekuvaju i stvaraju neugledni zelenkasti rub oko žumanca, prenosi Net.hr.
Hladna voda takođe uzrokuje da se unutrašnjost jajeta malo skuplja, što olakšava kasnije ljuštenje. Ostavite ih u vodi najmanje 10 do 15 minuta.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera
15.06.2025.•
0
Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.
Minut pire: Koliko je zdrav?
14.06.2025.•
1
Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.
Magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca: Pogledajte ko rizikuje njegov nedostatak
13.06.2025.•
0
Poznato je da je kalcijum važan za zdrave kosti i jake mišiće. Međutim, manje je poznato da je magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca.
VIDEO: Turski "kahvalti" je novi šampion među svetskim fruštucima, komplet lepinja na drugom mestu
11.06.2025.•
0
Komplet lepinja je u 2024. godini proglašena za najbolji doručak na svetu, a sad ju je s prvog mesta liste Taste Atlasa skinuo "kahvalti".
Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?
06.06.2025.•
6
Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.
Ovo voće je najzdravije, kažu naučnici
05.06.2025.•
3
Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je značaja za očuvanje dobrog zdravlja.
"Lijete" suze dok sečete luk: Evo kako to da sprečite
01.06.2025.•
2
Sečenje luka postaje lak zadatak kada se prati metod za koji su naučnici sa Univerziteta Kornel utvrdili da najmanje iritira oči.
Milka pravi promene u pakovanjima: Lansira novu veličinu čokolade
01.06.2025.•
3
Kompanija koja stoji iza Milke, jedne od najpopularnijih čokolada na svetu, najavila je nove promene u pakovanjima, a očekuje se kako će se one implementirati u Evropi u narednih nekoliko nedelja.
Najavljene i nove deklaracije za meso: Moraće da se istakne koliko je meso staro
31.05.2025.•
8
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić kaže da za sve namirnice životinjskog porekla mora da se zna poreklo, kroz koje zemlje je pošiljka prošla, gde će biti skladištena i kako će biti korišćena.
Proizvodi koji umesto mlečne masti sadrže biljno ulje moraće da imaju istaknutu oznaku
30.05.2025.•
3
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da je usvojena Uredba o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda sa mlečnom komponentom koji sadrže palmino ulje ili druga biljna ulja.
Greške koje kvare domaću supu
29.05.2025.•
0
Miris domaće supe koji se širi kuhinjom često budi uspomene na detinjstvo, nedeljne ručkove i toplinu porodičnog doma.
Pivo na Oktoberfestu poskupeće i ove godine
27.05.2025.•
1
Pivo na Oktoberfestu ponovo će poskupeti i na ovogodišnjem festivalu litar će koštati između 14,50 i 15,80 evra, saopštio je danas grad Minhen.
Zašto nikada ne bi trebalo ostavljati testeninu u cediljki
25.05.2025.•
0
Mnogi ljudi imaju naviku da ostavljaju testeninu u cediljki kako bi se u potpunosti ohladila dok pripremaju sos i druga jela, ali to nije najbolja metoda ako želite ukusno jelo.
Zašto se belance kuvanog jajeta slepi za ljusku i kako to da izbegnete
22.05.2025.•
1
Kuvali ste jaja - jedno se ljušti savršeno i u jednom potezu, dok se na drugom ljuska skida komadić po komadić, a s njom otpadaju i komadi belanca koje se lepi za membranu.
VIDEO: Uskoro u prodaji Nutela sa ukusom kikirikija
21.05.2025.•
1
Nutela je nedavno objavila uzbudljivu novost - nakon više od 60 godina postojanja, brend uvodi svoju prvu veliku inovaciju ukusa: "Nutella Peanut".
Jedan sastojak će sprečiti da vam se pirinač slepi tokom kuvanja
18.05.2025.•
2
Ukoliko se mučite da napravite pirinač tako da bude adekvatne teksture i ukusa, kuvarica Dženin Donofrio predlaže jednostavan trik - da prilikom kuvanja dodate malo maslinovog ulja.
Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom
18.05.2025.•
1
Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi
Ruski naučnici predložili izradu mesa pomoću 3D štampača
13.05.2025.•
3
Ruski naučnici predložili su izradu mesa pomoću 3D štampača.
Banane sve ugroženije zbog klimatskih promena
12.05.2025.•
0
Banane su sve ugroženije zbog klimatskih promena, dok proizvođači tvrde da ekstremni vremenski uslovi "ubijaju" njihove zasade, navodi se u izveštaju.
Obrok za dvoje najskuplji je u restoranima na Islandu i u Švajcarskoj, a najjeftiniji u Pakistanu
11.05.2025.•
1
Najskuplji obrok za dvoje u restoranu je u evropskim zemljama - na Islandu i u Švajcarskoj, gde je takav račun premašio 107 evra, a najjeftinije je ručati u restoranu u Pakistanu i Bangladešu.
Promene na konzervi koje znače da je hrana u njoj pokvarena
11.05.2025.•
0
Konzervirana hrana poput pasulja ili tunjevine može kriti opasnu bakteriju koja može uzrokovati paralizu, pa čak i smrt, upozorava stručnjak za higijenu Pol Džekson.
Komentari 1
Kiriljuk
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar