Beč i dalje najbolji za život

Austrijska prestonica Beč ponovo je, šestu godinu uzastopno, proglašena za grad koji nudi najbolji kvalitet života u svetu, dok je Bagdad proglašen za najgori grad za život.
Austrijska prestonica Beč ponovo je, šestu godinu uzastopno, proglašena za grad koji nudi najbolji kvalitet života u svetu, dok je Bagdad proglašen za najgori grad za život.

Prema istraživanju konsultantske firme "Merser", nemački i švajcarski gradovi dobro su prošli na ovoj listi. Cirih, Minhen, Diseldorf i Frankfurt i dalje su u prvih deset najboljih gradova u svetu u konkurenciji 230 gradova.

Za Bečom slede švajcarski Cirih i Oukland na Novom Zelandu, na četvrtom mestu je Minhen, a peti je kanadski grad Vankuver.

"Merserova" godišnja istraživanja pomažu firmama i organizacijama da procene plate za svoje radnike u inostranstvu. U istraživanju se upoređuje oko 40 različitih činilaca, kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena zaštita, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura i okolina.

Beč je osvojio bodove u kategorijama odgovarajućih stambenih objekata koji stoje na raspolaganju za iznajmljivanje stranim radnicima, muzičke i pozorišne ponude, ponude restorana i međunarodnih škola, rekla je istraživač "Mersera" Krista Zilman.

Veliki javni transportni sistem košta samo jedan evro dnevno, ako se kupi godišnja karta. Arhitektura, palate, opera, kafići i čajdžinice čine ovaj grad velikom turističkom destinacijom.

Evropa ima sedam gradova na listi deset najboljih gradova u svetu, dok Novi Zeland, Australija i Kanada imaju po jedan grad u prvih deset.

Bagdad, iračka prestonica, najniže je rangiran na ovoj listi.

  • Srbin

    06.03.2015 19:12
    Vojvođanin
    Vojvodina treba da se vrati Austrougarskoj
  • Mare

    06.03.2015 18:14
    Srbija zemlja svinja i seljaka
    Tek kad odete preko vidite kakva smo seljana i kako sve više "napredujemo"...
  • Teodosije III

    05.03.2015 17:26
    Evo izvoda iz liste



    97 Zagreb Croatia
    110 Bucharest Romania
    115 Sofia Bulgaria
    131 Bogota Colombia
    141 Belgrade Serbia
    159 Skopje Macedonia
    161 Sarajevo Bosnia-Herzegovina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.