VIDEO: Grad u kojem ne možete umreti

Longjirbajen je najseverniji grad na svetu i nalazi se u Norveškoj.
Longjirbajen je najseverniji grad na svetu i nalazi se u Norveškoj.

Dobio je ime po Amerikancu Džonu Munro Longjiru koji je tamo otvorio rudnik uglja.

Jedna od specifičnosti ovog grada je da je u njemu "zabranjeno" umreti. Kada je neko teško bolestan ili na samrti, preveze se avionom ili brodom do norveškog kopna. Čak i kada neko umre u gradu, neće biti tamo pokopan. Glavni razlog je što zbog hladnoće telo ne može da se raspadne.

Ipak, život u 'besmrtnom' gradu nije lagodan jer populacija polarnih medveda, kojih ima oko 3.000, premašuje populaciju ljudi, kojih ima oko 2.000.

Zbog opasnosti koju predstavljaju medvedi, građani smeju da nose puške sa sobom, a zabranjeno im je da poseduju mačke jer ugrožavaju ptice.

Grad ima i svoju crkvu i školu, a u crkvi se mogu dobiti kafa i kolači, razglednice i slične potrepštine za posetioce, koji plaćaju donacijama.

  • Komšija

    08.03.2015 14:49
    Pa zar...
    ...oni nisu čuli za kremaciju?
  • b

    07.03.2015 10:30
    preporuka za seriju fortitude čija se radnja dešava upravo u ovako jednom gradu u svalbardu.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Fortitude_%28TV_series%29
  • tramp

    07.03.2015 02:31
    Raj
    Svalbard je moj san.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.