Iz fotelje na Mont Everest

Većina nas nikada neće otići u Nepal, gde se uzdiže naviši vrh na svetu, Mont Everest, ali zahvaljujući Googleovom servisu Street View moguće je upoznati se sa ovim, možda najnepristupačnijim predelom na planeti iz udobnosti svoje fotelje.
Većina nas nikada neće otići u Nepal, gde se uzdiže naviši vrh na svetu, Mont Everest, ali zahvaljujući Googleovom servisu Street View moguće je upoznati se sa ovim, možda najnepristupačnijim predelom na planeti iz udobnosti svoje fotelje.

Street View, kom bi u ovom slučaju više odgovarao naziv Trail View, vodi korisnike interneta u središte nacionalnog parka Sagarmata, gde mogu da uživaju u pogledu na ledeno plave reke koje vijugaju u podnožju snežnih planina, da čuju sveštenike kako sviraju na svojim instrumentima i prate pastire i njihova stada duž strmih, stenovitih staza.

Ekipe Googlea su tokom desetodnevne ekspedicije napravile više od 45.000 panoramskih snimaka zabačenih sela na istoku Himalaja, u kojima žive šerpasi.

Projekat je realizovan u saradnji sa nepalskom start-up organizacijom Story Cycle i nepalskim šerpasom Apa koji je više od 20 puta osvajao "krov sveta" pre nego što se penzionisao i osnovao udruženje za pomoć u obrazovanju dece svojih sunarodnika.

"Svi su čuli za Mont Everest, ali malo je onih koji znaju koliko je život u ovim selima težak", kazao je Apa koji je sa 12 godina, nakon smrti oca, morao da radi kao nosač.

"Zahvaljujući servisu Google Street View, svako može da 'poseti' ova sela i da shvati da je ovim ljudima ovde potrebna pomoć. Nadamo se da ćemo uspeti da prikupimo sredstva za izgradnju novih škola i bolnica", dodao je on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.