Ovo ne smete u Italiji

Marama i mali rečnik u tašni, uputstva za parking, dobra mapa i realan plan - recept su dobrog provoda u Italiji.
Marama i mali rečnik u tašni, uputstva za parking, dobra mapa i realan plan - recept su dobrog provoda u Italiji.

1. Svako mesto u Italiji ima duomo - crkvu, a da biste ušli unutra potrebno je pokriti ramena. Zbog toga je korisno leti uvek nositi maramu u tašni. Muškarce u Vatikan i mnoga druga mesta ne primaju u šortsu.

2. Parkiranje u Italiji uvek je stresna situacija, pa je dobro znati gde i kada sme da se parkira. Kazne su velike, i ukoliko se ne plate u policiji, vozača dočekaju na granici. Najsigurnije je tražiti parking obeležen plavom linijom, na automatu platiti i papirić staviti na šoferšajbnu. Bele linije označavaju besplatan parking, ali se retko viđaju. Žute linije namenjene su hendikepiranima, a roze trudnicama.

3. Na satelitsku navigaciju u principu ne treba previše računati, jer često može da zakaže na sporednim putevima.

4. Većina radnji u turističkim mestima radi dvokratno, osim svetskih brendova. To znači da se zatvaraju u 12.00 i otvaraju u 16.30. U to vreme svi ručaju, pa je najbolje da i turisti to urade, jer se restorani posle toga zatvaraju do večere.

5. Italijani ne govore dobro engleski, naročito na jugu. Zbog toga je korisno poneti mali rečnik s najčešćim rečenicama ili naučiti najpotrebnije reči poput 'sinistra' - levo, 'adestra' - desno.

6. Ko misli da će za dva dana u Rimu videti Vatikan, ući u Koloseum, slikati se na Španskim stepenicama, piti kafu na trgu Navona i šopingovati - stvarno je optimista. Karte za Vatikan i Koloseum treba nabaviti preko interneta ili ih kupiti uz kartu za autobus 'hop-on, hop-of' i Forum. Redovi su ogromni.

7. Ko putuje u Veneciju ne treba ni da pomišlja na gondolu, osim ukoliko ne planira veridbu. Naime, kratka vožnja košta od 65 evra po osobi, a ukoliko gondolijer zapeva, cena “skače” na 90 evra.

Kada u restoranu piše 'lokalna jela', to znači da služe hranu iz tog kraja, a ne italijanska jela, kako turisti zamišljaju. Recimo, lokalno jelo u Đenovi je pesto, u Napulju pica, u Bolonji sos bolonjeze, u Milanu rižoto, u Rimu špagete karbonara, na Siciliji pasta norma... Nekada su se Italijani šokirali kada turisti traže kečap, a danas ga daju bez suvišnih komentara. Međutim, mešanje parmezana i morske hrane i dalje je greh.
  • 11.08.2015 20:44
    Nije tačno da se gondola naplaćuje po osobi. Iznosi oko 100e ukupno, pa ako vas ide vise, to se deli. Najbolje sad da je po osobi..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja