FOTO: Najskuplji gradovi na svetu

Na novoj "Mercerovoj" listi najskupljih svetskih gradova Luanda u Angoli je drugu godinu zaredom na prvom mestu, Tokio je zadržao drugu poziciju, a N'Djamena u Čadu je na trećem; slede Moskva i Ženeva.
Na novoj "Mercerovoj" listi najskupljih svetskih gradova Luanda u Angoli je drugu godinu zaredom na prvom mestu, Tokio je zadržao drugu poziciju, a N'Djamena u Čadu je na trećem; slede Moskva i Ženeva.


Međutim, niže na listi došlo je do značajnih promena koje su uglavnom uzrokovane fluktuacijama valuta. Na primer, jačanje brazilske valute naspram američkog dolara, pomerio je Sao Paolo sa 21. na 10. mesto na listi najskupljih gradova; dok je Rio de Žaneiro sa 29. stigao na 12. mesto.

Pre dve godine slično istraživanje stavilo je Luandu na prvo, a Tokio na drugo mesto. U saopštenju koje je izdala Švajcarska banka 2009. Oslo je bio najskuplji grad, a iza njega su se našli Cirih i Kopenhagen. Fundamentalni nedostatak svih ovakvih istraživanja je što ona konvertuju lokalne cene u američke dolare, što znači da su bilo kakve promene rezultat fluktuacije valuta i inflacije.

U raznim anketama, troškovi života u gradovima van zone američkog dolara postaju veći ako dolar slabi prema lokalnoj valuti, čak i kada cene ostanu nepromenjene ili čak padnu.

Evropski gradovi su dobar primer ovakvih slučajeva. Tokom prošle godine evro je oslabio u odnosu na US dolar; zato su gradovi poput Pariza, Milana, Frankfurta i Amsterdama znatno pojeftinili za sve koji putuju iz Evrope u SAD.

Ove godine nijedan nemački grad se ne nalazi na listi 50 najskupljih gradova. U Mercerovom istraživanju Njujork je uzet kao bazični grad za indeks i ima 100 poena, a svi ostali gradovi se upoređuju sa njim; vrednost valuta se meri prema US dolaru.

Mercerovo istraživanje troškova života u 2011.

Istraživanje je pokrilo 214 gradova sa 5 kontinenata i upoređivalo cene preko 200 artikla na svakoj lokaciji, uključujući smeštaj, transport, hranu, odeću i zabavu. Svi gradovi su upoređivani sa Njujorkom, a promene valuta merene su u odnosu na US dolar.

Cene smeštaja – koje strancima predstavljaju najveći trošak – igraju važnu ulogu pri rangiranju grada. Novi gradovi u prvih 10 su Singapur (8) i Sao Paulo (10), a Karači (214) je na poslednjem mestu kao najjeftiniji grad na svetu.

Nedavni svetski događaji, uključujući prirodne katastrofe i politička previranja uticala su na ranking mnogih gradova kroz valutnu promenu i inflaciju.

Evropa

Samo 3 evropska grada nalaze se i dalje u prvih deset na listi: Moskva (4), Ženeva (5) i Cirih (7). Oslo (15) je pao za 4 mesta, dok su se Bern (16) i Kopenhagen (17) pomerili za deset, odnosno sedam mesta.

London (18), Milan (25) i Paris (27) su se pomerili za 10 mesta naniže u odnosu na proteklu godinu. St. Petersburg je 29, prate ga Rim (34) i Beč (36). Najveći skok, sa 76 na 39. mesto načinio je Stokholm, uglavnom zbog jačanja lokalne valute naspram US dolara.

Bliski istok

Tel Aviv (24) je rangiran 5 mesta slabije u odnosu na prošlu godinu ali je i dalje najskuplji grad na Srednjem istoku. Abu Dabi (67), Dubai (81) i Amman (103) pali su za 17, 26 i 20 mesta. Trend pada troškova smeštaja na Bliskom istoku se nastavlja, naročito u Dubaiu.
Afrika

Luanda (1) ostaje najskuplji grad kako u Africi tako i u čitavom svetu; prati je N'Djamena na 3. mestu. Libreville (12) je pao za 5 mesta, Niamey je ostao na 23, a Victoria je 25. Kada se radi o Južnoj Africi, Johanesburg je 131, a Kejp Taun 158.

Najjeftiniji gradovi u regiji su Tunis (207) i Adis Abeba (211).

Severna Amerika

Njujork (32) je najskuplji grad u Sjedinjenim Američkim Državama. Los Anđeles (77) i Čikago (108) značajno su pali na listi za 22 i 17 pozicija jer su cene dobara u odnosu na Njujork prilično povoljne. Međutim, Vašington (108) se popeo za 3 mesta, jer su cene smeštaja značajno porasle. Portland (186) i Winston-Salem (197) su najjeftiniji gradovi u SAD-u.

Toronto (59) je pretekao Vankuver (65) i postao najskuplji kanadski grad. Prate ga Montreal (79) i Kaljari(96), dok je najjeftinija Otava (114).

Južna Amerika

Sao Paolo (10) i Rio de Žaneiro (12), popeli su se za 11 i 17 pozicija i sada su najskuplje lokacije i u Severnoj i Južnoj Americi. Brazilija (33) je 3. najskuplji grad jer se pomerio za čak 37 mesta u odnosu na prošlu godinu.

Zbog visoke inflacije na robu i servisne usluge Karakas u Venecueli je na 51. mestu, što je veća pozicija za 50 mesta u odnosu na prošlu godinu.

Azijsko – pacifičke zemlje

Australijski gradovi doživeli su najdramatičniji skok na listi jer je lokalna valuta ojačala skoro za 14% u odnosu na američki dolar. Sidnej (14) je plasiran 10 mesta više nego prošle godine, Melburn (33) 12 mesta više, a Pert je sa 60. došao na 30 mesto.

Najskuplji grad u Aziji je Tokio (2), a prati ga Osaka (6). Singapore (8) je ušao u prvih deset, a prati ga Hong Kong (9). Nagoja (11) u Japanu se popela za 8 pozicija dok je Seul (19) pao za 5 mesta. Ostali visoko rangirani azijski gradovi su Peking (20), Šangaj (21), Guangzhou (38), Shenzhen (43) i Taipei (52).

Nju Delhi (85) je najskuplji grad u Indiji, prate ga Mumbai (95) i Bangalore (180).     (B92)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja