FOTO: Fantastične slike isušenog jezera

Salar de Ujuni, najveće isušeno slano jezero na svetu pravi je raj na Zemlji. Ovde se nebo i zemlja spajaju u jedno, da bi zajedno stvorili očaravajuće prizore, koji oduzimaju dah.
Salar de Ujuni, najveće isušeno slano jezero na svetu pravi je raj na Zemlji. Ovde se nebo i zemlja spajaju u jedno, da bi zajedno stvorili očaravajuće prizore, koji oduzimaju dah.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovi prekrasni pejzaži nalaze se na jugu Bolivije u blizini vulkana Tunupa, na nadmorskoj visini od 3.650 metara. Salar de Ujuni je najveća solana na svetu, a zauzima površinu od 11.000 kvadratnih metara. Tokom kišne sezone, solana je prekrivena tankim slojem vode. Tada se njena površina pretvara u najveće ogledalo na svetu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovo područje je veoma popularno među turistima koji žele doživeti nešto drugačije. Posetioci mogu uživati u očaravajućim šetnjama, a za samo 15 dolara dnevno možete se smestiti kod jedne od lokalnih porodica. Njihove kuće nemaju struje ni vode, pa čak ni kupatila, ali pejzaži koji oduzimaju dah će sve to nadoknaditi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turisti mogu učestvovati u tradicionalnim aktivnostima lokalnog stanovništva, kao što su šišanje lama u avgustu ili se pridružiti karavanima koji odnose blokove soli u udaljena sela u zamenu za hranu i ostalu robu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iako turisti odavno posećuju ovo područje, odnedavno su se za njega zainteresovali i industrijalci, i to zbog litijuma, koji se nalazi odmah ispod površine soli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Litijum u ovom području čini polovinu svetskih zaliha, koristi se u baterijama za mobilne telefone i računarima, a ključni je element u električnim automobilima. Postoji strah da bi to moglo negativno uticati na budućnost turizma u ovom delu Bolivije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • tnt

    22.08.2011 06:51
    ameri
    Tako je Ljubo, prvo ce Amerikanci unistiti. Najpre demonstracija u toj zemlji, okriviti vlast da prave automsku bombu i eto Amerikanac na konju!
  • Ljubo

    21.08.2011 13:28
    ...
    "... odnedavno su se za njega zainteresovali i industrijalci..." Naravno da će kapital i glad za profitom s*ebati i ovu lepotu, kao i sve ostalo vredno i lepo na ovom svetu.
  • Hju

    21.08.2011 10:26
    Zjuuu ovo moram uzivo da vidim :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja