Seul "najpametniji" grad

Južnokorejska prestonica, Seul, našla se na čelu rang liste "najpametnijih" gradova sveta, koju je sastavila kompanija "Erikson".
Južnokorejska prestonica, Seul, našla se na čelu rang liste "najpametnijih" gradova sveta, koju je sastavila kompanija "Erikson".

Autori rejtinga najvećih svetskih gradova koji koriste tehnologije "pametne" i komforne gradske sredine uzeli su kao osnov brzinu i kvalitet uvođenja informaciono-komunikacionih tehnologija u gradske strukture. Rejtingom su obuhvaćena 24 najveća grada sveta, a pored dostupnosti visokotehnoloških usluga, autori su ocenjivali nivo bruto domaćeg proizvoda, ekologije, zdravstvene zaštite i obrazovanja.

Seul je zauzeo vodeće pozicije zahvaljujući sveobuhvatnoj realizaciji programa u oblasti ekologije, a sem toga južnokorejska prestonica je široko koristila informaciono-komunikacione tehnologije u realizaciji svojih projekata.

Iza južnokorejske prestonice je Singapur, koji je veoma uspešno realizovao inicijative u zdravstvenoj zašiti, kao i u upravljanju gradskim saobraćajem. Treće mesto je zauzeo Stokholm, koji je uspešno rešio neke ekonomske probleme.

Među prvih deset "pametnih" gradova našli su se i Njujork, London, Tokio, Pariz, Peking, Los Anđeles i Šangaj.

Jedini ruski megapolis na listi je Moskva, koja je poboljšala svoju poziciju, podigavši se za jedan stepen, na 11. mesto. Zajedno sa Sidnejem, Buenos Ajresom i Pekingom, ruska prestonica se svrstala u prosečnu grupu.

Drugo mesto rejtinga britanski istraživači su dodelili Beču, a Vankuver, koji je deset godina bio na prvoj poziciji, spustio se na treće mesto. Na poslednjem mestu po standardu našla se prestonica Zimbabvea, Harare.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja