FOTO: Kuća Ane Frank otvorena na jedan dan

Prva kuća Ane Frank u Amsterdamu gde je njena porodica živela od 1933. do 1942. godine pre nego što su otišli u tajno skrovište, bila je otvorena u subotu.
Prva kuća Ane Frank u Amsterdamu gde je njena porodica živela od 1933. do 1942. godine pre nego što su otišli u tajno skrovište, bila je otvorena u subotu.

Samo 300 do 400 posetilaca je u toku ture imalo mogućnost da poseti dom junakinje koja je u svom dnevniku zabeležila godine skrivanja od nacista. Knjiga "Dnevnik Ane Frank" je postala bestseler nakon objave, prevedena je na desetine jezika i prodata u više od 30 miliona primeraka širom sveta. Jedna je od najčitanijih knjiga na svetu.

Kuća je u posedu Ymere kompanije koja je kupila posed pre sedam godina i restaurirala objekat u saradnji sa fondacijom Ane Frank tako da izgleda kao 30-ih godina 20. veka.

Druga kuća, u kojoj se Ana Frank krila sa porodicom je pretvorena u Muzej - Kuća Ane Frank i nalazi se u centru Amsterdama. Ovo je jedan od najposećenijih muzeja u Holandiji, a u njemu inače nije dozvoljeno fotografisanje.

Ana je umrla od tifusa u logoru Bergen-Belsen u martu 1945, samo nekoliko nedelja pre oslobođenja tog logora.

Mnoge porodice su tokom okupacije Amsterdama od strane nacista morale da se kriju godinama.

  • RZ

    23.02.2014 20:32
    @Boba NS
    Madjari nazivaju vojvodini "Del Videk" ( juzno naselje ) sto bi bila blaza varijanta ovdasnjeg "Kosovo je Srbija ". I jedno i drugo je besmisleno, ali obe zemlje imaju pravo na takvo ponasanje.
  • krcun

    17.12.2011 19:05
    svicarska i njemacka
    1933 Nacisti preuzimaju sve Swis banke i punih 12 godina ih kontrolisu,do kraja rata 1945. Znali su imena i prezimena svih Jevreja binismena koji su imali racune u Swicarskoj. Kolicine novca vlasnika Jevreja u tim danima bile su 100tine miliona ako ne i parmilijardi$.
    Mozda ti je sada jasnije zasto su Nacisti sve ubijali i spaljivali u krematoriju i zasto su ubili cak preko 1milion i 500 hiljada dece. Zato da bi unistili trag da su Jevreji ikada postajali i da deca nebi mogla da traze novac od svojih roditelja.
    Onima koji su dosli iz konc logora poslije rata da pokupe novce, Bankari Swicarske su trazili izvod iz maticne knjige umrlih da bi ih isplatili. Koje licemerje. Kao da je Njemac izdavao te izvode u Aushwitzu,Birkenau,Bergen Belsenu,Dahau i stotinama drugih stratista sirom Evrope.Sto je najcrnje Swicarski bankari su nastavili tesnu saradnju sa Njemcima odmah nakon rata 1945 iako su se saveznici tome opirali i kritizirali,nista nije pomoglo.Stare veze nikada nisu ugasene.A taj novac je iskoristen za stvaranje 4-tog Rajha mirnim putem i danas se taj Rajh zove EU.
  • Boba NS

    14.12.2011 10:35
    nemci i priznanje zlocina
    Ima mnogo tacnog u onome sto je rekao anaonimus. No ima i onoga sto nije zvanicni stav Nemacke drzave. Moja porodica je pre rata brojala 11 clanova a posle rata dva. Ausvic i Jasenovac su uglavnom zasluzni za to. Kada odete u Nemacu i dodjete u grad Dahau sve je lepo obelezeno ali ako se slucajno zagubite i pitate prol;aznika gde je to on ce jednostavno reci da ne razume ili ne zna o cemu govorimo. Dan danas tesko da ce te u Nemackoj naci jevreina na rkovodecoj poziciji u nekoj firmi sem ako je firma njegova, a o pogrdnim vicevima koji kruze medju lujudima da nepricamo. Znaci jedno je zvanicni stav a drugo sta ljudi misle. Jos gore je u Hrvatskoj. Sto se madjara tice oni cak i zvanicno na poslednjoj proslavi u parlamentu Vojvodinu nazivaju juznom madjarskom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja