Nositi hranu od kuće na letovanje: da ili ne?

Srpskim turistima, koji ove godine letuju u Crnoj Gori, ali i u Grčkoj, isplati se da od kuće nose rezerve hrane.
Srpskim turistima, koji ove godine letuju u Crnoj Gori, ali i u Grčkoj, isplati se da od kuće nose rezerve hrane.

Cene hrane ove sezone svuda su paprene, ali turiste kraj mora čekaju velika iznenađenja. Tako kilogram paradajza u jeku sezone košta od 80 centi pa do čak 1,5 evra na Jadranu i Egeju, dok je na srpskim pijacama ovih dana maksimalno 120 dinara. Kod cene jaja, nema većih razlika. Za paket od deset komada, turisti najčešće treba da izdvoje od 160 do 170 dinara, pišu "Novosti".

Za sladoled i u Grčkoj i na Crnogorskom primorju valja ovog leta izdvojiti od 50 centi do evra, dok je u Srbiji ta ledena poslastica gotovo upola jeftinija. I lubenice su na pomenutim turističkim destinacijama gotovo duplo skuplje nego na našem tržištu - kilogram košta od 40 do 50 centi.

U marketima ma Jadranu, kilogram junetine staje oko sedam evra, oko 150 dinara više nego u srpskim trgovinama. Međutim, na Egeju juneći but je znatno skuplji i dostiže do 13 evra po kilogramu. Pileći file je papren u Grčkoj, kilogram se nudi i po 12 evra, u Crnoj Gori je za ovo meso potrebno odvojiti oko osam evra, dok je u srpskim trgovinama oko 600 dinara.

Komad pice najčešće iznosi do evro i po, koliko je i u Srbiji, dok je pecivo skuplje i do 20 odsto, pogotovo u Grčkoj.

"Sever Grčke je uobičajeno nešto jeftiniji od juga ove države", kaže za "Novosti" Beograđanin Draško N. koji je letovao sa porodicom u Haniotiju. "Jestivo ulje, kao i mleko najčešće može da se kupe za oko evro i po za litar. Desetak odsto skuplje je kada se pazare u manjim trgovinama. Jogurt i pavlaka su ipak jeftiniji u domaćim supermarketima. Ove godine pronašli smo i povoljniju ponudu pojedinih restorana. Mešano meso za dvoje je 12 evra, riba je od 14 do 24 evra, ali je u tu cenu uračunat i bokal crnog vina."

U Crnoj Gori pak po restoranima ima pansionske (vrlo skromne) ponude za pet evra po obroku, dok je ručak "a la kart" značajno skuplji nego u najskupljim srpskim kafanama. "Karađorđeva šnicla" se, na primer, po primorskim restoranima u Crnoj Gori nudi za deset evra, dok je skromna porcija "šopske" salate oko 2,5 evra.

  • Слободанка

    29.07.2012 19:50
    За ЦГ не знам, а и не интересује ме, али за Грчку знам (данас сам се вратила из Грчке) не треба ништа носити. Цене у маркетима су као код нас, а у ЛИДЛУ и 30 % ниже.
  • Igor

    23.07.2012 20:19
    Varijante, kombinacije i ostalo
    Idem u Hrvatsku, a hranu cu kupiti u BiH, posto je daleko jeftinija varijanta nego kupovati kod nas ili na HR primorju...
  • Steva

    23.07.2012 17:26
    možda
    Kako stvari stoje,izgleda, da će iz Srbije ići da se najedemo,u Crnu goru ili Grčku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja